Σε εξέλιξη είναι εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) κοντά στον κήπο του Τεκκέ, στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οστά που εικάζεται ότι ανήκουν σε τρεις Ελληνοκύπριους, με τη ΔΕΑ να αναζητά στο σημείο έως και πέντε αγνοούμενους της περιόδου του 1964.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΑ, οι εργασίες που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο συνεχίζονται, ενώ η ανασκαφή είναι αρκετά δύσκολη λόγω της οικοδομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Οι εργασίες γίνονται κυρίως χειρωνακτικά και τα οστά που έχουν εντοπιστεί φαίνεται ότι ανήκουν σε τρία άτομα.
 
Οι πληροφορίες που έχει λάβει η ΔΕΑ αφορούν πιθανό χώρο ταφής της περιόδου του 1964 και στο σημείο αναζητούνται περίπου πέντε Ελληνοκύπριοι.
 
Μετά το πέρας των εργασιών, η ΔΕΑ αναμένεται να προβεί σε αποκατάσταση της περιοχής, με την ανακατασκευή τμημάτων δρόμων και πεζοδρομίων που έπρεπε να ξηλωθούν λόγω των ανασκαφών.
 
Σε όλη την Κύπρο εργάζονται συνολικά 8 συνεργεία της ΔΕΑ, 7 στις κατεχόμενες περιοχές και ένα συνεργείο στις ελεύθερες περιοχές.
 
Συγκεκριμένα, συνεχίζεται από τον περασμένο Φεβρουάριο η ανασκαφή στην κατεχόμενη Λάπηθο, όπου έχουν εντοπιστεί οστά που φαίνεται ότι αντιστοιχούν σε δύο άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες για το σημείο ταφής τα οστά αφορούν Ελληνοκύπριους της περιόδου του 1974. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 2014, ενώ η ΔΕΑ επέστρεψε στην περιοχή για να συνεχίσει τις ανασκαφές. Μέχρι στιγμής εντοπίζονται μικρά κομμάτια οστών.
 
Συνεργείο της ΔΕΑ εργάζεται και στον Καραβά, όπου αναζητούνται 5-6 Ελληνοκύπριοι του 1974, χωρίς να έχει ανευρεθεί κάτι μέχρι σήμερα.
 
Πρόσφατα ξεκίνησε ανασκαφή και στον Άγιο Ιλαρίωνα, σε σημείο που θεωρείται στρατιωτική ζώνη, αναζητώντας Ελληνοκύπριους του 1974.
 
Σε άλλη στρατιωτική περιοχή στην Αγιά, κοντά στην Άσσια, η ΔΕΑ αναζητά μετά από πληροφορία ένα Ελληνοκύπριο του 1974, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ευρήματα.
 
Πέραν του Τεκκέ, δύο ακόμη συνεργεία εργάζονται στο κατεχόμενο τμήμα της επαρχίας Λευκωσίας. Το πρώτο είναι σε στρατιωτική περιοχή στον Τράχωνα, αναζητώντας Ελληνοκύπριους του 1974. Στην ίδια περιοχή, κοντά στις «κεντρικές φυλακές» διενεργείται και δεύτερη ανασκαφή μετά τον εντοπισμό δύο ομαδικών τάφων το 2015, με 16 άτομα στην πρώτη περίπτωση και 20 στη δεύτερη. Πρόκειται για περιοχή ενδιαφέροντος για τη ΔΕΑ όπου αναζητείται και τρίτος τάφος, μετά από σχετική πληροφορία.
 
Στις ελεύθερες περιοχές, συνεργείο της ΔΕΑ αναζητεί στο Δάλι έναν Τουρκοκύπριο της περιόδου του 1964.
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ