Καλλιτέχνης και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, η Ελένη Πετρίδου βλέπει την Τέχνη ως ένα εργαλείο που συνδράμει στη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων, την καθημερινή αποφόρτιση, τον αναστοχασμό, την ανακούφιση, ακόμη και την ελπίδα. Μέσα από την έκθεσή της με τίτλο «Αrt therapist’s studio» μιλά για τη δύναμη της Τέχνης να αναβαθμίσει τις ζωές των ανθρώπων.

Πειραματισμός, μετάβαση, εγρήγορση, αναστοχασμός, αδιάκοπη αναζήτηση, έκφραση, λύτρωση: Είναι έννοιες που συνυπάρχουν στην εικαστική δουλειά της Ελένης Πετρίδου Μπουρίτη. Πιστεύει ότι η Τέχνη έχει τη δύναμη να συγχωνεύει πολιτισμικές, θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές, καθώς και να γεφυρώνει συναισθηματικά κενά, να καταπραΰνει τις επώδυνες διαδικασίες της ζωής με τρόπο που πολύ λίγοι κλάδοι μπορούν. Αυτοί είναι οι ουσιαστικοί παράγοντες που καθόρισαν την απόφασή της να ακολουθήσει την Εικαστική Ψυχοθεραπεία ως φυσική συνέχεια του ταξιδιού της στον κόσμο των Καλών Τεχνών.

Η έκθεσή της με τίτλο «Αrt therapist’s studio», που παρουσιάζει στο δημαρχείο των Λατσιών στις 18 Απριλίου, συγκεντρώνει ένα επιλεγμένο σώμα δουλειάς που παράχθηκε τα τελευταία έξι χρόνια (2018-2024). Είναι έργα πολύ διαφορετικά σε επιρροές, ύφος, υφές, σε υλικότητα και θεματικές που, όπως εξηγεί η ίδια, αποτυπώνουν τις σκέψεις της σε διάφορα art studio της, σε ένα μεταβατικό στάδιο που έζησε αυτή την περίοδο. Η πρώτη ενότητα των έργων που παρουσιάζει αρχίζει από τότε που ήταν τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με τη σειρά έργων Endoscopy. Πρόκειται για γλυπτικές υβριδικές κατασκευές με γυαλί με τις οποίες επεξεργάζεται μια προσωπική εμπειρία απώλειας, αντλώντας ερεθίσματα από κάποια διαγνωστικά ιατρικά εργαστήρια.

«Ως καλλιτέχνης και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, μέσα από την καθημερινή μου επαφή με τον χώρο της δημιουργίας στον τομέα των εικαστικών, προσπαθώ να μεταφέρω τις καθημερινές μου ανησυχίες ή σκέψεις από την προσωπική ή επαγγελματική ζωή σε οπτικές φόρμες. Το εικαστικό μου έργο, ως κοινωνικό μέσο, ​​έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν την Τέχνη ως ένα εργαλείο που συνδράμει στη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων, στον καθημερινό αναστοχασμό, στην ανακούφιση, ακόμη και στην ελπίδα. Θα ήθελα, μέσα από την περιήγηση στη νέα μου έκθεση -ένα art therapist’s studio- να φανεί πως για μένα η Τέχνη είναι ένα μέσο θεραπείας που γεννιέται με κατάλληλες προϋποθέσεις, όχι μόνο ως επάγγελμα αλλά και ως προσωπική αποφόρτιση και ψυχοθεραπεία», εξηγεί η καλλιτέχνης.

Όπως σημειώνει η Ελένη, η Εικαστική Ψυχοθεραπεία ή αλλιώς  Θεραπεία μέσω Τέχνης, είναι ένας υβριδικός τομέας επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τους κλάδους της Τέχνης και της Ψυχολογίας. «Ο τομέας της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας είναι σχετικά νέος στη χώρα μας και υποεκπροσωπείται. Δεν είναι νομικά κατοχυρωμένος. Παρόλο που αρχικά ήταν δύσκολο,  είμαι γεμάτη ενθουσιασμό. Νιώθω ότι μπορώ να είμαι μια πρωτοπόρος Art therapist, που μπορεί να αναβαθμίσει τις ζωές των ανθρώπων στο νησί μας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, ιδρύοντας στούντιο Τέχνης για τον σκοπό των υπηρεσιών εικαστικής θεραπείας σε γηροκομεία, οικοτροφεία, κέντρα ημέρας, μουσεία, γκαλερί, πάρκα». 

Η δεύτερη ενότητα έργων από τον πιο πρόσφατο κύκλο εργασίας που θα εκθέσει, με τίτλο «Προσεγγίσεις», αντικατοπτρίζει την πορεία της ως νεαρή επαγγελματίας, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια και εικαστικός, μετά την επιστροφή της στην Κύπρο. «Η σειρά έργων από αυτή την ενότητα είναι ζωγραφικοί πίνακες με θέμα την κλινική πρακτική στον χώρο εργασίας μου. Μέσα από αυτούς αναφέρομαι κυρίως στις θεμελιώδεις κλινικές δεξιότητες, αφού πειραματίζομαι με υλικά και κυρίως θεματικές και εσωτερικές συγκρούσεις που γεννιώνται μέσα στο ιδιωτικό μου επαγγελματικό γραφείο Αrt therapist’s studio. Κάποιοι τίτλοι είναι “Συνοδοιπόροι”, “Αφουγκράζομαι”, “Επικοινωνώ”, “Οριοθετώ”.  Στόχος μου  είναι να προσκαλέσω το θεατή να βιώσει και να γνωρίσει αυτή την πολυαισθητηριακή εμπειρία της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας μέσα από το στούντιό μου και να αντιληφθεί τα οφέλη αλλά και τη σύνδεση της Τέχνης με τη θεραπευτική της ιδιότητα, με στόχο την ψυχική και πνευματική υγεία».

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ  

Τα έσοδα από την πώληση των έργων της έκθεσης της Ελένης Πετρίδου θα δοθούν για την παροχή δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσιών Εικαστικής Ψυχοθεραπείας σε παιδιά και εφήβους που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Με αυτή την προσπάθεια η καλλιτέχνης θέλει να τονίσει τις κρατικές ελλείψεις σε υποδομές και δημιουργικές παρεμβάσεις σε παιδιά που νοσηλεύονται. Όπως τονίζει, η Εικαστική Ψυχοθεραπεία -όπως και άλλες μορφές θεραπείας διά των Τεχνών- δεν παρέχεται σε δημόσια νοσηλευτήρια και τη βρίσκεις μόνο σε ιδιωτική πρακτική. «Ο στόχος είναι συλλογικός, εγώ βάζω ένα λιθαράκι στη προσπάθεια που κάνουμε μαζί με συναδέλφους, μέλη του Σωματείου Εικαστικών Θεραπευτών και Φίλων Κύπρου, μαζί με Εθελοντικούς Συνδέσμους. Σκοπός μας είναι να συνδημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι νέοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να έχουν ένα χώρο open art therapy studio στο νοσοκομείο όπου να εκφράζονται και να δημιουργούν. Ευχόμαστε ο ΟΚΥΠΥ, οι θεράποντες ιατροί μα κυρίως τα παιδιά με τις οικογένειες, να συνεργαστούμε και να επωφεληθούν σύντομα από τις δράσεις. Ας ενισχύσουμε όλοι με όποιον τρόπο μπορούμε αυτή την προσπάθεια».

Η έκθεση θα συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις: βιωματικά εργαστήρια & ξεναγήσεις: 20 & 21/4/2024 ,  10-11  | 12:00-13.30 χωρίς κόστος συμμετοχής για το κοινό και επαγγελματίες υγείας. Προ-κράτηση για βιωματικά εργαστήρια απαιραίτητη: https://forms.gle/ecYJbuAypo1AiTue7

Λευκωσία, Δημαρχείο Λατσιών (99933436). Η έκθεση της Ελένης Πετρίδου με τίτλο «Art Therapist’s Studio» εγκαινιάζεται στις 18 Απριλίου στις 7.30μ.μ. Μέχρι τις 26/4.