Η υποκρισία και ο θεατρινισμός σε αυτό τον τόπο έχουν αναχθεί σε επιστήμη! Εμφανίζονται κάθε φορά που κάποιο σκάνδαλο ή κάποια χαμερπής συμπεριφορά βλέπει το φως της δημοσιότητας. Οι ατάλαντοι κομπάρσοι αρχίζουν να επαναλαμβάνουν το γνωστό ρόλο της νήσσας. Ανοίγουν το στόμα τους και μιλάνε επί παντός επιστητού εκτός από την ουσία που καίει και αφορά αυτό καθεαυτό το σκάνδαλο. Οι κομπάρσοι της κακιάς ώρας θεωρούν ότι μέσα από τις ανούσιες παραστάσεις τους θα μπορέσουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Να την αποπροσανατολίσουν, στρέφοντας αλλού την προσοχή τους. Η επανάληψη του ποταπού φαινομένου παρουσιάστηκε και αυτή τη φορά, μετά από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΟΑΥ, το ΓεΣΥ και τις φοβερές αποκαλύψεις για τη ληστρική συμπεριφορά μερικών γιατρών εντός ΓεΣΥ. Κυρίως, όμως, για τις κραυγαλέες περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής από μερικούς μεγαλογιατρούς!

 

Πέρασαν 12 μέρες από τις αποκαλύψεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Έκτοτε, βγήκαν ένα σωρό σε κανάλια, ραδιοσταθμούς και εφημερίδες για να τοποθετηθούν επί της έκθεσης. Οποία απογοήτευση! Οποίος εμπαιγμός! Μιλάνε για διάφορα. Για την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του ΓεΣΥ, για την ανάγκη διασφάλισης των ελέγχων ώστε να προστατευθεί το σύστημα από τις καταχρήσεις και τις απατεωνιές μιας μικρής ευτυχώς μερίδας γιατρών. Μιλάνε για πολλά άλλα.

 

Μιλάνε για όλα, εκτός από ένα: Τις τρανταχτές περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής μερικών μεγαλογιατρών, τις οποίες αποκάλυψε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Την κορυφαία αυτή πρόκληση, την οποία κανείς συνειδητός πολίτης δύναται να αντέξει, την προσπερνούν. Για αυτήν την αθλιότητα ποιούν τη νήσσα. Την προσπερνούν. Λες και δεν υπάρχει. Αλήθεια, σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είχαν ήδη κάνει φύλλο και φτερό τους φακέλους των εν λόγω μεγαλογιατρών; Σε ποια άλλη χώρα δεν θα είχαν ήδη μπαγλαρώσει όσους ξεγέλασαν το κράτος;

 

Υποχρεωτικά, λοιπόν, αφού όλοι οι περιβόητοι σχετικοί με το σκάνδαλο τηρούν σιγήν ιχθύος, θα υπενθυμίσουμε στην κοινή γνώμη τις ηχηρές αποκαλύψεις: Πέντε μεγαλογιατροί δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση το 2019 αλλά το 2020 (μετά την ένταξη τους στο ΓεΣΥ) δήλωσαν στον ΟΑΥ κύκλο εργασιών πέραν των 600.000 ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια, τα ποσά τα οποία δήλωσαν στον Φόρο Εισοδήματος ήταν 36.000 – 117.000 ευρώ. Ενδεικτικά, ένας μεγαλογιατρός δήλωσε το 2017 μόνο 36.000 ευρώ, το 2018 και 2019 δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση, αλλά το 2020, όταν εντάχθηκε στο ΓεΣΥ, δήλωσε κύκλο εργασιών πέραν των 600.000 ευρώ.

 

>>Έξι μεγαλογιατροί δήλωσαν τα προηγούμενα χρόνια στον Φόρο Εισοδήματος έσοδα 14.000 -205.000 ευρώ, αλλά το 2020 δήλωσαν στον ΟΑΥ κύκλο εργασιών πέραν των 500.000 ευρώ. Τέσσερις από τους έξι πιο πάνω μεγαλογιατρούς δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2019.

 

>>Δέκα μεγαλογιατροί δήλωσαν τα προηγούμενα χρόνια στον Φόρο Εισοδήματος έσοδα 24.000 – 221.000 ευρώ. Το 2020, ωστόσο, δήλωσαν στον ΟΑΥ κύκλο εργασιών πέραν των 400.000 ευρώ. Οι οκτώ από αυτούς δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση το 2019, ενώ ένας ήταν εντελώς άγνωστος στον Φόρο Εισοδήματος, αφού στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν της εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση.

 

>>92 προσωπικοί γιατροί είναι άνω των 70 ετών, ενώ ένας είναι 83 ετών και έχει στον κατάλογό του συνολικά 2.488 δικαιούχους. Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι «πέντε ήταν για μεγάλο αριθμό ετών άγνωστοι στο Τμήμα Φορολογίας», παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο απ’ αυτούς το 2020 είχαν εισοδήματα πέραν των 200.000 ευρώ ο καθένας.

 

Η κορυφαία, ωστόσο, πρόκληση προήλθε προχθές από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Πέραν των τοποθετήσεων ηγετικών στελεχών του τις προηγούμενες μέρες, που κινούντο στο πνεύμα της υποκριτικής παράστασης για την οποία αναφερθήκαμε στην αρχή, εξέδωσε και ανακοίνωση. Σχολιάζει πολλά σημεία της έκθεσης. Μάλιστα, σε αρκετά σημεία εμφανίζεται και με οργίλο ύφος. Ναι, καλά μαντέψατε. Ούτε λέξη για την ταμπακιέρα. Καμία νύξη για τις περιπτώσεις καραμπινάτων φοροδιαφυγών.

 

«Θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ιατρών και της επιστημονικής τους αξίας», γράφει σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσης του ο ΠΙΣ αλλά δεν αναφέρεται στις περιπτώσεις διαφαινόμενης φοροδιαφυγής. «Ο ΠΙΣ απαιτεί άμεσα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ποιότητας του συστήματος (εννοεί το ΓεΣΥ) και καταδικάζει την όποια προσπάθεια εξευτελισμού των μελών του», αναφέρει σε άλλο σημείο, εννοώντας τις αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις καταχρήσεις.

 

Έλεος! Ελάχιστα περισσότερος εμπαιγμός πεθαίνεις! Μας δουλεύετε κύριοι; Ναι, είναι θέμα η ορθολογική διαχείριση του ΓεΣΥ. Δεν είναι, όμως, θέμα η φοροδιαφυγή μερικών μελών σας; Δεν θίγεται η αξιοπρέπεια η δική σας και των μελών σας από τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας; Δεν προσβάλλεστε από τις αναφορές ότι κάποιοι φαίνεται να ξεγελούσαν το κράτος κρύβοντας μερικά εκατομμύρια; Δεν απαιτείτε άμεση λήψη μέτρων ώστε να καθαρίσει η εικόνα σας; Δεν ζητάτε από τις αρμόδιες Αρχές να κάνουν φύλλο και φτερό τους φακέλους των υπό αναφορά μελών σας για να τιμωρηθούν;

 

Αεί σας οικτίρω κύριοι. Επειδή με κάνετε να ντρέπομαι. Επειδή κάνετε κάθε ευσυνείδητο φορολογούμενο πολίτη αυτού του τόπου να ντρέπεται με το προκλητικό σας κρυφτούλι για μια τέτοια προσβλητική συμπεριφορά εκ μέρους εμβριθών επιστημόνων. Επειδή, συνάμα, μας εξοργίζετε. Αλήθεια, όμως, πέραν της προκλητικής στάσης του ΠΙΣ, το Τμήμα Φορολογίας τι έπραξε εδώ και δώδεκα ημέρες για τις αποκαλύψεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη; Άρχισε έρευνα για τους μεγαλογιατρούς ή μήπως στην ακτίνα δράσης του εμπίπτουν μόνο οι φουκαράδες;