Καταφύγιο μακριά από τη βία στο σπίτι και στην οικογένεια τους, αναζήτησαν δεκάδες γυναίκες με τα παιδιά τους κατά την περίοδο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), από τις 16 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2020 φιλοξενήθηκαν σε δομές και άλλους χώρους συνολικά 194 άτομα, από τα οποία τα 84 ήταν γυναίκες και τα 110 παιδιά.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι στο διάστημα των τρεισήμισι μηνών έτυχαν χειρισμού συνολικά 84 περιπτώσεις βίας στην οικογένεια. Όπως μάλιστα αναδεικνύουν οι αριθμοί όσο παρατεινόταν ο εγκλεισμός των πολιτών στα σπίτια, τόσο αυξανόταν και ο αριθμός των θυμάτων βίας που αναζητούσαν στέγη και προστασία στις δομές του ΣΠΑΒΟ. Συγκεκριμένα, το δεύτερο μισό του Μαρτίου φιλοξενήθηκαν 32 άτομα. Τον Απρίλιο ο αριθμός αυτός ανέβηκε στα 43 άτομα. Τον Μάιο διπλασιάστηκε στα 62 άτομα, ενώ τον Ιούνιο υποχώρησε ελαφρώς στα 57 άτομα. Διευκρινίζεται παράλληλα, ότι από τα 194 άτομα που φιλοξενήθηκαν, 164 εξυπηρετήθηκαν σε χώρους φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ, τα οποία αντιστοιχούν σε 66 περιπτώσεις βίας στην οικογένεια και στο 79% των περιστατικών. Ακόμη, 30 άτομα εξυπηρετήθηκαν σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 18 περιπτώσεις βίας στην οικογένεια και στο 21% των περιστατικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδηγός για υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού σε επίσημα έγγραφα

Ως προς τις επαρχίες, για τη Λευκωσία αναφέρεται ότι βρήκαν καταφύγιο συνολικά 103 άτομα, εκ των οποίων 42 κακοποιημένες γυναίκες και 61 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα βίας στην οικογένεια. Επιπλέον, από τα 103 άτομα, τα 93 φιλοξενήθηκαν στις δομές του ΣΠΑΒΟ και τα 10 (τα οποία αντιστοιχούν σε πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας), σε εξωτερικές δομές. Ειδικότερα, το δεύτερο μισό του Μαρτίου φιλοξενήθηκαν συνολικά 16 άτομα, έξι γυναίκες και 10 παιδία. Τον Απρίλιο φιλοξενήθηκαν 23 άτομα, οκτώ γυναίκες και 15 παιδία. Τον Μάιο 31 άτομα, 14 γυναίκες και 17 παιδιά. Τον Ιούνιο 33 άτομα, 14 γυναίκες και 19 παιδιά. 

Στη Λεμεσό, την αντίστοιχη περίοδο αναφέρεται ότι βρήκαν καταφύγιο συνολικά 51 άτομα, εκ των οποίων 25 κακοποιημένες γυναίκες και 26 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα βίας στην οικογένεια. Από τα 51 αυτά άτομα, τα 45 φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΣΠΑΒΟ και τα 6 (τα οποία αντιστοιχούν σε πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας) σε εξωτερικές δομές. 

Στην Πάφο, τέλος, βρήκαν καταφύγιο κατά την εν λόγω περίοδο, συνολικά 40 άτομα, εκ των οποίων 17 κακοποιημένες γυναίκες και 23 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα βίας στην οικογένεια. Από τα 40 αυτά άτομα, τα 26 φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΣΠΑΒΟ και τα 14 (τα οποία αντιστοιχούν σε 8 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας) σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας.