Επαφές με στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EYEΔ- ΕΕAS) και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ο δήμαρχος και αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ.Σίμος Ιωάννου, ο Αντιδήμαρχος Χρύσανθος Ζαννέττος και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστα Χατζηκάκου, συνάντησαν τον επικεφαλής και στελέχη της μονάδας με αντικείμενο την Τουρκία, στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Κομισιόν, και αντίστοιχους τους χειριστές Τουρκίας της ΕΥΕΔ, και τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές.

Στόχος των επαφών ήταν, όπως ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, η ενημέρωση των εν λόγω στελεχών και οργανισμών στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου να αντιμετωπίσει τα τετελεσμένα που επιχειρούνται να δημιουργηθούν στην περίκλειστη πόλη από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου, όπως εξήγησε ο Δρ. Σίμος Ιωάννου ενημέρωσε τους κοινοτικούς συνομιλητές της για τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 789 και 550 του ΟΗΕ και έθεσε το θέμα των τουρκικών κινήσεων στο ευρύτερο πλαίσιο των εξελίξεων σε σχέση και με την παράνομη δραστηριότητα στην ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία, ξεκαθαρίζοντας ότι “οι πράξεις αυτές δεν συνάδουν με υποψήφια χώρα που επιθυμεί να καταστεί Κράτος Μέλος της ΕΕ”.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, οι συνομιλητές από πλευράς Κομισιόν και ΕΥΕΔ γνώριζαν πολύ καλά τα θέματα, οι συναντήσεις κράτησαν περί τα 45 λεπτά και ζητήθηκε επισήμως η βοήθειά τους. 

Ο Δήμαρχος και η αντιπροσωπεία του Δήμου εξήγησαν στου κοινοτικούς συνομιλητές ότι οι σχέσεις τους με τους Τουρκοκυπρίους της Αμμοχώστου “ήταν και θα πρέπει να είναι πάντα αρμονικές”, ώστε “να γευτούμε τις φυσικές ομορφιές, και την οικονομική ευμάρεια”, που προσφέρει η περιοχή στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Εξήγησαν μάλιστα γιατί η Αμμόχωστος είναι περίκλειστη και πως τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκίας δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Τύπο ότι η προγραμματισμένη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ (PETI) αναβλήθηκε, λόγω προβλήματος με την αναχώρηση της Προέδρου με πτήση από τη Βαρκελώνη για Βρυξέλλες, και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της ίδιας Επιτροπής (Tatjana Zdanoka – Πράσινοι) και τον Αντιπρόεδρο του ΕΚ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Σημείωσε ότι “είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τους Κύπριους ευρωβουλευτές”, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη τους στήριξη και δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, για το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σημασία έχει να βρεθεί ο τρόπος αξιοποίηση των σχετικών ψηφισμάτων και των συστάσεων, χαιρετίζοντας τις δηλώσεις Ακιντζί πως η μόνη λύση για την Αμμόχωστο είναι η επιστροφή των Ελληνοκυπρίων υπό τον ΟΗΕ, “η οποία ήταν  ξεκάθαρη” και έρχεται σε αντίθεση με τον Οζερσάι και ξεκαθαρίζοντας ότι “το ζήτημα είναι να μην προχωρήσουν σε διατάραξη του status quo με τρόπο που δεν προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ”, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει “το κλείσιμο του Κυπριακού”.

Σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις σημείωσε ότι “αυτό τους ενδιαφέρει είναι το παραλιακό μέτωπο” και “θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι και Ελληνοκύπριους”. Ο ίδιος σημείωσε ότι η υπόθεση της Αμμοχώστου είναι “ακόμα πιο ξεκάθαρη και από το θέμα της ΑΟΖ” και χαιρέτισε την επαναβεβαίωση του περιεχομένου των ψηφισμάτων 789 και 550 από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αύριο υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Martin Schirdewan (Πρόεδρος Ενωτικής Αριστεράς) την Christine
Darling Jude, Συντονίστρια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και την Yana Toom 2η Αντιπρόεδρο της PETI, αλλά και τον Εμμανουήλ Φράγκο συντονιστή της ECR στην PETI.

 
Πηγή: philenews / KΥΠΕ