Χωρίς άδεια λειτουργίας φαίνεται να δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια βιομηχανική μονάδα παραγωγής ασφάλτου στα όρια του Δήμου Τσερίου, ενώ την ίδια ώρα το εργοστάσιο παραγωγής premix φαίνεται να έχει ανεγερθεί σε διαφορετική θέση από την εγκριθείσα. Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από έγγραφο που έχει στην κατοχή του ο «Φ», στο εν λόγω εργοστάσιο υπάρχουν κατασκευές που δεν συνάδουν με τα εγκεκριμένα σχέδια και δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Ως εκ τούτου το εργοστάσιο εδώ και πέντε χρόνια κατέχει μόνον πιστοποιητικό έγκρισης με μη εξουσιοδοτημένες εργασίες.
 
Πρόκειται για το ένα εκ των δύο ασφαλτικών εργοστασίων, η λειτουργία των οποίων έχει ταυτιστεί με τα φαινόμενα αποπνικτικής ατμόσφαιρας στο Δήμο Ιδαλίου, καταδικάζοντας τους κατοίκους της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης να εισπνέουν καθημερινά παράγωγα καύσης μαζούτ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Δάλι πνίγεται και οι αρμόδιοι κωφεύουν
 
Απορίας άξιον είναι πάντως το γιατί ο Δήμος Τσερίου παρέλειψε όλα αυτά τα χρόνια, ως όφειλε, να κινηθεί νομικά κατά της εν λόγω βιομηχανικής μονάδας, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της. Μιλώντας στον «Φ» ο Δήμαρχος Τσερίου, Σταύρος Μιχαήλ παραδέχθηκε ότι το εργοστάσιο δεν έχει άδεια λειτουργίας και ανέφερε ότι ο Δήμος έχει ζητήσει νομική γνωμάτευση για το θέμα. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το εργοστάσιο λειτουργεί παράνομα εδώ και χρόνια με τις ευλογίες του Δήμου, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα το 2017 και εξήγησε ότι επειδή το θέμα της μετακίνησης του εργοστασίου συζητείτο τότε στη Βουλή, ο Δήμος Τσερίου έδωσε πίστωση χρόνου στους ιδιοκτήτες του εργοστασίου, μέχρις ότου η Κυβέρνηση αποφασίσει οριστικά τι προτίθεται να πράξει με το θέμα της μετακίνησης της βιομηχανικής μονάδας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από πλευράς του ασφαλτικού εργοστασίου διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας. Διευθυντικό στέλεχος του εργοστασίου, που ερωτήθηκε σχετικά από τον «Φ», ανέφερε ότι η βιομηχανική μονάδα λειτουργεί νομότυπα και κατέχει όλες τις άδειες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση δυο Επιτρόπων για τους ρύπους στο Δάλι
 
Όσον αφορά τις διεργασίες που γίνονται στο πλαίσιο της διυπουργικής επιτροπής για το θέμα της μετακίνησης των δύο ασφαλτικών, ασφαλείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έχει δοθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τη μετακίνηση των δύο εργοστασίων και εντός Μαϊου αναμένεται και η τελική απάντηση των δύο βιομηχανικών μονάδων.
 
Στο μεταξύ, η απόφαση της Κυβέρνησης για επιστροφή στα σχολεία, μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκει τους μαθητές του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου σε διήμερη αποχή από τα μαθήματά τους. Κι αυτό γιατί όπως σαφώς ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στις τάξεις τους με ανοικτά παράθυρα για φυσικό εξαερισμό, πρόνοια που στο συγκεκριμένο σχολείο είναι πρακτικά ανεφάρμοστη ενόσω τα εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.