Δυο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, μια χθεσινή είδηση ήρθε να εκτοξεύσει ξανά με ορμή το αίμα στον εγκέφαλό μας. Και να φρεσκάρει, όμως, πράγματα τα οποία συνήθως ξεχνάμε αλλά έπρεπε να ξεκαθαρίσουν ενόψει εκλογών. Διαβάστε λοιπόν και προσπαθήστε να συγκρατηθείτε: Οκτώ βουλευτές οι οποίοι αποχωρούν από την Βουλή θα λάβουν συνολικά εφάπαξ φιλοδώρημα ύψους 1,48 εκατ. ευρώ!

 

Ναι, ξέρω. Ανέβηκε η πίεσή σας. Διότι το προνόμιο αυτό είναι εξοργιστικό. Ιδίως όταν συγκριθεί με τους μισθούς πείνας τους οποίους παίρνουν χιλιάδες άνθρωποι. Όταν συγκριθεί με τα επιδόματα πείνας τα οποία παίρνουν χιλιάδες άλλοι. Όταν συγκριθεί με τους εξευτελιστικούς μισθούς στους οποίους έχουν εξαναγκασθεί χιλιάδες νέοι, οι οποίοι επιστρέφουν στον τόπο τους με πτυχία και μάστερ στο χέρι αλλά βλέπουν τα όνειρά τους να σβήνουν όταν ακούνε τι μισθούς τους προτείνουν σε πολλούς χώρους εργασίας.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα ισχύοντα προνόμια τα οποία παίρνουν οι βουλευτές, όσοι συμπληρώνουν μια θητεία δικαιούνται φιλοδώρημα ύψους 75.729 ευρώ  και όσοι συμπληρώσουν δύο θητείες δικαιούνται φιλοδώρημα 185.115 ευρώ. Αν καταφέρατε να ελέγξετε την πρώτη εκτίναξη της πίεσής σας, λάβετε τα μέτρα σας γι’ αυτό που θα διαβάσετε τώρα. Τα παχυλά αυτά φιλοδωρήματα είναι και αφορολόγητα. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα φιλοδωρήματα των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Διότι –εδώ ίσως χρειάζεται κάποιο υπογλώσσιο- όταν τροποποιούσαν τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο καθ’ υπόδειξη της Τρόϊκας, εν τη σοφία τους οι ατσίδες βουλευτές μας, φρόντισαν και εξαίρεσαν τον εαυτό τους!

 

Το μέγα ερώτημα είναι γιατί πρέπει εν έτει 2021, σε ένα κράτος το οποίο πέρασε από οικονομική κρίση, από μνημόνιο, παραμένει καταχρεωμένο, βιώνει νέα οικονομική κρίση λόγω πανδημίας, να υπάρχουν ακόμη τέτοια προνόμια για τους βουλευτές. Για ποιο λόγο; Για το έργο τους; Για την προσφορά τους; Ασχέτως αν η προσφορά έκαστου βουλευτή κρίνεται θετική ή αρνητική ή πόσο θετική και πόσο αρνητική, όλοι τους αμείβονται πλουσιοπάροχα.

 

Υπενθυμίζουμε για να καταδειχθεί επί του πρακτέου. Οι ολικές μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών ανέρχονται σε 6.694 ευρώ: Βασικός μισθός – 3.700 ευρώ, επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες – 1.025 ευρώ, επίδομα παραστάσεως – 1.708 ευρώ, τιμαριθμικό επίδομα – 261 ευρώ. Από τα εισοδήματα αυτά έχουν αποκοπές 2.880 ευρώ: Φόρος εισοδήματος – 856 ευρώ, εισφορά για σύνταξη χηρείας – 200 ευρώ, σχέδιο σύνταξης αξιωματούχων – 455 ευρώ, μείωση απολαβών λόγω οικονομικών μέτρων – 692 ευρώ, εισφορά ΓεΣΥ – 177 ευρώ, κομματική εισφορά περίπου 500 ευρώ. Ως εκ τούτου, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών ανέρχονται σε 3.814 ευρώ συν το επίδομα οδοιπορικών που ανέρχεται σε 580 ευρώ τον μήνα και το οποίο εισπράττουν ξεχωριστά. Συνεπώς, οι βουλευτές εισπράττουν 4.394 ευρώ καθαρά τον μήνα. 

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι το μηνιαίο επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες ύψους 1.025 ευρώ προορίζεται για την εργοδότηση γραμματέων από τους ίδιους τους βουλευτές, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει, αφού επιπρόσθετα το κράτος πληρώνει κοινοβουλευτικό συνεργάτη για τον κάθε βουλευτή. Σημειώνεται, επίσης, ότι το επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες θεωρείται συντάξιμη απολαβή. Συντάξιμη απολαβή θεωρείται και το μηνιαίο επίδομα παραστάσεως ύψους 1.708 ευρώ που λαμβάνουν οι βουλευτές.

 

Όλοι αυτοί, λοιπόν, που θα σας προσεγγίσουν μέχρι τις 30 Μαίου για να ζητήσουν την ψήφο σας, ρωτήστε τους, είναι έτοιμοι να δεσμευτούν δημοσίως για διαγραφή αυτών των προκλητικών προνομίων; Δεσμεύονται προσωπικά να ζητήσουν, ανεξαρτήτως τι το κόμμα τους θα υποστηρίξει, ακύρωση αυτών των φιλοδωρημάτων; Δύο εβδομάδες ακόμη μέχρι την ώρα της κάλπης, προλαβαίνετε να τους ρωτήσετε. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα σας απαντήσουν…

 

Πρόκειται για ένα σωρό εκατομμύρια, τα οποία χαρίζονται δίκην βασιλικών προνομίων, και καταλήγουν στις τσέπες μερικών ανθρώπων, οι οποίοι αμείβονται βαρβάτα από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών για να ασκούν συγκεκριμένη εργασία. Πρόκειται για ένα σωρό εκατομμύρια τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος χιλιάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι ζουν σε καθεστώς ανέχειας. Που στερούνται και τα πιο βασικά αγαθά. Που θα μπορούσαν να γευτούν μερική χαρά με κάποια πιο αξιοπρεπή επιδόματα. Που θα μπορούσε το προσωπάκι των μικρών παιδιών τους να χαμογελάσει με ένα μικρό δώρο.

 

Η πραγματική αλλαγή σε αυτό τον τόπο, αγαπητοί φίλοι, θα υπάρξει μόνο όταν αλλάξουν οι νοοτροπίες του παρελθόντος. Όταν κοπούν τα οφίκια και τα προνόμια τα οποία προσφέρονταν σε ένα σωρό αξιωματούχους. Όταν γίνει συνείδηση παντού, ότι κάποιοι σε θέσεις εξουσίας αμείβονται πλουσιοπάροχα για να επιτελούν συγκεκριμένο έργο. Και αυτό αρκεί. Ουδόλως, πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν και ένα σωρό άλλα παράλογα πλεονεκτήματα. Ναι, να έχουν καλούς μισθούς (αν και οι βουλευτές έχουν και τις εργασίες τους) για να μην είναι επιρρεπείς στα διάφορα συμφέροντα (αν και αποδείχτηκε ότι κάποιοι είναι). Όχι, όμως, λες και είναι βασιλιάδες. Μόνοι τους δεν θα το αποφασίσουν ποτέ. Μόνο αν ο λαός τους υποχρεώσει. Τότε θα επέλθει και αλλαγή νοοτροπίας. Η προσφορά από κάθε πολιτειακό αξίωμα θα αποκτήσει πραγματικό νόημα και θα επέλθει περισσότερη ευσυνειδησία στην άσκηση του καθήκοντος!