Ήταν 16 Μαΐου 2023 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριπτε την έφεση της υπεράσπισης του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάζ και άνοιγε τον δρόμο για την έκδοσή του στη Γερμανία.

Μια από τις ειδήσεις εκείνης της μέρας αφορούσαν το Προεδρικό, το οποίο διέρρευσε προς τα ΜΜΕ ότι θα θέσει το ζήτημα του Αγιάζ ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Γράφαμε τότε ότι «ξύπνησε» ο Πρόεδρος μετά την απόφαση για μην του μείνει η ρετσινιά της ένοχης σιωπής.

Άδικος κόπος. Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Σολτς, μια βδομάδα μετά την απόφαση του Ανωτάτου και ενώ ο Αγιάζ συνέχισε την απεργία πείνας στις φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επέστρεψε από το Βερολίνο και δεν είπε λέξη για αυτό το ζήτημα, δεν συγκινήθηκε ούτε από τις απορίες που εξέφραζαν οι Κούρδοι της Κύπρου.

Διερωτόμαστε αν είπε οτιδήποτε στον Γερμανό Πρόεδρο, που επισκέφθηκε χθες τη Λευκωσία. Μάλλον όχι. Μάλλον, δεν άνοιξε το στόμα του να του πει ότι η Κύπρος νοιάζεται για τον Κενάν Αγιάζ και τις συνθήκες κράτησής του.

Ότι η Κύπρος αγωνιά για την τύχη αυτού του ανθρώπου, που αναγνωρίστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας από τη Δημοκρατία. Για την τύχη ενός ανθρώπου, με την οποία ασχολείται προσωπικά ο Τούρκος δικτάτορας Ταγίπ Ερντογάν. Δεν βαριέσαι, Πρόεδρε; Φτάνει που ανεβαίνει το στάτους μας…

ΑΛ.ΜΙΧ.