Διαψεύδοντας τον… εαυτό του για τα περί μη αποβολών στο Γυμνάσιο της Λάρνακας και υπό το βάρος των αδιάψευστων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Παιδείας, έκανε χθες πλήρη αναδίπλωση επί του θέματος, αφήνοντας εκτεθειμένο τον διευθυντή που συνεχίζει να ασχολείται με τρίχες. 

Παρά τη δημόσια παραδοχή για τον αντιπαιδαγωγικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο εν λόγω διευθυντής, που ήρθε διά στόματος του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανού Λούη, δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει διάθεση για λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του. Γεγονός που μαζί με τη δημόσια κάλυψη που δόθηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Παιδείας στον εν λόγω διευθυντή προκαλούν σωρεία ερωτημάτων.  

Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, μιλώντας στον «Φ», στην ουσία άδειασε τον διευθυντή που απέβαλε από την πρώτη σχολική ημέρα μαθητές για το κούρεμα και το χρώμα των παπουτσιών τους, αναφέροντας πως παρενέβη ζητώντας αναστολή των αποβολών καθορίζοντας μάλιστα «παιδαγωγικό πλαίσιο», στο συγκεκριμένο γυμνάσιο με στόχο «να μην πληγεί το συμφέρον των παιδιών». Αφότου παραδέχθηκε πως έγιναν τελικά αποβολές, για τις οποίες όπως υποστήριξε «δεν ήμασταν σίγουροι στην αρχή», ανέφερε πως εντόπισε 27 περιπτώσεις μαθητών στους οποίους δόθηκε προειδοποίηση εκ των οποίων οι 14 πήραν αποβολές. «Για να μπορέσει να διαφυλαχθεί το παιδαγωγικό και μαθησιακό πλαίσιο, ως Διευθυντής Μέσης ασκώντας τον εποπτικό ρόλο που έχω και την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, επενέβηκα προς τη σχολική μονάδα το πρωί της Τετάρτης, καθόρισα το παιδαγωγικό πλαίσιο και ζήτησα ανάκληση αυτών που άκουσα ότι έγιναν ως αποβολές». 

Κληθείς να πει για ποιο λόγο τότε πρώτα ο Πρόδρομος Προδρόμου και στη συνέχεια μέσω ανακοίνωσης το Υπουργείο Παιδείας διέψευσαν την Τετάρτη τις αποβολές, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτό το πράγμα, διότι ενδεχομένως να μην είχε πλήρη πληροφόρηση ο υπουργός». 

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πειθαρχική έρευνα για τη συμπεριφορά τού εν λόγω διευθυντή, απάντησε πως δεν πρέπει να στοχοποιείται ο οποιοσδήποτε. «Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να αναδείξετε είναι η άμεση παρέμβαση για να μπορέσει να μην πληγεί το συμφέρον των παιδιών. Δεν πρέπει να ερίζουμε στο κατά πόσον έγιναν ή δεν έγιναν αποβολές. Οι αποβολές έγιναν και γι’ αυτό έχουμε άρει τη διοικητική πράξη». 

Σημειώνεται πως ο «Φ» επικοινώνησε και με τον υπουργό Παιδείας ζητώντας την τοποθέτησή του. Ο κ. Προδρόμου, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη, που έκανε λόγο για «εσφαλμένη είδηση» αφού «δεν υπήρξε αποβολή μαθητών/τριών στο συγκεκριμένο σχολείο».

Καταπέλτης η Επίτροπος των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Κατακεραυνώνοντας τις ενέργειες τού εν λόγω διευθυντή, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε ήδη αυτεπάγγελτη έρευνα για τις αποβολές. Όπως ανέφερε, έχει ήδη στα χέρια της στοιχεία για τις αποβολές, καθώς και φωτογραφίες από το κούρεμα παιδιού που αποβλήθηκε. «Όπως το βλέπω εγώ είναι εντελώς παράλογο το παιδί αυτό να έχει αποβληθεί, επειδή έχει μία μυτούλα πίσω στο σβέρκο του». 

Κάνοντας λόγο για αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά εκ μέρους του διευθυντή που απέβαλε από την πρώτη ημέρα μαθητές, παρέπεμψε στους κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρουν πως πρώτα πρέπει να γίνεται επίπληξη. «Το σχολείο πρέπει να είναι ένας φιλικός χώρος, όπου τα παιδιά πρέπει να παιδαγωγηθούν ως προς τις συμπεριφορές τους. Δεν τα στέλνουμε στο σχολείο για να εκφοβίζονται επί λεπτομερειών». Υπέδειξε δε πως ως πρώτη ενέργεια έπρεπε να κληθούν στο γραφείο του διευθυντή τα παιδιά, για να γίνει συζήτηση μαζί τους και να τους γίνουν υποδείξεις. «Όλα αυτά θέλουν διάλογο, πρέπει τα παιδιά να αντιλαμβάνονται γιατί τους μιλούμε, όχι να τους επιβάλλουμε τιμωρητικά μέτρα, χωρίς να τα ακούσουμε πρώτα. Εγώ δεν λέω πως τα παιδιά δεν πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και το διευκρινίζω για να μην παρεξηγηθώ. Είναι όμως διαφορετικό να παιδαγωγούμε τα παιδιά και είναι διαφορετικό να τα τιμωρούμε την πρώτη μέρα του σχολείου». 

Η κ. Μιχαηλίδου εξέτασε κατόπιν παραπόνων και το περιστατικό όπου δεν επετράπη από τον εν λόγω διευθυντή σε έξι παιδιά να λάβουν απολυτήριο, τον περασμένο Ιούνιο λόγω του κουρέματός τους. Όπως είπε στάλθηκε σχετική επιστολή από τα μέσα Ιουλίου στο Υπουργείο Παιδείας, για την οποία δεν έχει λάβει απάντηση. «Έχω διαπιστώσει ότι και εκεί ο διευθυντής εξάντλησε την αυστηρότητά του. Σύμφωνα και με τους κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας, ήταν πολύ σκληρό το μέτρο».

Αναφερόμενη δε στους εσωτερικούς κανονισμούς τού εν λόγω γυμνασίου, που καθορίζουν τύπους κουρέματος και επιτρέπουν μόνο κομποσκοίνι για τους μαθητές, είπε πως δεν πρέπει να επαφίεται στην υποκειμενική κρίση τού καθενός η ευπρεπής εμφάνιση. «Πρέπει να υπάρχει μια κοινά αποδεκτή ενδυματολογική συμπεριφορά, που να μην είναι επιλεκτική κατά την κρίση του καθενός. Δεν μπορεί στο σχολείο να αναλώνεται τόση ενέργεια παιδιών, καθηγητών, γονιών κ.λπ. σε ενδυματολογικές λεπτομέρειες. Θα πρέπει να αναπτύξουμε λίγο τον ορίζοντά μας και να μπούμε στη σημερινή εποχή. Εκείνο που θα πρέπει ίσως να απαγορεύεται είναι οι ακρότητες. Δεν μπορεί το ευπρεπές να επαφίεται στις πεποιθήσεις κάποιου. Εάν για παράδειγμα εγώ είμαι χριστιανός επιτρέπω το κομποσκοίνι, εάν δεν είμαι δεν το επιτρέπω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Καταγγελία στην Αστυνομία για τον διευθυντή 

Οι τοποθετήσεις πάντως του υπουργού Παιδείας για την ύπαρξη αποβολών, προκάλεσαν την οργή των γονιών των μαθητών που αποβλήθηκαν. «Έγινα έξω φρενών όταν άκουσα τις δηλώσεις του υπουργού, επειδή μας έβγαλε όλους ψεύτες. Εμάς μας τηλεφώνησαν για να πάμε να πάρουμε τα παιδιά μας επειδή πήραν αποβολή. Δεν καθόμασταν στο σπίτι μας και ξαφνικά είπαμε πάμε στο σχολείο να δημιουργήσουμε πρόβλημα», ανέφερε στον «Φ» η Νάσια Χαραλάμπους, η οποία θα καταγγείλει τον συγκεκριμένο διευθυντή στην Αστυνομία, αφού όπως υποστηρίζει την έσπρωξε από το γραφείο του. «Άρχισε να φωνάζει και του είπα να χαμηλώσει τον τόνο της φωνής του. Τότε άρχισε περισσότερο να φωνάζει και με πήρε από το χέρι και με έσπρωξε από το γραφείο του. Ήταν όλα τα μωρά μπροστά και έβλεπαν αυτή τη συμπεριφορά». 

Τη στάση του διευθυντή έψεξε με ανακοίνωσή της και η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ) Λάρνακας, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη διερεύνηση του περιστατικού και να αποδώσει ευθύνες εκεί και όπου χρειάζεται. «Εξοργίζει η στάση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος έκανε αναφορά για ψευδείς καταγγελίες των γονιών, προσπαθώντας να κουκουλώσει ακόμα ένα αντιπαιδαγωγικό περιστατικό σε σχολεία».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το ελάχιστο έπρεπε να απολογηθείτε 

Η αλλαγή στάσης του Υπουργείου Παιδείας και η παραδοχή πως υπήρξαν τελικά αποβολές, έπρεπε το ελάχιστο να συνοδεύεται και από μία απολογία τόσο προς τους γονείς που κατήγγειλαν τι συνέβη, όσο και προς τα ΜΜΕ που κατηγορήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ για μετάδοση fake news.

Μπορεί δε, ως έπρεπε εξ αρχής, να μπήκε τελικά στη θέση του ο εν λόγω διευθυντής, ωστόσο η μη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του, συντηρεί το κλίμα έντασης στο γυμνάσιο. Αυτό που προέχει τώρα για το καλό των μαθητών, είναι να πέσουν οι τόνοι. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί με πράξεις και όχι με δημόσιες εκκλήσεις, πόσο δε μάλλον με επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον των γονιών για σκοπιμότητες.