Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και το επιτελείο της επικρατέστερης επόμενης Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας απορρίπτουν την ιδέα της σύστασης προς τους Βρετανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

Η ιδέα αυτή έχει αρχίζει να συζητείται στη Βρετανία μετά από ανάλογες συστάσεις προς πολίτες χωρών της Ευρώπης, αλλά και μετά από διατύπωση ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια τον προσεχή χειμώνα.

Ο νυν Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ, που είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της Λιζ Τρας και ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνησή της, έχει ταχθεί κατά των περιορισμών στη χρήση ενέργειας από τα νοικοκυριά.

Ομοίως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του υπό παραίτηση Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε: «Αυτές οι αποφάσεις, ως προς την κατανάλωση ενέργειας, παραμένουν αποφάσεις για τον καθένα πολίτη. Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα έχουν το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο που χρειάζονται».

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ταχθεί πάντως υπέρ της πρότασης που διατύπωσε η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου παροχής ενέργειας National Grid να δίνεται ένα ποσό σε νοικοκυριά με έξυπνους μετρητές ενέργειας που δε θα κάνουν χρήση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών τις ώρες αιχμής.

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια στη Βρετανία αυτόν το χειμώνα εντάθηκαν μετά από τη διαρροή έκθεσης στο Bloomberg που έδειχνε πως η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα να κληθεί να αντιμετωπίσει μια κρίση με διακοπές στην παροχή ενέργειας.

Η έκθεση ανέφερε πως στο πλαίσιο του «εύλογου χειρίστου σεναρίου» η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μπλακ-άουτ για κάποιες ημέρες τον Ιανουάριο σε περίπτωση συνδυασμού κρύου καιρού και ελλείψεων σε φυσικό αέριο.

Αν και η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως πει πως το ενδεχόμενο ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο είναι εξαιρετικά απίθανο, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του Υπουργείου Επιχειρήσεων Άνταμ Μπελ δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 10% να υποχρεωθούν ορισμένες περιοχές της χώρας σε περιορισμένα, προγραμματισμένα μπλακ-άουτ αυτόν το χειμώνα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ