Το Nicosia Book Fest έρχεται για 4η συνεχή χρονιά στις 5 και 6 Οκτωβρίου να μετατρέψει το πάρκο Ακρόπολης σε ένα κήπο γεμάτο βιβλία και καλεί τους φίλους του, και όχι μόνο, να παρευρεθούν και να λάβουν μέρος σε βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, παραστάσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. 
 
Ξεχωρίζουν η παρουσία των συγγραφέων Έλενας Ακρίτα και Γίργκεν Μπανσέρους, αλλά και του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Μάικ Κένι. 
 
Το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους συγγραφείς, βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, πρεσβείες, πολιτιστικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα με στόχο την ουσιαστική διάδραση ανάμεσα στους δημιουργούς και τους αναγνώστες. Ταυτόχρονα, σε τρεις διαφορετικές σκηνές θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών πέραν των 40 παρουσιάσεων και συζητήσεων με συγγραφείς από την Κύπρο και το εξωτερικό και άλλες πολύ συναρπαστικές δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο τους, φυσικά, το βιβλίο.
 
Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τους επισκέπτες του από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ ενώ στο χώρο θα υπάρχει φαγητό και ποτό καθώς και χώρος βιβλιοανάγνωσης. Τα παιδιά θα μπορούν να απασχοληθούν στην παιδική γωνιά με παιδικές κατασκευές, face painting, αθλοπαιδιές και φουσκωτό.
Το Φεστιβάλ διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και ο Δήμος Στροβόλου. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη.
 
Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.
 
Προεόρτια με δράση 
Τα προεόρτιο του Φεστιβάλ είναι το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των ωρών 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 4μ.μ. – 7 μ.μ., στο The Mall of Cyprus όπου το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διοργανώνει τη δράση «Η Κύπρος διαβάζει… όλες τις εποχές!». Ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου για τους μικρούς και τις μικρές φίλους και φίλες του βιβλίου, μια παραμυθένια εκδήλωση αφιερωμένη στα βιβλία και στα παιδιά.
 
Η δράση «Η Κύπρος διαβάζει… όλες τις εποχές!» εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης της φιλαναγνωσίας την οποία υλοποιεί το ΓΤΠ με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
 
Το πρόγραμμα του Nicosia Book Fes
 
Σάββατο 5 Οκτωβρίου
 
10:00    ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
11:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Γώγου, Κατερίνα, 1940-1993, «Μου μοιάζει ο άνθρωπος μ’ έναν ήλιο, που καίγεται από μόνος του».             Συμμετέχουν: Ευτυχία Παναγιώτου (επιμελήτρια έκδοσης) και Γιώργος Μελής (Ερευνητής). Συντονίζει ο Χρήστος Μιχάλαρος (Δημοσιογράφος).
 
11:45    ΣΥΖΗΤΗΣΗ
            Πικρία Χώρα: Ο δημοσιογράφος Αντρέας Παράσχος συνομιλεί με τη συγγραφέα Κωνσταντία Σωτηρίου με θέμα τη μορφή της μάνας του αγνοουμένου στην κυπριακή λογοτεχνία με αφορμή το νέο της βιβλίο Πικρία Χώρα.
 
12:30    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Ασυγχώρητο Λάθος της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου. Παρουσίαση του βιβλίου από την Έλενα Περικλέους και συζήτηση με τη συγγραφέα.  Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο ΦΙΛΟΘΕΟΥ
 
15:15    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
          Λαίμαργα: Συλλογικό λογοτεχνικό έργο των Εκδόσεων ΑΚΤΙΣ με τη συμμετοχή Κύπριων νέων συγγραφέων. Παρουσίαση της έκδοσης και συζήτηση των συγγραφέων με το κοινό.
 
16:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
            Απέθαντος έρωτας  της Άντριας Νικολάου, Αιρετική αφήγηση του Δημήτρη Στρατή
            Παρουσίαση 2 νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών.
 
 16:45    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Women In Conflict Zones της Άννας Προδρόμου: Παρουσίαση από τη Salpy Eskidjian Weiderud, Εκτελεστική Διευθύντρια του RTCYPP και συζήτηση με τη συγγραφέα.
 
17:30    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
            Η ποίηση έξω: Οι συγγραφείς Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου και Αυγή Λίλλη συζητούν για τα έργα τους ΦόΒ, Υπογλώσσιο νυχτερινό και Η Σφαγή του Αιώνα.  Συντονίζει ο Παναγιώτης Νικολαΐδης (ποιητής, κριτικός).
 
17:30    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
            Παρουσίαση Συντήρησης Βιβλίου με το Atelier De Papier από τη συντηρήτρια Παρασκευή Λοΐζου στο περίπτερο των Εκδόσεων ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ.

 
18:15    ΔΙΑΛΕΞΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
            Λογοτεχνία και Πολιτική: Ο Καθ. Κώστας Γουλιάμος και ο λογοτέχνης Λεύκιος Ζαφειρίου συζητούν με το κοινό. Συντονίζει η Μαρία Ελευθερίου, Ερευνήτρια.
 
19:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Τα τάπερ της Αλίκης της Έλενας Ακρίτα: Η συγγραφέας παρουσιάζει το πιο πρόσφατό της βιβλίο. Συντονίζει η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού, Ζαχαρούλα Μαλά.
 
20:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
            12+1 Ηλιοτρόπια του Άλκη Αλκαίου  με τον Παντελή Θαλασσινό
 
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
 
10:00    ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
10:45    ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΩΝ
            Έγινα εσύ κι έγινες εγώ:  Ολοκλήρωση 3ου Εκπαιδευτικού Προγράμματος Φιλαναγνωσίας
            υπο την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Έκθεση των συμμετοχών και βράβευση παιδιών που έγραψαν τις δικές τους ιστορίες.
 
11:30    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Ο Τριγωνοψαρούλης γιορτάζει!  του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Μια περιδιάβαση στα οκτώ βιβλία του Τριγωνοψαρούλη με διαδραστική αφήγηση, τραγούδια, εικαστικές κατασκευές και παιχνίδια ρομποτικής. Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο RIVERGATE και το Πανεπιστήμιο FREDERICK

12:15    ΖΩΓΡΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
            Ποιος θα γίνει αρχηγός; της Λιάνας Δενεζάκη. Ελάτε να ανακαλύψουμε ποιος θα γίνει αρχηγός στο δάσος της χαράς! Το βιβλιοπωλείο Rivergate και οι Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι σας προσκαλούν  στην ψυχαγωγική μουσικοθεατροχορευτικοδιαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα-εικονογράφου Λιάνας Δενεζάκη «Ποιος θα γίνει αρχηγός;» Μαζί μας η Μουσικός Χριστίνα Αργύρη.
 
15:00    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
            Παιγνιδοκάρτες Αφήγησης με τη Λιάνα Δενεζάκη. Πώς να φτιάξω μια ιστορία… που δε μοιάζει με καμία! Για εκπαιδευτικούς και γονείς. 
*Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
 
15:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Ζίζη, η μικρή Νεραϊδούλα της Κατίνας Ζένιου Κωνσταντινίδου. Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα. Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο ΠΑΡΓΑ
 15:45    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Η μύγα κι η κανάτα της Μαρίας Ιωάννου. Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα.
16:30    ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Ο Τριγωνοψαρούλης και η παρέα του σας προσκαλούν σε ένα κυνήγι θησαυρού… με πολλά απρόοπτα!
.
17:30-   ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ από τον ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ του ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΚΛΟΥΖ
19:00     Γίργκεν Μπανσέρους
 
17:15    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Μια φορά και ένας ΡΟ! της Νικολέτας Καπίλλα. Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα.
 
18:00    ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
            Το κορίτσι που επιμένει  των Τηλέμαχου Τσαρδάκα και Διονύση Μπάστα, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη. Απόσπασμα από τη νέα παιδική παράσταση του ΘΟΚ.
 
18:30    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Οι ήρωες της Α Β! της Μαλεβή Μαλέντη. Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα.
 
Κυριακή 6 Οκτωβρίου
 
10:00    ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
11:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
          Μετά τα Εκβάτανα του Στέφανου Κωνσταντινίδη.  Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κώστας Γουλιάμος παρουσιάζει το μυθιστόρημα Μετά τα Εκβάτανα (τρίτο μυθιστόρημα της τριλογίας Νομάδας) και συνομιλεί με τον συγγραφέα.
         
11:45    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Κυπριακή Ποίηση από Γενιά σε Γενιά  επιμέλεια Ταμέρ Οντζούλ και Μαρία Σιακαλλή. Παρουσίαση της δίγλωσσης έκδοσης από τους επιμελητές και ποιητές και συζήτηση με το κοινό. Διοργανώνουν οι Εκδόσεις BARANGA
 
12:30    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου παρουσιάζει ΕΚ και ΤΚ πεζογράφους.   Συντονίζει: Χρίστος Τσιαήλης. Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος ΜακρήςΣαλαμίς Αϊσεγκιούλ Σιεντούγ, Μαρία Τσαγγάρη  και  Τουτκού Τουγιάν Παρεμβάσεις: Γιώργος Φράγκος και Εμέλ Καγιά.
 
16:00   ΣΥΖΗΤΗΣΗ
            Εσωτερικός Χρόνος στη Σύντομη Διηγηματική Γραφή με τον Γιώργο Νικολάου
            Ο Δώρος Γεωργίου (Φιλόλογος – Ερευνητής) παρουσιάζει το βιβλίο διηγημάτων του Γιώργου Νικολάου Άτιτλα Κείμενα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
.
 16:45   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
          Η λογοτεχνία ως εργαλείο κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Ο Γιώργος Φράγκος (Φλοίσβος συννέφων),και ο Κυριάκος Αναγιωτός (Ανέστιος και λιθοξόος) διαβάζουν τα ποιήματά τους και συνομιλούν με το κοινό για τον ρόλο της ποίησης στην ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων.
 
17:30   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
            Η Γυναίκα στο Προσκήνιο της Ιστορίας με την Αντρούλα Βασιλείου και τη Θέκλα Κυρίτση. Η πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αντρούλα Βασιλείου και η ερευνήτρια Θέκλα Κυρίτση συζητούν με αφορμή το βιβλίο “Γυναίκα της Κύπρου: Ενός αιώνα διαδρομή” και την έρευνα Cyprus Library Online for Gender.
 
18:15   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Ανθολογία Νέων Κυπρίων Ποιητών  επιμέλεια Λευτέρη Παπαλεοντίου. Συντονίζει ο Γιώργος Μολέσκης. Οι ποιητές παρουσιάζουν τα έργα τους και συνομιλούν με το κοινό.
 
19:00   ΣΥΖΗΤΗΣΗ
            Η μεταφορά στο θεατρικό σανίδι έργων για νέους. Ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Mike Kenny, ο Σάββας Κυριακίδης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΘΟΚ) και ο Τάκης Τζαμαργιάς (Σκηνοθέτης) συζητούν με το κοινό. Συντονίζει η Ελλάδα Ευαγγέλου (Δραματουργός, Ερευνήτρια). Διοργανώνουν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας
.
20:15   ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
          Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος της  Ευρυδίκης Περικλέους – Παπαδοπούλου σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά. Τον ζωγράφο υποδύεται ο Νεκτάριος Θεοδώρου.
 
21:15    JAZZ PERFORMANCE
            Mood Indigo with Antreas Yerolatsitιs
 
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
 
10:00    ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
10:45    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Γιατί – Δεν – Όλα με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο
            Παιχνίδια Ενσυναίσθησης με αφορμή τις τρεις ιστορίες από την Τριλογία της Ενσυναίσθησης. Παιχνίδια για να καταλάβουμε τον “άλλο”, να δούμε με τα μάτια του, να νιώσουμε τι νιώθει.
               Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο RIVERGATE
11:30    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Αντάμα του Θοδωρή Παπαϊωάννου. Παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα. Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ
12:15    ΓΝΩΡΙΜΙΑ με τον ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ του ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΚΛΟΥΖ  Γίργκεν Μπανσέρους.  Οι μικροί μας φίλοι συνομιλούν με τον αγαπημένο τους συγγραφέα, θα βγάλουν φωτογραφίες και θα υπογράψει τα βιβλία τους.
 
12:30    ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
            Ύποπτο γάλα στο σούπερ μάρκετ του Γίργκεν Μπανσέρους. Διαδραστικό παιχνίδι εμπνευσμένο από τις ιστορίες μυστηρίου του Ντετέκτιβ Κλουζ.
 
15:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Αλφαβητομπερδέματα της Ζωής Χαρίτου. Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα. Διοργανώνουν οι Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου
 
15:45    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Η μικρή πανσέληνος της Μέλανης Ανθίμου. Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα.Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο ΠΑΡΓΑ
16:30    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Ο Δαρβίνος και το δέντρο της ζωής της Βιάνας Έρικσσον. Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα.
 
17:15    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Ο δράκος ο δικός σου  της Μαργαρίτας Βασιλοπούλου. Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα. Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ
 
18:00    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Ο Ιάσονας και η συμμορια των πειρατών της Αίγλης Χατζηδημητρίου.  Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα. Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο ΠΑΡΓΑ
18:45    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
            Επικίνδυνες αποστολές διατροφής της Μαρίνας Φιλίππου και του Γιάννη Κερίμη. Παρουσίαση του βιβλίου από τους συγγραφείς. Διοργανώνει το βιβλιοπωλείο ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ
 
Πηγή: philenews