Ιδιαίτερα σκληρό είναι το λεκτικό που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κοινοποιώντας τον αποκλεισμό που επέβαλε σε αξιωματούχους της Κύπρου σε σχέση με το επεισόδιο του περασμένου Οκτωβρίου με τον δημοσιογράφο Αλεξάντερ Γκάσιουκ.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο ευθέως για «αντίποινα» στην Κυπριακή Δημοκρατία για το περιστατικό (ο όρος μεταφράζεται ως «retaliatory measures» στην αγγλική), ενώ οι ενέργειες της Κύπρου χαρακτηρίζονται ως «απαράδεκτες». Γίνεται ακόμη λόγος για «πρόκληση» από πλευράς των Αρχών του νησιού μας.

Παραθέτουμε το λεκτικό της ανακοίνωσης του ρωσικού Υπουργείου: «Στο πλαίσιο πολιτικού διαβήματος στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις 18 Ιανουαρίου, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα ενημερώθηκε για τα μέτρα που λαμβάνονται ως αντίποινα λόγω των απαράδεκτων ενεργειών των Αρχών της Κύπρου (Οκτώβριος 2023) σχετικά με τον ειδικό απεσταλμένο της Rossiyskaya Gazeta, A.G. Gasyuk, ο οποίος έχει διαπιστευθεί στη Λευκωσία και έναν υπάλληλο της Ρωσικής Πρεσβείας, τον D.V. Doynikova.

Στους αξιωματούχους της Δημοκρατίας της Κύπρου που εμπλέκονται άμεσα στην πρόκληση αυτή απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της χώρας μας σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Νόμο Περί της διαδικασίας εξόδου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία, ημερομηνίας 15 Αυγούστου 1996, Ν. 114-FZ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο αποκλεισμός αφορά «τρία στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, όπως τα περιέγραψε διπλωματική πηγή, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους».

Πάντως, πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, σχολίασε ότι η αντίδραση της ρωσικής πλευράς έπειτα από τρεισήμισι μήνες, σε σύγκριση με αντίστοιχα περιστατικά σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, «εκφράζει τη θέληση της Μόσχας να εκτονώσει -με μια προβλεπόμενη δέουσα απάντηση- και όχι να κλιμακώσει την κρίση αυτή».

Το μόνο δεδομένο είναι ότι όσοι παρακολουθούν τον τελευταίο καιρό ρωσικά ΜΜΕ, εύκολα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κλίμα έναντι της Κύπρου κάθε άλλο παρά φιλικό είναι. Αυτό εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Χαρακτηριστική είναι και η συνέντευξη του Ερσίν Τατάρ από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η οποία προβλήθηκε υπό έναν τίτλο που έδιδε το στίγμα για αεροπορική σύνδεση της Ρωσίας με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τον Ρώσο δημοσιογράφο, θυμίζουμε ότι το συμβάν είχε σημειωθεί στις 5 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Ο δημοσιογράφος είχε υποστηρίξει ότι κατά τη διαδικασία απέλασής του του ασκήθηκε βία με αποτέλεσμα να υποστεί τραυματισμό στο χέρι. Αφέθηκαν τότε αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράτυπη απέλαση ενός νόμιμα διαπιστευμένου προσώπου, ενώ απαιτήθηκε επίσημη απολογία από κυπριακής πλευράς.

Φ.Μ.