Τώρα, δηλαδή, για να καταλάβω… Ο υπουργός Εσωτερικών που εγκαινίασε την Κυριακή έναν νερόμυλο στην Πλατανιστάσα της Πιτσιλιάς, θα πάθαινε τίποτε αν είχε δίπλα του και τον Αβέρωφ να πει δυο λόγια στους ανθρώπους της κοινότητας; Να ξέρουν οι άνθρωποι ότι τα έργα τα κάνει η κυβέρνηση του Αβέρωφ. Διότι, κάνουν που κάνουν προεκλογική, ας την κάνουν μια και καλή να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Στο κάτω – κάτω, σε λίγες μέρες τελειώνει η θητεία της Κυβέρνησης, και ο Αβέρωφ θα μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τη στήριξη και θα αναπλάσει κι άλλους νερόμυλους. Και ανεμόμυλους άμα χρειαστεί.

Τα εγκαίνια και οι θεμέλιοι λίθοι αυτών των ημερών πάνε να ξεπεράσουν όσα παρόμοια έγιναν τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Πού ήταν τόσα χρόνια όλα αυτά τα έργα; Τα φύλαγαν όλα για τις εκλογές; Ε, ας μην έχουν παράπονο όταν τους λένε ότι είναι προεκλογικά. Ο υπουργός Μεταφορών, που επιθεώρησε χθες την έναρξη των εργασιών για τον δρόμο Αστρομερίτη – Ευρύχου, ήταν ανάγκη να πάει μόνος του; Τι επιθεώρηση έκανε, δηλαδή, ο κ. Καρούσος; Έλεγξε αν σκάβουν σωστά οι μπουλντόζες; Προεκλογική επιθεώρηση έκανε, ας την έκανε σωστά.

Τουλάχιστον ο υφυπουργός Τουρισμού, που οργανώνει 29 του μηνός «κυνήγι θησαυρού με στόχο τη γνωριμία με τα δύο δασικά καταφύγια για πεζοπόρους, στο Δάσος Πάφου», να πάει με τον Αβέρωφ.

Πάντως, έχει πρόβλημα ο κ. Νεοφύτου με αυτούς που τον εκπροσωπούν. Διάβαζα χτες άρθρο του Χαράλαμπου Σταυρίδη, υπεύθυνου του Κυπριακού του ΔΗΣΥ –ολόκληρο άρθρο παρακαλώ– που προσπαθούσε να εξηγήσει «γιατί αρκετοί αναφέρονται στον πρώην ΥΠΕΞ ως “μικρό Ρισελιέ”». Ο Καρδινάλιος Ρισελιέ ήταν Γάλλος κληρικός και πολιτικός ο οποίος επί Λουδοβίκου ΙΓ, έγραφε ο κ. Σταυρίδης, «αποκατέστησε την ισχύ του στέμματος, επανέφερε τάξη και ενότητα στη χώρα και εξασφάλισε για τη Γαλλία ηγετική θέση στα ζητήματα της Ευρώπης».

Φυσικά, δεν ήθελε να πει ότι τα έκανε αυτά κι ο Χριστοδουλίδης, ήθελε μόνο να τον ταυτίσει με τις μηχανορραφίες του Καρδινάλιου Ρισελιέ. Αλλά δεν «αναφέρονται αρκετοί» έτσι για τον Χριστοδουλίδη, μόνο ο Διονύσης Διονυσίου στον «Πολίτη» τον χαρακτηρίζει έτσι εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ο κ. Σταυρίδης έκανε ακόμα μια βουτιά στη φαντασία, αφού όλα τα άλλα δεν έπιασαν μέχρι τώρα. Θα έπρεπε, όμως, να προσέχουν περισσότερο τι λένε, διότι το ερώτημα που ακολουθεί αυτό το σκεπτικό είναι: Αν ο πρώην ΥΠΕΞ ήταν ο Ρισελιέ της κυβέρνησης, ο Αναστασιάδης τι ήταν; Ο Λουδοβίκος;

Γι’ αυτό σου λέω, Αβέρωφ μου, κάτι πάει λάθος με τους ανθρώπους που μάζεψες γύρω σου και δεν ξέρω αν προλαβαίνεις να κάνεις κάτι. Ούτε ο Λουδοβίκος προλαβαίνει πια. Γιατί; Να το εξηγήσω:

Έχω την άποψη ότι όλη η εκστρατεία του Αβέρωφ Νεοφύτου στήθηκε λανθασμένα στην προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μέχρι ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη, αφού έβλεπαν να τον στηρίζει μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, αντί τον πρόεδρο του κόμματος. Όμως, οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον του, ενίοτε και με αδικαιολόγητο μένος, δεν αντέστρεψαν το κλίμα.

Τώρα, 20 μέρες από τις εκλογές, αποδεικνύεται ότι ο Χριστοδουλίδης διατηρεί τη διαφορά του από τον δεύτερο και η μάχη που απομένει είναι ποιος θα είναι ο δεύτερος και ποιος ο τρίτος. Όλη η προσοχή των ανθρώπων του Αβέρωφ και του ίδιου παραμένει προς τον Χριστοδουλίδη (έφτασαν να ασχολούνται με τον «μικρό Ρισελιέ» του Διονύση!), ενώ θα έπρεπε να αναθεωρήσουν την εκστρατεία τους βλέποντας ότι ο αντίπαλος του Αβέρωφ είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος συνεχίζει να πορεύεται σχεδόν στο απυρόβλητο. Αποτέλεσμα; Ενώ ξεκίνησε την εκστρατεία του πολλούς μήνες μετά από τους άλλους δύο βασικούς υποψήφιους, σήμερα απειλεί να αφήσει τον Αβέρωφ τρίτο και εκτός δεύτερης Κυριακής. Η εκστρατεία Αβέρωφ γιατί παραμένει κολλημένη στον Χριστοδουλίδη;

Υ.Γ. Είπαμε για τον Λουδοβίκο και θυμηθήκαμε μια φράση που αποδίδεται στον Μέγα Ναπολέοντα. «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου». Όμως, τα έλεγε αυτά πριν 200 χρόνια, δεν είχε ούτε επικοινωνιολόγους, ούτε δημοσκοπήσεις, ούτε καν εκλογές. Σήμερα, στην πολιτική, κάνεις και τα τρία αν θέλεις να αναστρέψεις την πορεία των πραγμάτων.