ΜΙΑ μεταρρύθμιση της εμβέλειας του Γενικού Σχεδίου Υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί δογματικά. Μέσα από τις διαδικασίες εφαρμογής του Σχεδίου σαφώς και προκύπτουν προβλήματα και διαμορφώνονται δεδομένα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θεωρούμε ότι είναι ξεπερασμένες και εν πολλοίς μη αποδεκτές νοοτροπίες, που ουσιαστικά δεν αποδέχονται τις αλλαγές. Στους έξι περίπου μήνες που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το ΓεΣΥ προέκυψαν προβλήματα. Αυτό ήταν αναμενόμενο και εκ των πραγμάτων φυσιολογικό. Όσοι δεν το έχουν προβλέψει είναι εκτός πραγματικότητας. Και μικρότερου βεληνεκούς μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζουν στο πρώτο στάδιο προβλήματα. Αυτά εντοπίζονται και γίνονται οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση τα προβλήματα θα διογκώνονται και θα επηρεάσουν τη λειτουργία του. 
ΓΙΑ αυτό- εκτιμούμε- και ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει καταθέσει τρεις προτάσεις, οι οποίες βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού χωρίς να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του, αφού αποτελούν μέρος των αρχικών σχεδιασμών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Τις προτάσεις αυτές τις θέτει στο τραπέζι του διαλόγου ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένοντας την αντίδραση των γιατρών. Οι τρεις αυτές προτάσεις αφορούν τόσο τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται οι προσωπικοί γιατροί και παιδίατροι του Γενικού Συστήματος Υγείας, όσο και τους δείκτες απόδοσης ποιότητας που θα αφορούν τον κάθε γιατρό ξεχωριστά. Ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, εισηγείται επιστροφή στον αρχικό σχεδιασμό του ΟΑΥ που προνοούσε 70% των απολαβών να καταβάλλονται ως κατά κεφαλήν εισόδημα στους γιατρούς και το υπόλοιπο 30% κατά ιατρική πράξη, αλλά και ένταξη της εκπαίδευσης των γιατρών στον υπολογισμό των αποζημιώσεών τους.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ του «Φ», το οποίο έχει επιβεβαιωθεί αρμοδίως, το υπουργείο Υγείας ύστερα από ανάλυση των δεδομένων, όπως έχουν διαμορφωθεί, επιδιώκει αυτή τη στιγμή την εφαρμογή μέτρων που θα βελτιώσουν και θα σταθεροποιήσουν ακόμα πιο πολύ την κατάσταση. Κάποιες από τις εισηγήσεις του υπουργού Υγείας έχουν συζητηθεί με τον ΟΑΥ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ για τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των γιατρών είναι άτυπα ενήμερος και ο ΠΙΣ. Αυτά τα ζητήματα φαίνεται πως θα προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εκατέρωθεν διάθεση για συνεννόηση. Πρέπει, δηλαδή, όλοι οι εμπλεκόμενοι να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά, των αλλαγών δηλαδή, στη βάση ότι στόχος είναι να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην απρόσκοπτη υλοποίηση του ΓεΣΥ. Καταγράφοντας τα προβλήματα και παρουσιάζοντας τις αλλαγές, όλοι οφείλουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα αφορά την ομαλή υλοποίηση της μεταρρύθμισης. 
ΤΗΝ ίδια ώρα, φαίνεται πως καλά είναι τα νέα από τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Προκύπτει από τις συζητήσεις ότι προφορικά οι δυο πλευρές τα έχουν βρει. Εάν συμφωνήσουν, τότε ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ θα συμπληρωθεί. Θα γίνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Παρά τα προβλήματα αλλά και τις τρικλοποδιές, που δέχεται.