Δεν πρόκειται να σηκώσει δικό του μπαϊράκι και να κόψει τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων του κράτους, όπως αξίωσε ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αντωνιάδης. Αντί αυτού, αποστέλλει εντός της ημέρας επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ζητώντας του να γνωματεύσει επί των θέσεων τις οποίες ανέπτυξε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην επιστολή του προς το Γενικό Λογιστήριο.

Ο κ. Αντωνιάδης, ερωτηθείς σχετικά από το philenews, αφού εξέφρασε την εκτίμηση και τον απεριόριστο σεβασμό του προς το πρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή, το έργο που επιτελεί και τον θεσμό που εκπροσωπεί, ανέφερε, πως η ισχύουσα γνωμάτευση που έχει ενώπιον του, δεν του επιτρέπει να προχωρήσει στον τερματισμό καταβολής των πολλαπλών συντάξεων. Αν το περιεχόμενο της νέας γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα είναι τέτοιο που διαφοροποιεί τα δεδομένα και κλίνει υπέρ του τερματισμού παροχής των συντάξεων, αυτό θα πράξουμε, είπε ο κ. Αντωνιάδης.

Σχετικά με τα ζητήματα που εγείρονται στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, ο Γενικός Λογιστής ανέφερε πως από τις 2 Μαΐου 2017, οπόταν εκδόθηκε η γνωμάτευση του (τότε) Γενικού Εισαγγελέα, μέχρι και σήμερα, δεν προέκυψε οποιαδήποτε εξέλιξη ή απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου ή και νέα γνωμάτευση που να ανατρέπουν τα δεδομένα και να δικαιολογούν τη διαφοροποίηση της πρακτικής που ακολουθεί έκτοτε το Γενικό Λογιστήριο.

«Συνεπώς, αν ως Γενικός Λογιστής τερμάτιζα την καταβολή των συντάξεων, θα έθετα σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον υπό την έννοια ότι η ενέργεια μου ενδεχομένως να προκαλούσε την προσφυγή δικαιούχων ενώπιον της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Γενικός Λογιστής.

Σε παρατήρηση, πως τυχόν αποκοπή των συντάξεων θα οδηγούσε μεν κάποιους ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά παράλληλα θα οδηγούσε στο να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, ο κ. Αντωνιάδης υπέδειξε πως αν απέκοπτε τις συντάξεις θα παραβίαζε την αρχή της χρηστής διοίκησης.

«Εν τούτοις, συνέχισε, θα διαβιβάσω την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στο νομικό μας σύμβουλο που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να μας συμβουλεύσει. Ήδη, οριστικοποιώ την επιστολή και θα την αποστείλω εντός της ημέρας, είπε ο κ. Αντωνιάδης. Επαναλαμβάνω, είπε, πως αν διαφοροποιηθεί η υφιστάμενη γνωμάτευση ή αν ο Γενικός Εισαγγελέας στηρίξει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, τότε ασφαλώς θα ακολουθήσω πιστά το περιεχόμενο της νέας γνωμάτευσης».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή στις δύο νομοθεσίες, τις οποίες επικαλέστηκε για να ζητήσει τερματισμό των πολλαπλών συντάξεων, ο Γενικός Λογιστής παρατήρησε πως το όλο θέμα εξετάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και όπως ερμηνεύεται η απόφαση από τη Νομική Υπηρεσία, η αναστολή των συντάξεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιλεκτικά σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στην αρχή της χρηστής διοίκησης. Δηλαδή, δεν μπορεί να χειρίζεσαι διαφορετικά κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, αφού κάτι τέτοιο συνιστά άνιση μεταχείριση, ανέφερε για να προσθέσει:

«Άρα δεν επιλέγονται οι νομοθεσίες που εφαρμόζεις. Εφαρμόζονται οριζόντια».

«Το Ανώτατο έκρινε και η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε, πως κάποια άρθρα νομοθεσιών είναι αντισυνταγματικά, γι’ αυτό και προωθείται τροποποίηση τους. Με δυο λόγια, κρίθηκε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο που προνοεί τερματισμό της καταβολής των συντάξεων, επειδή είναι αντισυνταγματικό», συμπλήρωσε ο Γενικός Λογιστής.