To Top
01:43 Τετάρτη
24 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Δικαίωση για τα πτυχία Νομικής
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Δικαίωση για τα πτυχία Νομικής
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου 2017, 10:42 πμ

Την απόφαση να επανεξεταστεί από την επιτροπή αξιολόγησης το αίτημα των απόφοιτων Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να εγγραφούν στα μητρώα ασκουμένων δικηγόρων στην Ελλάδα έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στις 30 Νοεμβρίου. Στα δικαστήρια είχαν προσφύγει οι εν λόγω απόφοιτοι καθώς οι τίτλοι σπουδών τους είχαν αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ως ισότιμοι και αντίστοιχοι με τα πτυχία των Νομικών Σχολών στην Ελλάδα, χωρίς όμως να τους επιτρέπεται να κάνουν την (υποχρεωτική) άσκηση επαγγέλματος στην επικράτεια. 

Σε διάρκεια έξι μηνών, δεύτερη απόφαση του ΣτΕ έρχεται να δικαιώσει τους τίτλους σπουδών Νομικής από την Κύπρο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε τις αποφάσεις της επιτροπής αξιολόγησης και ανέπεμψε τις υποθέσεις για νέα κρίση στην ίδια επιτροπή, η οποία αποτελείται από δικηγόρους διαφόρων δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η επιτροπή αξιολόγησης δεν αρκέστηκε να εξετάσει εάν οι τίτλοι σπουδών είναι προσαρμοσμένοι με «την κατεύθυνση Ελληνικό Δίκαιο», αλλά προέβη σε ολική επανεξέταση, κάτι που είχε ήδη γίνει από τον ΔΟΑΤΑΠ. Ωστόσο, οι διοικητικές πράξεις του ΔΟΑΤΑΠ είναι δεσμευτικές προς όλους και άρα η όποια αξιολόγηση έγινε χωρίς να υπάρχει αρμοδιότητα και χωρίς τη νόμιμη κρίση. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευτεί εντός των ημερών και επισήμως. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως ανέφερε στον «Φ» σχετικά με τις εξελίξεις ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Κώστας Γουλιάμος: «Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο εμμένει στις αρχές αριστείας, υψηλής ποιότητας και νομιμότητας στα προγράμματά του, με αποτέλεσμα να δικαιώνεται για δεύτερη συνεχή φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις με πολλούς αποδέκτες». 

Το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων μαζί με κάποια άλλα θέματα, που αφορούν στη φοίτηση Ελλαδιτών στην Κύπρο, τέθηκαν πρόσφατα σε συζήτηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Καδή, με τον ομόλογό του στην Αθήνα, Κώστα Γαβρόγλου. «Αναφερθήκαμε σε όσα επιθυμούμε να συζητηθούν μελλοντικά για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, ώστε να τα διαχειριστούμε καλύτερα», είπε στον «Φ» ο κ. Καδής και εξήγησε πως: «Τα θέματα αυτά έχουν να κάνουν με την αναγνώριση των πτυχίων των δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίσης με το θέμα της πρακτικής εξάσκησης, όπου μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί. Αφορούν ακόμη κάποια προγράμματα –ιδιαίτερα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης– όπου ηγέρθησαν από την ελλαδική πλευρά κάποια ζητήματα, αλλά και την αναγνώριση τίτλων σπουδών που προσφέρουν σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κολέγια) και όχι τα πανεπιστήμια». Επιπρόσθετα, ως προς τα πτυχία Νομικής, ο κ. Καδής σημείωσε πως θα εξεταστεί και το συγκεκριμένο λαμβάνοντας υπόψη και τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να λυθεί το ζήτημα της αναγνώρισης των εν λόγω πτυχίων για κάθε τμήμα Νομικής της Κύπρου.   

«Αυτό που αποφασίσαμε είναι, αρχικά, να καταγράψουν και οι δύο πλευρές τα ζητήματα αυτά ως μέρος μιας ημερήσιας διάταξης μια νέας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών, η οποία θα γίνει σε πρώτη φάση σε υπηρεσιακό-τεχνοκρατικό επίπεδο. Σκοπός είναι να προταθούν, προς τους δύο υπουργούς, πιθανοί τρόποι οριστικής διευθέτησης των συγκεκριμένων ζητημάτων», είπε και τόνισε πως στον διάλογο αυτό θα παρευρεθούν φορείς όπως υπηρεσιακοί του υπουργείου, από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κύπρου, από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) της Ελλάδος και όποιον άλλον αρμόδιο.

  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.