Διαγωνισμό επιλογής έργων τέχνης συνολικής αξίας άνω των €170.000 για εμπλουτισμό κτηριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη διενεργεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Η προκήρυξη αφορά τις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστήμων & των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 01 και εντάσσεται στο πλαίσιο του νόμου 57(Ι)/2009 περί του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού εμπλουτισμού των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης.

Για πρώτη φορά, ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δυο στάδια και προνοεί αποζημίωση όσων περνούν στη Β’ φάση. Αφορά σε τέσσερα συνολικά έργα τέχνης, με το ένα είναι συνολικού προϋπολογισμού €75.000 και τα υπόλοιπα τρία €32.547 το καθένα

Το Έργο Α θα τοποθετηθεί σε καθορισμένο χώρο στην πλατεία CTF 01 (αίθριος χώρος με σιντριβάνι κοντά στο κυλικείο), ενώ τα έργα Β και Γ στην περιοχή που στεγάζονται το Τμήμα Φυσικής, το Τμήμα Χημείας και οι προσωρινές εγκαταστάσεις του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών. Το έργο Δ θα τοποθετηθεί στον τοίχο δεξιά από την είσοδο του FST01. 

Μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 10π.μ. θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους όπου προτείνεται να τοποθετηθούν τα έργα από εκπρόσωπο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Χώρος συγκέντρωσης για τους ενδιαφερόμενους είναι ο αίθριος χώρος στο ισόγειο του Κτηρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου Αναστάσιος Γ Λεβέντης (ΚΑΛ01).

Την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την επιλογή των έργων αποτελούν η Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών May Chehab (πρόεδρος), η  ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια Εκθέσεων Έλενα Πάρπα, η εικαστικός Μαρία Ιωάννου (εκπρόσωπος ΕΚΑΤΕ), ο εικαστικός Ανδρέας Μαλλούρης (εκπρόσωπος ΕΙ.ΚΑ) και ο αρχιτέκτονας του κτηρίου Ανδρέας Κυπριανού

Οι ενδιαφερόμενοι Καλλιτέχνες μπορούν να προμηθευτούν τα έγγραφα του Διαγωνισμού από την ιστοσελίδα του Τομέα Συμβάσεων και Αγορών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Για ερωτήματα που πιθανόν να προκύψουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου να απευθύνονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τομέας Συμβάσεων και Αγορών μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μόνο στη διεύθυνση: [email protected].    

Οι απαντήσεις στα εν λόγω ερωτήματα θα αναρτηθούν, όχι αργότερα από την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα του Τομέα Συμβάσεων και Αγορών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον χώρο που αναρτήθηκαν και τα έγγραφα του διαγωνισμού.  

Οι εν Κύπρω ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω εκπροσώπου τους τη  Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 στο γραφείο αρ. 227, στο δεύτερο όροφο του κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, στην Πανεπιστημιούπολη. Οι καλλιτέχνες που βρίσκονται εκτός Κύπρου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν υπηρεσία ταχυαποστολής (courier) προς το γραφείο αρ. 227, στο δεύτερο όροφο του κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Λευκωσία εντός της δοθείσας προθεσμίας όπως πιστοποιείται από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου.  

Ο Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε καλλιτέχνες, ή ομάδες Καλλιτεχνών, που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή συμβαλλόμενου μέρους στη Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ή που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εκτός από τα τέσσερα πρώτα βραβεία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα απονέμει και οκτώ χρηματικούς επαίνους για κάθε μια από τις επόμενες δυο καλύτερες συμμετοχές για κάθε θέση έργου.