Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι θα αναστείλει την αύξηση και την εισαγωγή νέων τελών που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και επρόκειτο να επιβάλει από τις 13 Ιανουαρίου 2020. Την απόφαση της Τράπεζας γνωστοποίησε ο νέος CEO Πανίκος Νικολάου, ύστερα από συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κ. Νικολάου, «ο κ. Νεοφύτου τόνισε τις τελευταίες ημέρες πως ορισμένα άτομα, με συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά, δεν θα έχουν σε αυτό το στάδιο, πρόσβαση στις ασφαλείς και γρήγορες υπηρεσίες που είναι φθηνές ή δωρεάν από το σπίτι τους. Μπορεί αυτές οι υπηρεσίες να είναι μεν εύκολες, αλλά ορισμένοι συμπολίτες μας χρειάζονται καθοδήγηση μέχρι να είναι εντελώς έτοιμοι να εξυπηρετηθούν από μόνοι τους. 

Γι’ αυτό και συμφωνήσαμε σαν τράπεζα πως το σωστό είναι να ανασταλεί η υλοποίηση των νέων τελών και χρεώσεων», ανέφερε ο κ. Νικολάου.
Επομένως η Τρ. Κύπρου αναστέλλει τα τέλη της λόγω των αντιδράσεων και γιατί ανακάλυψε ότι «ορισμένοι συμπολίτες μας χρειάζονται καθοδήγηση μέχρι να είναι εντελώς έτοιμοι να εξυπηρετηθούν από μόνοι τους» ψηφιακά. Γι’ αυτό και η Τράπεζα, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, θα προχωρήσει «με εντατικά εκπαιδευτικά προγράμματα που να απευθύνονται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας».

Εκ των πραγμάτων προκύπτουν όμως τρία πράγματα:
Πρώτον, κακώς ο CEO της Τράπεζας εξήγγειλε την αναστολή των τελών ύστερα από συνάντησή του με ένα κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, διότι δημιουργούνται αχρείαστοι συνειρμοί. 

Δεύτερον, δείχνει ότι η Τράπεζα προχώρησε σε αναθεώρηση των τελών της χωρίς τη δέουσα μελέτη.
Τρίτον, ο στόχος η Τράπεζα να εκπαιδεύσει τους ηλικιωμένους πελάτες της και να λύσει το πρόβλημα είναι υπεραισιόδοξος και ανέφικτος. 
Αυτό ίσως που μπορεί να γίνει είναι π.χ. η διαμόρφωση ενός διαφορετικού καταλόγου για συγκεκριμένες βασικές υπηρεσίες προς συνταξιούχους των κοινωνικών ασφαλίσεων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της Τράπεζας.

[email protected]