Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι από σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, θέτει προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί της Δημιουργίας Μητρώου Καλλιτεχνών και Θέσπισης Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2024», το οποίο έχει σκοπό τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής και επαγγελματικής υπόστασης του καλλιτέχνη και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να αποστείλει απόψεις/σχόλια/παρατηρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα .

Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση θα έχει διάρκεια από τις 15 Απριλίου μέχρι και τις 19 Μαΐου 2024. Για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στη διαβούλευση με τα δικά τους σχόλια, είναι απαραίτητη η εγγραφή και η σύνδεσή τους στην πλατφόρμα η-Διαβούλευση (https://e-consultation.gov.cy/). 

Επιπλέον, σχόλια, εισηγήσεις και απόψεις μπορούν να αποστέλλονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Επίτροπος Νομοθεσίας: Στόχος η καταγραφή όλων των καλλιτεχνών

Στον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για την εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών και στο Μητρώο Συνδέσμων Καλλιτεχνών αποσκοπεί το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Δημιουργίας Μητρώου Καλλιτεχνών και Θέσπισης Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2024», τη σύνταξη του οποίου ολοκλήρωσαν Υφυπουργείο Πολιτισμού και Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει η Επίτροπος, Λουίζα Ζανέττου, το νομοσχέδιο «επιδιώκει την καταγραφή όλων των καλλιτεχνών καθώς και των συνδέσμων καλλιτεχνών που πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται  στο νόμο, για τη λήψη αποφάσεων, την άσκηση πολιτικής, την παροχή ειδικής χορηγίας ήτοι ‘καλλιτεχνικής χορηγίας’ προς τους καλλιτέχνες που πληρούν τα κριτήρια, καθώς επίσης και για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη χρήση από την αρμόδια αρχή».

Στο πλαίσιo  της ετοιμασίας του νομοσχεδίου για τη στήριξη των καλλιτεχνών, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας «διεξήγαγε μελέτη, αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, με θέμα τη στήριξη που παρέχεται από αριθμό στους καλλιτέχνες κρατών μελών της ΕΕ αλλά και από τρίτες χώρες, εστιάζοντας στη στήριξη των καλλιτεχνών, μέσω του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης».

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού «για την άψογη συνεργασία στο έργο αυτό καθώς και προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πολύτιμη συμβολή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.