Με τον εξαίρετο Βρετανό μαέστρο Ντάγκλας Μπόιντ μοιράζεται τη Σκηνή η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της σειράς «Starlight- Μεγάλοι ερμηνευτές». 

Στις συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, ο Μπόιντ θα διευθύνει τη ΣΟΚ σε δύο εμβληματικά έργα των συμπατριωτών του Έντουαρντ Έλγκαρ και Ραλφ Βον Ουίλιαμς. 

Ο Ντάγκλας Μπόιντ είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Όπερας Γκάρσινγκτον, ενώ έχει συνεργαστεί ως μαέστρος και καλλιτεχνικος διευθυντής με πολυάριθμες κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας και Ασίας.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με τις περίφημες «Παραλλαγές ‘Αίνιγμα’», ένα έργο που έκανε τον Έλγκαρ διάσημο σε μια νύχτα. Η κάθε παραλλαγή φέρει το προσωνύμιο ενός στενού φίλου του συνθέτη, σκιαγραφώντας μουσικά την κάθε προσωπικότητα. Στη συνέχεια, το κοινό θα απολαύσει απολαύσετε την εκλεπτυσμένη 5η Συμφωνία του Βον Ουίλιαμς, που έχει χαρακτηριστεί ως «Συμφωνία της Ουράνιας Πόλης», λόγω της ζεστασιάς και της γαλήνιας διάθεσης που τη διατρέχουν. 

Πρόγραμμα 

  • Edward Elgar: Παραλλαγές «Αίνιγμα» 
  • Ralph Vaughan Williams: Συμφωνία αρ. 5 σε Ρε μείζονα 

Συναυλίες 

  • Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, 8.30μ.μ. 25377277 soldouttickets.com.cy
  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, 8.30μ.μ. cyso.org.cy 22 463144

Παραλλαγές «Αίνιγμα»

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 19 Ιουνίου 1899, στο St. James’ Hall του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Χανς Ρίχτερ, και είχε βαθιά επίδραση στην μετέπειτα ζωή του συνθέτη. Το συγκεκριμένο έργο έκανε διάσημο τον Έλγκαρ σε μια νύχτα, ο οποίος κέρδισε διεθνή αναγνώριση, ενώ άμεσα θεωρήθηκε ως ο σπουδαιότερος Άγγλος συνθέτης όλων των εποχών.

Το θέμα χωρίζεται σε δύο μέρη, το σημαντικότερο από τα οποία αποτελούν τα τέσσερα πρώτα μέτρα στη Σολ ελάσσονα. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και πάρα πολλές εικασίες σχετικά με την προέλευση του θέματος, καθώς και αν το «αίνιγμα» σχετίζεται με το κύριο μουσικό θέμα και αν αυτό προέρχεται από άλλο έργο. Ωστόσο, ο Έλγκαρ δήλωσε ότι το πραγματικό μυστήριο δεν βρίσκεται στο κεντρικό θέμα των παραλλαγών αλλά μάλλον σε «μια δεύτερη μελωδία που είναι εκεί αλλά δεν εκτελείται.» Αυτό ήταν αρκετά διφορούμενο για να απασχολήσει τους μουσικολόγους για τα επόμενα 100 χρόνια περίπου.

Συμφωνία αρ. 5 σε Ρε μείζονα

Στη διάρκεια της μακρόχρονης δημιουργικής καριέρας του Βον Ουίλιαμς, οι συμφωνίες του έκαναν πρεμιέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναμένονταν ανυπόμονα από τη μουσική κοινότητα, με καθεμία από αυτές να είναι ξεχωριστή και να αποτελεί ορόσημο στην αγγλική μουσική. Γραμμένη το 1943, όταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν ακόμη, η μουσική της Πέμπτης Συμφωνίας εισχωρεί πράγματι σε μιαν άλλη σφαίρα λαμπερού φωτός, γαλήνιας ακινησίας και εξαίσιου μυστηρίου, δικαιολογώντας την περιγραφή «Συμφωνία της Ουράνιας Πόλης» από τον μελετητή της μουσικής Μάικλ Κένεντι. Η Πέμπτη Συμφωνία του Βον Ουίλιαμς επιστρέφει στη διαχρονική, ποιμαντική παρηγοριά της παραστατικής πράσινης και ειρηνικής υπαίθρου της Αγγλίας μετά την άγρια ​​και διάφωνη Τέταρτη Συμφωνία του. Το έργο αφιερώθηκε «χωρίς άδεια και με τον πιο ειλικρινή έπαινο στον Γιαν Σιμπέλιους, του οποίου το σπουδαίο παράδειγμα αξίζει μίμησης», και έλαβε την πρεμιέρα του από τη Φιλαρμονική του Λονδίνου στα περίφημα Proms του 1943, με τον συνθέτη να διευθύνει ο ίδιος το έργο.

Ο μαέστρος Ντάγκλας Μπόιντ

Υπήρξε Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου του Παρισιού, Κύριος Μαέστρος του Musikkollegium του Βίντερτουρ, Μουσικός Διευθυντής της Καμεράτας του Μάντσεστερ, Κύριος Φιλοξενούμενος Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κολοράντο, Καλλιτεχνικός Συνέταιρος της Ορχήστρας Δωματίου του Αγ. Παύλου και Κύριος Φιλοξενούμενος Μαέστρος της City of London Sinfonia.

Το 2020 έλαβε το περίφημο βραβείο Grand Vermeil Médaille de la Ville de Paris για την υπηρεσία του στη μουσική, σε αναγνώριση του έργου του με την Ορχήστρα Δωματίου του Παρισιού. Συνεργάζεται με τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, όπως Συμφωνική του BBC, Philharmonia, Συμφωνική της Πόλης του Μπέρμινγκχαμ, Συμφωνική του Μπόρνμουθ, Royal Northern Sinfonia, Φιλαρμονική του Μπέργκεν, Συμφωνική της Γκέβλε, Συμφωνική της Γιούτα, Συμφωνική της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας, Εθνική Ορχήστρα της Λυών, Ορχήστρα Tonhalle Ζυρίχης, Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, Ορχήστρα Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, Φιλαρμονική της Σλοβενίας, Ορχήστρα του Γκούρτσενιχ, Συμφωνικές του Σίδνεï, της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας. 

Η δραστηριότητά του στον τομέα της όπερας περιλαμβάνει παραγωγές όπως Die Zauberflöte με την Όπερα Glyndebourne σε περιοδεία, La Grotto di Tronfonio του Salieri με την Όπερα της Ζυρίχης, La Clemenza di Tito με την OperaNorth, Le nozze di FigaroDon GiovanniFidelioCosì fan TutteEugene OneginCapriccioSilver Birch (Roxanna Panufnik, παγκόσμια πρεμιέρα) και Rusalka για την Όπερα Γκάρσινγκτον. Την τρέχουσα καλλιτεχνική σεζόν, με την Γκάρσινγκτον παρουσίασε τη Rusalka στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, κι έχει επίσης διευθύνει την όπερα The Rape ofLucretia στο Winteroper του Πότσνταμ. 

Η εκτενής δισκογραφία του περιλαμβάνει όλες τις Συμφωνίες του Μπετόβεν με την Καμεράτα του Μάντσεστερ, τις Συμφωνίες του Σούμπερτ με την Ορχήστρα Δωματίου του Αγ. Παύλου, καθώς και αριθμό ηχογραφήσεων με την ορχήστρα Musikkollegium του Βίντερτουρ.