Τέσσερις εκπαιδευτικοί έχουν να πατήσουν το πόδι τους σε τάξη εδώ και 25 χρόνια. Υπηρετούν από το 1994 με απόσπαση στο υπουργείο Παιδείας εκτελώντας διοικητικά καθήκοντα. Επιπλέον, 20 εκπαιδευτικοί υπηρετούν με απόσπαση στο υπουργείο Παιδείας από 10 έως 15 χρόνια, ενώ άλλοι 47 εκπαιδευτικοί, από πέντε έως 10 χρόνια. Όπως αναφέρει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 23/9/2019, προς τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνο Μουσιούττα, στις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικοί με προβλήματα υγείας ή άλλα προβλήματα, τα οποία δεν τους επιτρέπουν να αναλάβουν διδακτικά καθήκοντα και ως εκ τούτου, επιτελούν διοικητικά ή άλλα καθήκοντα που τους ανατίθενται στο Υπουργείο. Ο κ. Χαμπιαούρης δεν αναφέρει στην επιστολή του πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο αριθμός των αποσπάσεων εκπαιδευτικών κατά το σχολικό έτος 2019-2020 είναι μειωμένος κατά οκτώ άτομα σε σχέση με τον αριθμό των αποσπάσεων εκπαιδευτικών κατά το σχολικό έτος 2018-2019. 
 
Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος των αποσπάσεων για το σχολικό έτος 2019-2020 έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες καθώς συμπεριλήφθηκε πρόνοια, σύμφωνα με την οποία «η μέγιστη διάρκεια απόσπασης εκπαιδευτικού για τις θέσεις ειδικού συμβούλου και συνδετικού λειτουργού καθορίζεται στα πέντε χρόνια». Επί του θέματος, ο κ. Χαμπιαούρης πληροφόρησε τη Βουλή ότι το Υπουργείο του προχωρεί στη σταδιακή αντικατάσταση αποσπασμένων εκπαιδευτικών με μόνιμο προσωπικό, τους λειτουργούς Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρει στην επιστολή του, αναμένεται τους επόμενους μήνες η πλήρωση 12 θέσεων λειτουργών Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού Α’ και 28 θέσεων λειτουργών Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού. 
 
 
Η εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου Παιδείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αποσπώνται σε ετήσια βάση, εκτελώντας καθήκοντα διοικητικού χαρακτήρα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι παραμένουν σε θέση απόσπασης για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το Υπουργείο να επικαλείται τη συσσωρευμένη εμπειρία τους, την οποία, βεβαίως, απέκτησαν ευρισκόμενοι στην ίδια θέση με απόσπαση για κάμποσα χρόνια. Εμπειρία, την οποία λογικά δεν μπορεί να διαθέτει κάποιος άλλος εκπαιδευτικός για να τους αντικαταστήσει εφόσον παραμένουν στις ίδιες θέσεις τα ίδια πρόσωπα.
 
 
Θα πρέπει να επισημανθεί, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια προκηρύσσονται οι θέσεις απόσπασης στο υπουργείο Παιδείας και παράλληλα, στην εν λόγω προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος, καθορίζονται η διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων όπως και οι όροι επιλογής και απασχόλησης. Ωστόσο, υπάρχουν και αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν ανακοινώνονται. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς που επιλέγονται για να στελεχώνουν το γραφείο του υπουργού Παιδείας, το γραφείο του γενικού διευθυντή, τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.