Σημαντικά ζητήματα του τομέα της Υγείας τέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου, που διοργανώθηκε στη Λάρνακα, με σημαντικούς ομιλητές του χώρου, όπως ο Ιταλός, πρώην υπ. Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντζα, ο Έλληνας υπ. Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην υπ. Υγείας της Ελλάδας, Θάνος Πλεύρης και ο Κύπριος πρώην υπ. Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου τέθηκαν τα συμπεράσματα και οι θετικές εμπειρίες, που αποκόμισαν τα τρία κράτη του Νότου κατά την περίοδο της πανδημίας, το πώς μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν στον τομέα της Υγείας, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους, μέσω της συνεργασίας, οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να επωφεληθούν και σε άλλους τομείς, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, όπως η Ασφάλεια και το Μεταναστευτικό.

Σημειώνεται ότι οι ομιλητές εξήραν τον ρόλο του κ. Χατζηπαντέλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, όπως επίσης και στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου, με στόχο την ανάπτυξη και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες των δύο χωρών, το οποίο συνεχίζεται να εφαρμόζεται από τους νυν υπουργούς.

Από πλευράς του, ο πρώην Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην τροχοδρόμηση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Σπάνιες Παθήσεις, ο οποίος θα καταγράφει τις σπάνιες παθήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού θα υπάρχει μια κοινή λίστα για όλες τις σπάνιες παθήσεις. «Η Ευρώπη, ως μια οικογένεια, πρέπει να δώσει λύσεις με τις ίδιες θεραπείες, σε όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε.

Έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση για κοινή αγορά φαρμάκων, μέσω της οποίας η Κύπρος θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, προς επένδυση σε άλλους τομείς της Υγείας.

Το συνέδριο παρακολούθησαν επαγγελματίες υγείας, μέλη της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας και εκπρόσωποι του Τομέα της Υγείας από την Κύπρο και το εξωτερικό.