Ησυζήτηση αυτή έγινε πολλές φορές στο παρελθόν και θα γίνει και στο μέλλον και έχει να κάνει με τις τουρκικές προθέσεις στο Κυπριακό. Και κάθε φορά η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ότι οι Τούρκοι –ιδιαίτερα επί Ερντογάν– φροντίζουν να δηλώνουν εκ των προτέρων τι θα πράξουν. Ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό όπου στην Άγκυρα οι κυβερνώντες θεωρούν ότι έχουν τις εξελίξεις υπό τον απόλυτο έλεγχό τους. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετούνται και οι τελευταίες δηλώσεις που έγιναν από τουρκικής πλευράς (Τσαβούσογλου και Ερτουγρούλογλου) και οι οποίες αφορούν τον στόχο που έχει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό. Όχι πως δεν ήταν γνωστός ο στόχος της τουρκικής πλευράς, αλλά φροντίζουν τόσο από την Άγκυρα όσο και από τα κατεχόμενα να τον ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατό περισσότερο, ενδεχομένως γιατί θεωρούν πως οι Ελληνοκύπριοι δεν πιστεύουν αυτά που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά. 

Η τουρκική πλευρά, μετά και την άτυπη πενταμερή της Γενεύης, έχει καταστήσει σαφές προς όλους (Ελληνοκυπριακή πλευρά, ΟΗΕ και διεθνή παράγοντα) πως πριν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτει στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να ελπίζει κανείς σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ως ένα βαθμό αυτός ο στόχος έκτοτε υλοποιείται αποτελεσματικά αφού δεν υπήρξε καμιά απολύτως εξέλιξη στο Κυπριακό. Κάποιες ενέργειες που έγιναν μετά τη Γενεύη δεν είχαν αποτέλεσμα, είτε γιατί δεν το επέτρεπε η τουρκική πλευρά (βλέπε διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ) είτε γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχωρούσε (για ικανοποίηση τουρκικών αιτημάτων ή προτάσεων κάποιων τρίτων). 

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) πως με την πολιτική που ακολούθησε η Άγκυρα έθεσε «στην ημερήσια διάταξη του κόσμου το όραμα λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στη Κύπρο». Συμπληρώνοντας –κατά κάποιο τρόπο– τα όσα ο Τσαβούσογλου ανέφερε, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου(λεγόμενος ‘υπουργός εξωτερικών’ του κατοχικού καθεστώτος) επεσήμανε από δικής του πλευράς πως «τα ‘δύο κράτη’ που υπάρχουν σήμερα στο νησί πρέπει να έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς για να μπορέσει να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Η αναγνώριση είναι ένα γεγονός το οποίο θα έρθει στην ημερήσια διάταξη μετά από αυτό».

Ο Τ/Κ πολιτικός δεν απέκρυψε πως και μέσα από τη διαπραγματευτική διαδικασία καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να επιτύχουν αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Υπογραμμίζοντας πως οι κινήσεις αυτές είχαν και κάποιους περιορισμούς γιατί δεν θα ήταν συνεπές από μέρους τους «να διαπραγματεύεσαι για να κτίσεις συνεταιρισμό από τη μια και να πηγαίνεις να απαιτείς αναγνώριση από την άλλη»!

Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε πως «θα πρέπει να διασφαλιστεί η κατάργηση της πολιτικής ότι υπάρχει μόνο ένα κράτος στο νησί, ότι οι Ε/Κ εκπροσωπούν αυτό το κράτος και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο κράτος». 

Εν ολίγοις, διαμηνύει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι αυτό που προέχει είναι ουσιαστικά η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως διεθνής οντότητα. Να υπάρξει μια παράλληλη αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ισότιμη οντότητα και απ’ εκεί και πέρα τα δύο –σύμφωνα με την τουρκική προσέγγιση– κράτη να προχωρήσουν σε συνομιλίες για να φτιάξουν ένα νέο «συνεταιριστικό κράτος». 

Αυτά δεν είναι πρώτη φορά που έχουν αναφερθεί από τουρκικής πλευράς. Τα λένε και τα επαναλαμβάνουν συνεχώς, ιδιαίτερα από τον Απρίλη και μετά. Αυτός είναι ο στόχος τους και είναι πολύ ξεκάθαρος. Να διασφαλίσουν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπάρχουν στο νησί δύο ίσες οντότητες, οι οποίες θα καθίσουν στη συνέχεια κάτω για να διαπραγματευτούν τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού. 

Όσοι ενδεχομένως πιστεύουν ότι κάτι άλλο θα προκύψει όταν η τουρκική πλευρά παίζει σ’ αυτή τη φάση με ανοικτά χαρτιά, τότε φαίνεται να μην έχουν τόση μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα. 

Το θετικό σ’ όλη αυτή την κατάσταση είναι πως η τουρκική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει και πάλι τον πραγματικό της στόχο στο Κυπριακό. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη Λευκωσία να κινηθεί έγκαιρα προκειμένου να προκαταλάβει αρνητικές εξελίξεις. Το ερώτημα είναι εάν θα γίνουν έγκαιρα οι κινήσεις, γιατί πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα έχουν αφεθεί στην (τουρκική) τύχη τους. 

[email protected]