Η γκάφα των αρμοδίων με τις συλλήψεις λάθος υπόπτων για τα επεισόδια στο πρόσφατο ντέρμπι Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ είναι ακόμη μια απόδειξη της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζονται ζητήματα που διακυβεύουν την αξιοπιστία του κράτους έναντι των πολιτών του. Εξίσου επιπόλαιες και καθόλου πειστικές είναι οι εξηγήσεις που δόθηκαν μετά την αποκάλυψη του λάθους, το οποίο εξελίσσεται σε φιάσκο για τις εμπλεκόμενες Αρχές. Στα μάτια του πολίτη όλοι είναι έκπτωτοι γιατί ουσιαστικά ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. 
Το μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης κάρτας φιλάθλου ως προϋπόθεσης για την είσοδο στους αθλητικούς χώρους εισήχθη από την Πολιτεία μετά από πολυετή δυστοκία, σε μια προσπάθεια πάταξης τις βίας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις η κάρτα φιλάθλου υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων. Αντιδράσεις εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι το μέτρο κερδίζει το στοίχημα και μάλιστα δείχνει να είναι και αποτελεσματικό. Όσοι πηγαίνουν στα γήπεδα λένε ότι η απουσία των ακραίων οπαδών αποκλείει τα όποια παρατράγουδα. Η συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά της κάρτας φιλάθλου μπορεί να συνεχίζεται για πολλά χρόνια, με τις δύο πλευρές να προτάσσουν τα δικά τους επιχειρήματα. Η πρόσφατη ιστορία με τις συλλήψεις λάθος ατόμων είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα, γιατί οπλίζει με επιχειρήματα όσους εναντιώνονται στην κάρτα φιλάθλου, επειδή δεν υπάρχουν στα γήπεδα οι απαραίτητες υποδομές που να υποστηρίζουν την αποδοτική εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Πέραν όμως τούτου, η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται στην αξιοπιστία του μέτρου αλλά και των ίδιων των Αρχών και του ίδιου του κράτους. 
Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες ότι δήθεν έγιναν δύο παράλληλες διαδικασίες και άλλα ακαταλαβίστικα που ακούστηκαν από τα χείλη αρμοδίων. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι το σύστημα είναι διάτρητο. Από τη στιγμή που τρία άτομα συνελήφθησαν χωρίς ίχνος υπόνοιας για συμμετοχή στα επεισόδια το μικρόβιο της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης θα είναι συνεχές μέχρι να υπάρξει αποδεδειγμένη επανόρθωση. 
Αστυνομία, ΚΟΑ, υπουργείο Δικαιοσύνης και οι διευθύνσεις των αθλητικών χώρων έχουν υποχρέωση να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να βρουν επιτέλους τι πήγε λάθος για να το διορθώσουν, γιατί αυτό που συνέβη ουσιαστικά υπονομεύει τις προσπάθειες της Πολιτείας για εφαρμογή του θεσμού της κάρτας φιλάθλου. Όσο «τέλεια» (!) κι αν εφαρμόστηκε η ταυτοποίηση, όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΟΑ, τι να την κάνεις τόση τελειότητα όταν το αποτέλεσμα οδηγεί σε τόσο κραυγαλέο λάθος; Θυμίζει τη φράση «η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απέθανε…» 
 
[email protected]