Η WeWork, η startup εταιρεία διαμοιρασμού χώρων γραφείου, κατέθεσε αίτημα πτώχευσης εν μέσω χρεών ύψους σχεδόν 19 δισ. δολαρίων, σε ένα νέο χαμηλό για την εταιρεία που αγωνίστηκε να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού.

Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι περίπου το 92% των δανειστών της εταιρείας συμφώνησαν να μετατρέψουν το εγγυημένο χρέος τους σε μετοχικό κεφάλαιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης, εξαλείφοντας περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους. Η αίτηση της 6ης Νοεμβρίου για το κεφάλαιο 11 στο Νιου Τζέρσεϊ ανέφερε περιουσιακά στοιχεία ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Η πτώχευση της WeWork αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πολυετούς ιστορίας για την εταιρεία, η οποία κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος ενοικιαστής γραφείων στο Μανχάταν. Η ξαφνική της άνοδος και η απότομη πτώση της καθήλωσαν τόσο τη Wall Street όσο και τη Silicon Valley.

Η καταστροφή της εταιρείας ξεκίνησε αναμφισβήτητα το 2019. Μέσα σε λίγους μήνες, η εταιρεία πέρασε από τον σχεδιασμό εισαγωγής στο χρηματιστήριο, στην απόλυση χιλιάδων ατόμων.

Άλλες επιχειρήσεις που νοικιάζουν χώρους γραφείων έχουν επίσης πληγεί μετά την πανδημία που ανέτρεψε τις εργασιακές συνήθειες. Η Knotel Inc. και οι θυγατρικές της IWG Plc πτώχευσαν το 2021 και το 2020, αντίστοιχα.

Παρόλο που η WeWork πέτυχε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους στις αρχές του 2023, γρήγορα βρέθηκε ξανά σε δύσκολη θέση. Τον Αύγουστο, ανέφερε ότι υπήρχαν “σημαντικές αμφιβολίες” σχετικά με την ικανότητά της να συνεχίσει να λειτουργεί. Εβδομάδες αργότερα, ανέφερε  ότι θα επαναδιαπραγματευτεί σχεδόν όλες τις μισθώσεις της και θα αποσυρθεί από “υπολειτουργικές” τοποθεσίες.

Η πτώχευση είναι συχνά η μόνη επιλογή για τις παραπαίουσες εταιρείες με δαπανηρές μισθώσεις, καθώς το αμερικανικό δίκαιο επιτρέπει στις αφερέγγυες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από συμβάσεις που είναι δύσκολο να ακυρωθούν διαφορετικά.

Το αποτύπωμα των ακινήτων της WeWork εκτεινόταν σε 777 τοποθεσίες σε 39 χώρες στις 30 Ιουνίου, με πληρότητα κοντά στα επίπεδα του 2019. Αλλά η επιχείρηση παραμένει ζημιογόνα.

Η εταιρεία τελικά εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2021 μέσω συνδυασμού με μια εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), δύο χρόνια μετά την αρχικά προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή της. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη WeWork από το να χάσει μετρητά.

Capital.gr