Ο ηγούμενος της μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκτάριος, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να έβαλε το χέρι του στο ευαγγέλιο και να ορκίστηκε, πως δεν έδωσε χρήματα στον μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα, όπως υπεστήριξε εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Ταμασού κάλεσε τον ηγούμενο στη μητρόπολη όταν άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες από πλευράς μοναχών του Οσίου Αββακούμ, ότι ο κ. Ησαΐας τους ζητά χρήματα και ότι αυτοί του δίνουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχαν διαδοθεί πληροφορίες ότι στον μητροπολίτη δόθηκαν €650.000, ενώ σε άλλους λεγόταν ότι δόθηκαν €450.000 ή ακόμη και €2 εκατ.

Σε κάποια στιγμή ο μητροπολίτης απευθύνεται στον ηγούμενο και του λέει πως κάποιος τον ενημέρωσε ότι και ο ίδιος ο ηγούμενος ισχυρίστηκε (μιλώντας με διάφορα πρόσωπα) ότι του έδωσε €650.000. Ο ηγούμενος φέρεται να επικαλέστηκε τον Θεό διαβεβαιώνοντας πως «δεν είμαστε μωρά». Φέρεται, επίσης, να λέει στον μητροπολίτη ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, ενώ προθυμοποιήθηκε να βγει να διαψεύσει όσα ακούγονταν.

Ο Ταμασού Ησαΐας του λέει ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, δείχνοντας του το ευαγγέλιο καλώντας τον να ορκιστεί. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο ηγούμενος φέρεται να λέει «ορκίζομαι ότι δεν είπα κάτι τέτοιο» και να βάζει το χέρι του στο ευαγγέλιο.

Από το περιβάλλον του μητροπολίτη εκφράζεται ο ισχυρισμός, ότι η διάδοση πληροφοριών ότι η μονή δίνει χρήματα στον μητροπολίτη ή ότι αυτός τους πιέζει προκειμένου να του δώσουν χρήματα, ίσως αποσκοπούσε στο να βρεθεί δικαιολογία να ζητούν χρήματα μετρητά από τους πιστούς με το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα τα παίρνει ο μητροπολίτης ή η μητρόπολη.

Το περιβάλλον του μητροπολίτη ισχυρίζεται, πως οι διαδόσεις ότι λαμβάνει χρήματα της μονής, ξεκίνησε όταν ο κ. Ησαϊας έστειλε επιστολή που αφορούσε έλεγχο των εισπράξεων του μοναστηριού. Το περιβάλλον του μητροπολίτη ισχυρίζεται, επίσης, πως όταν έθεσε το θέμα και σε άλλους μοναχούς και αυτοί ορκίστηκαν στο ευαγγέλιο ότι δεν είπαν σε οποιονδήποτε ότι ο ίδιος ή μη μητρόπολη παίρνουν χρήματα της μονής.

Στο μεταξύ, οι δύο υπό κατηγορία μοναχοί, ύστερα από την ενυπόγραφη παραδοχή τους στον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα, μίλησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο τηλεφωνικώς και, μάλιστα, του ζήτησαν συγγνώμη για όσα έγιναν. Ο Μακαριότατος φέρεται να τους άκουσε και να τους έδωσε πνευματικές συμβουλές, προφανώς θεωρώντας πως η συγκεκριμένη πτυχή είχε κλείσει, υπό την έννοα ότι φέρονταν να παραδέχτηκαν τα πάντα. Τον Αρχιεπίσκοπο είχε καλέσει τηλεφωνικώς ο μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το κινητό του στους δυο για να μιλήσουν μαζί του.

Όπως είναι γνωστό, στη συνέχεια άλλαξαν γραμμή πλεύσης και από παραδοχή που ήταν η εκδοχή τους, ισχυρίστηκαν ότι όλα όσα επιβεβαίωσαν ενυπογράφως, αποτελούσαν προϊόν άσκησης πίεσης και εκβιασμών από τον μητροπολίτη Ησαΐα. Όλα διαφοροποιήθηκαν όταν οι υπό κατηγορία μοναχοί έλαβαν νομική συμβουλή και έκτοτε απορρίπτουν όλες τις κατηγορίες και ακόμη και εκεί που τα ζητήματα είναι ξεκάθαρα, τα αποδίδουν μέχρι και σε αστεϊσμούς. Ισχυρίζονται, επίσης, πως βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι χαλκευμένα, κοινώς «πειραγμένα».

Οι δύο, μέσω των δικηγόρων, τους άσκησαν πιέσεις προς την Ιερά Σύνοδο, ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται στο πλαίσιο εξέτασης των εις βάρος τους κατηγοριών. Στόχος, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ήταν να επιμηκυνθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας, κάτι το οποίο έχουν καταφέρει.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η παρέμβαση του δικηγόρου Αχιλλέα Αιμιλιανίδη άλλαξε ξανά τον ρου των ανακρίσεων σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλικά αδικήματα στη μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συνοδικό Δικαστήριο κάλεσε ενώπιον του τον κ. Αιμιλιανίδη, του οποίου ζήτησε τα φώτα ως προς το τι δέον γενέσθαι ώστε η διαδικασία να είναι αψεγάδιαστη. Ο κ. Αιμιλιανίδης φέρεται να συμβούλευσε το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, ότι ο κύκλος των ανακρίσεων πρέπει να διευρυνθεί. Αυτό συνεπάγεται κλήση του μητροπολίτη Ησαΐα να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει, καθώς και κλήση των δύο υπό κατηγορία μοναχών, καθώς και άλλων προσώπων.
Κατόπιν τούτου, το Δικαστήριο κάλεσε την ανακριτική επιτροπή να διεξάγει νέο κύκλο ανακρίσεων.

Τα νέα δεδομένα προέκυψαν από δηλώσεις των αντιμαχομένων πλευρών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνοδικού Δικαστηρίου, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, ανάγκασαν το εξαμελές Σώμα να ζητήσει περισσότερες ανακρίσεις από την ανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της μονής Οσίου Αββακούμ, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Ύστερα από την εξέλιξη αυτή η διαδικασία δεν χρονοδιαγράμματα