To Top
10:35 Δευτέρα
16 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Αυξήσεις χρεώσεων τραπεζών και τρόποι αντιμετώπισης
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ • Αυξήσεις χρεώσεων τραπεζών και τρόποι αντιμετώπισης
  17 Νοεμβρίου 2019, 10:00 πμ  
Μετά την κατάρρευση δυο εκ των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων (ΤΙ), ο ανταγωνισμός μειώθηκε και οι εναπομείναντες τραπεζικοί οργανισμοί έχουν πλέον διαφορετικό πεδίο δράσης. Τα δυο μεγαλύτερα ΤΙ προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα τους μέσω προμηθειών, ενώ τα μικρότερα προσπαθούν να προσελκύσουν πελατεία προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια σε οικιστικά και δάνεια αυτοκινήτων.
Τους τελευταίους 18 μήνες, τα δυο μεγαλύτερα ΤΙ αύξησαν τις προμήθειες και μείωσαν τα καταθετικά τους επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές, προσπαθώντας μέσω αυτής της κίνησης να ωθήσουν τους πελάτες στα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης, κυρίως στις ΑΤΜ και το διαδίκτυο και ταυτόχρονα να αυξήσουν το εισόδημα από προμήθειες, αφού το εισόδημα από τόκους είναι σαφώς αρνητικά επηρεασμένο, λόγω του υψηλού ακόμα ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ). Βλέπουμε πλέον μηδενικά και αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις (δηλαδή πληρώνεις για να έχεις καταθέσεις) αφού οι τράπεζες δεν χρειάζονται ρευστότητα και έτσι δεν ενδιαφέρονται για καταθέσεις.
Στα πιο πάνω παραδείγματα, δυστυχώς, συμπεριλαμβάνονται και οι ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας όπως χαμηλοσυνταξιούχοι και λήπτες ΕΕΕ. Επειδή ο περισσότερος κόσμος είναι οικονομικά αναλφάβητος, έμαθαν/θα μάθουν με τον σκληρό τρόπο για τις συγκεκριμένες χρεώσεις. Όταν θα πάνε σε ταμείο των δυο μεγαλύτερων ΤΙ μετά τον Ιανουάριο του 2020 για ανάληψη μετρητών ή/και πληρωμή ρεύματος/νερού κ.λπ., θα ανακαλύψουν ότι θα χρεωθούν €5-€8 γι’ αυτές τις υπηρεσίες. Μπορεί το ποσό για κάποιους να φαίνεται μικρό, αλλά για τις ευάλωτες ομάδες μόνο μικρό δεν είναι. Για να είμαστε δίκαιοι και σωστοί, μία εκ των δυο μεγάλων τραπεζών ανακοίνωσε ότι για συνταξιούχους πέραν των 65 ετών, η ανάληψη μέχρι €10.000 θα χρεώνεται με €1 αντί €2 που ισχύει για τους υπόλοιπους.
Ενδεικτικό παράδειγμα της προσπάθειας των ΤΙ να μειώσουν τη δουλειά στα υποκαταστήματα και να προωθήσουν τη χρήση του διαδικτύου είναι τα βιβλιάρια επιταγών. Δηλαδή, η σημερινή χρέωση για παραγγελία από το κατάστημα είναι €25 και θα αυξηθεί σε €40 (60% αύξηση) ενώ αν παραγγελθεί το βιβλιάριο επιταγών από το διαδίκτυο, η χρέωση θα είναι €25 (από €16 που θα ισχύει μέχρι τον Ιανουάριο 2020). Ειδικά για εταιρείες που επιθυμούν πρωτυπωμένες (μηχανογραφημένες) επιταγές, η χρέωση από €5 θα αυξηθεί σε €25/100 φύλλα (400% αύξηση). Οι επιταγές είναι απλά τρόπος πληρωμής (means of payment) και καλό είναι να έχουμε και άλλες επιλογές τρόπων πληρωμής. Άλλοι τρόποι πληρωμής είναι η διαδικτυακή μεταφορά, τα μετρητά κ.τ.λ. Επιπρόσθετα, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης των δύο ημερών που ίσως κάποιος  επιθυμεί να κερδίσει και το οποίο γίνεται σήμερα εκδίδοντας επιταγή.
Οι αυξήσεις ήρθαν, θα μείνουν και αναμένεται να συνεχιστούν. Μέχρι να γίνουν όμως οι όποιες ενέργειες και να φέρουν τα όποια αποτελέσματα, ακολουθούν οι δικές μου εισηγήσεις για αντιμετώπιση των αυξημένων χρεώσεων.
Οι οικονομικοί διευθυντές εταιρειών, θα πρέπει να διαπραγματευθούν με το εκάστοτε ΤΙ με το οποίο συνεργάζονται τις αυξημένες χρεώσεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω πακέτων προς το προσωπικό της συγκεκριμένης εταιρείας που μπορεί να αφορά τόσο πιστωτικές διευκολύνσεις όσο και πιστωτικούς λογαριασμούς καθημερινής χρήσης.
Τόσο οι εταιρείες όσο και τα φυσικά πρόσωπα καλά κάνουν να προσεγγίσουν και άλλες τράπεζες και να ρωτήσουν για το προϊόντα που τους ενδιαφέρουν. Θα βεβαιωθούν ότι υπάρχει διαφορά σε διάφορες χρεώσεις.
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχει επιθυμία αλλαγής ΤΙ, τα παιδιά των ηλικιωμένων πελατών των τραπεζών καλά κάνουν να τους βοηθούν τουλάχιστον στη χρήση των ΑΤΜ μέσω χρεωστικής κάρτας, καθώς και στην πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφελείας, μέσω τραπεζικών εντολών, [π.χ.: Αν πάει συνταξιούχος στο ταμείο για εξόφληση λογαριασμού ρεύματος, θα χρεωθεί με €2 ή €5 (αναλόγως τράπεζας) ενώ αν η εξόφληση γίνει μέσω διαδικτύου δεν θα χρεωθεί τίποτα].
Οι αυξημένες χρεώσεις των ΤΙ πλήττουν κατά την άποψη μου και την προσπάθεια για απόδοση δικαίου. Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι υπάρχουν δάνεια που χρήζουν διόρθωσης (και μέσω του πορίσματος) λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού τόκου και ζητούμε το ιστορικό διακύμανσης του επιτοκίου από την ΚΕΔΙΠΕΣ (πρώην ΣΚΤ Λτδ) και Ελληνική Τράπεζα, για να μπορούμε να εντοπίσουμε τα λάθη, τα δύο συγκεκριμένα ΤΙ χρεώνουν την έκδοση Πιστοποιητικού Διακύμανσης Επιτοκίου (ΠΔΕ). Χρήζει αναφοράς η χρέωση της Ελληνικής που ανέρχεται στα €50 ανά ΠΔΕ/δάνειο. Η χρέωση, κατά την άποψη μου, είναι ψηλή και φαίνεται ότι γίνεται για να λειτουργεί αποτρεπτικά. Πληροφοριακά αναφέρω ότι οι τράπεζες Κύπρου και AstroBank αναγράφουν τη συγκεκριμένη πληροφόρηση στις καταστάσεις λογαριασμών των δανείων. Η ΚΕΔΙΠΕΣ χρεώνει €5 ανά ΠΔΕ. Ας μας δίνουν όμως την συγκεκριμένη πληροφόρηση έγκαιρα (έχω παράδειγμα καθυστέρησης πέραν των 7 μηνών).
*Σημείωση σύνταξης: Η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε αναστολή των αυξήσεων τελών για τα φυσικά πρόσωπα.
 
* Οικονομικός Σύμβουλος/Σύμβουλος Αφερεγγυότητας-Εκκαθαριστής (MBA,Kingston, UK).
  Μάριος Ιερόπουλος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...