Φοβική και βολική λέξη η θεομηνία. Φοβική γιατί αποδίδει οργή σ᾽ αυτόν που υμνεί την αγάπη. Βολική διότι εύκολα οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν σαν άλλοθι για τους πάντες και τα πάντα. Για τον αδιάφορο που πετά τις ακαθαρσίες μέσα στα φρεάτια μέχρι και τον εγκληματία, που αδειοδοτεί το διαχωρισμό οικοπέδων πάνω στα φραγμένα ποτάμια.

«Οργή Θεού» απεφάνθησαν οι εφημερίδες στην Ελλάδα για την τραγωδία που έπληξε τη δυτική Αττική. Και όταν το κακό υποχώρησε άρχισαν τα ερωτήματα για τον… ανθρώπινο ηθικό αυτουργό. «Εγκληματική αδιαφορία», «μπαζωμένες ευθύνες» και πολλά άλλα διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες στα ρεπορτάζ για τους ανθρώπους «που προσπαθούν να μαζέψουν τις ζωές τους», όπως συνηθίζουμε να περιγράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι μετά από κάθε οδοιπορικό στον τόπο μιας τραγωδίας.

Το δημοφιλές σπορ του μπαζώματος των ρεμάτων, οι αυθαίρετες κατασκευές, η ανεπάρκεια των Αρχών και η εγκληματική αμέλεια των ίδιων των πολιτών πριν συμβεί το κακό, είναι ένα εκρηκτικό μίγμα που με μαθηματική ακρίβεια παράγει τραγωδίες. Χρόνια τώρα αλλά μυαλό δεν βάλαμε.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά όλα αυτά τα λέμε κατόπιν εορτής και όχι την ώρα που έπρεπε διότι ήμασταν too busy σε πανεθνικό επίπεδο. Ελλάδα και Κύπρος, μάνα και κόρη, ή αδελφή προς αδελφή, (ο καθένας όπως το αισθάνεται), ξάπλωναν αραχτές στον καναπέ και αγωνιούσαν για την έκβαση της αναμέτρησης στο survivor, ιδιαίτερα εκείνης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αλλά ευτυχώς ο Ντάνος γύρισε το παιχνίδι «και η ανακούφισή του ήταν τόσο μεγάλη που μόλις κέρδισε έκανε τον σταυρό του, μπροστά σε εκατομμύρια Τούρκους και σχολιάστηκε». Έτσι, την ώρα που το έθνος έβγαινε νικητής από το τηλεοπτικό survivor τα παιδιά του πνίγονταν αβοήθητα.

«Έρχεται και στην Κύπρο η κακοκαιρία», λένε τα κανάλια και ζητούν από τους μετεωρολόγους να κάνουν πρόβλεψη για το επόμενο δεκαήμερο. Μετεωρολόγοι είναι οι άνθρωποι, δεν είναι Θεοί. Ευτυχώς, γιατί οι Θεοί οργίζονται και πνίγουν ανθρώπους. Ενώ οι καημένοι οι άνθρωποι, νερό να πιούμε δεν έχουμε αλλά με τα πρώτα σύννεφα που θα μαζευτούν αρχίζουμε τις υστερίες για ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπερβολικοί, όπως πάντα: Ήρθε ο Σίσι, έφυγε ο Σίσι, ήρθε ο Χαρίρι, έφυγε ο Χαρίρι, ήρθε ο Ρονάλντο, έφυγε ο Ρονάλντο, ήρθε ο Τσίπρας, εφυγε ο Τσίπρας, η Κύπρος είναι παράγοντας σταθερότητας, ενεργειακός παίκτης, γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, αξιόπιστος εταίρος και πολλά άλλα.

Μπράβο μας για όλα αυτά. Επιτέλους αρχίσαμε να έχουμε και κάποια καλά. Καιρός να φτιάξουμε και τα κακά μας. Μια κακή τράπεζα, λόγου χάριν, για να ρίξουμε μέσα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που όλο μειώνονται αλλά ποτέ δεν λιγοστεύουν. Αλήθεια, ποιος θα μας το έλεγε ότι θα φθάναμε στο σημείο η καλύτερη τράπεζα που θα θέλαμε θα ήταν κακή; Γι᾽ αυτά σίγουρα δεν φταίει η θεία μήνις αλλά η ανθρώπινη απρονοησία. Ή απλώς η απληστία μας;