Ο διορισμός των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών μετά από εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου έφερε αρνητικά κυρίως σχόλια από τα πολιτικά κόμματα, που είχαν μάθει να δίνουν λίστες με ονόματα και ο εκάστοτε Πρόεδρος να επιλέγει από αυτά τα άτομα που θα στελεχώνουν τα Συμβούλια των οργανισμών.

Κάποια από τα σχόλια που αφορούσαν τις τελικές επιλογές από το Υπουργικό, ενδεχομένως να είχαν και βάση. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι ενώπιον του το Υπουργικό Συμβούλιο είχε τις εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, οι οποίες αφορούσαν άτομα που τα ίδια έκριναν ότι μπορούν να προσφέρουν και επιλέγησαν στη βάση της συνάφειας τους με τον οργανισμό για τον οποίο ήταν υποψήφια.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, άτομο που επιλέγηκε για την προεδρία ΔΣ σημαντικού οργανισμού, όταν ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο για την επιλογή αυτή εξέφρασε τη μεγάλη έκπληξη και απορία του, αφού πότε δεν «ενόχλησε» οποιονδήποτε πολιτικό παράγοντα για την αίτηση που είχε υποβάλει.

Ο νέος τρόπος διορισμού ΔΣ ημικρατικών οργανισμών μπορεί να έφερε μουρμούρα, έφερε όμως και πολλά καλά πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομηθεί μια ακόμα πιο διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία.

Α.Ν.