Διπλωματική αντεπίθεση και απόκρουση των τουρκικών αιτιάσεων της επιθετικότητας που επιδεικνύει η Άγκυρα σε στεριά και θάλασσα και παράλληλα ανάδειξη της αδιαλλαξίας και της μη συνεργασίας της για διευκόλυνση της προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό τον άξονα θα κινηθούν από κοινού Λευκωσία και Αθήνα μετά τις επαφές που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν και σε επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά θέματα συντονισμού ενεργειών και κινήσεων που θα γίνουν αυτό τον μήνα ενόψει κυρίως της Γενική Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη και των επαφών που θα γίνουν στο περιθώριό της. Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να αξιοποιήσουν τις καλές σχέσεις που έχουν και με χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχουν στη Νέα Υόρκη. Αξιοποίηση, επίσης, θα γίνει και σε επίπεδο των τριμερών συνεργασιών που έχουν συνάψει οι δύο χώρες με άλλα κράτη της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠτΔ: Οι δηλώσεις Tσαβούσογλου προβληματίζουν

Στόχος Αθήνας και Λευκωσίας είναι η απόκρουση των τουρκικών αιτιάσεων περί δήθεν προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με το Φυσικό Αέριο, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και αποκαθιστώντας την πραγματικότητα σε σχέση με τις προθέσεις της Άγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται αναφορά στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στις 9 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών και τα οποία τώρα αναιρούνται απροκάλυπτα από την Τουρκία. Αυτό είναι ξεκάθαρο μέσα από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα. Ταυτόχρονα, επίσης, θα γίνεται αναφορά και στη βάση όλων των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα στην έκκληση του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου του, σε αντιπαραβολή με την εμμονή της Άγκυρας για πραγματοποίηση Πενταμερούς συνάντησης για να ξεκαθαριστεί δήθεν το μοντέλο λύσης.

Σε δηλώσεις του χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφερε ότι δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν των επαφών στην Αθήνα και τα οποία ήταν ο συντονισμός και οι τελευταίες δηλώσεις και ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, ειδικότερα του κ. Τσαβούσογλου. Δηλώσεις, όπως είπε, οι οποίες προκαλούν έναν προβληματισμό ειδικά και για το χρονικό πλαίσιο που επέλεξε να τις κάνει. «Από εκεί και πέρα το τι ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου για τουρκικές ενέργειες

Το είδαμε μέσα και από τις εκθέσεις του και μέσα από την αποστολή της κ. Λουτ, η οποία ήρθε στην Κύπρο με συγκεκριμένο αντικείμενο. Θεωρούμε ότι στη βάση των όσων έχει αναφέρει η κ. Λουτ θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και με τις εγγυήτριες δυνάμεις με στόχο να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς, οι οποίοι θα οδηγήσουν και σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι όροι αναφοράς πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν από τα δύο μέρη στην Κύπρο και ότι δεν είναι έγγραφο διαπραγμάτευσης.

«Είναι η βάση επανέναρξης των συνομιλιών, η οποία δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί. Εκείνο που προβληματίζει ειδικότερα αυτή την περίοδο είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να ενσωματωθεί στους όρους αναφοράς ή να προκύψει μέσα από τους όρους αναφοράς η ανάγκη για οποιαδήποτε μορφή λύσης του Κυπριακού, κάτι που δεν μπορούσε σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό. Είναι κάτι που προβληματίζει και απασχόλησε χθες. Θα ενημερωθεί σχετικά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει και στις 9 Αυγούστου και στις πρώτες μέρες των επαφών της κ. Λουτ και για τη μορφή της λύσης και όλα. «Ο κ. Τσαβούσογλου μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσαβούσογλου προβαίνει σε δηλώσεις για να δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠτΔ στο euronews: Ο ταραξίας πρέπει να συμμορφωθεί

Η αποκεντρωμένη άνοιξε το δρόμο στις 9 Αυγούστου

Σε σχέση με την πρόταση του Προέδρου για αποκέντρωση εξουσιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πώς αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση εκτός πλαισίου λύσης. «Η αποκεντρωμένη –για την οποία γίνεται κριτική από κάποιους–  ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο στις 9 Αυγούστου στη συνάντηση των δύο ηγετών για να υπάρξει συναντίληψη για τους όρους αναφοράς και να προχωρήσει η διαδικασία. Όταν ο κ. Ακιντζί ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και ο κ. Ακιντζί το βλέπει θετικά. Ας μην επιχειρούμε, λοιπόν, είτε να παρουσιάσουμε είτε να δαιμονοποιήσουμε αυτή την πρόταση, η οποία δεν ξεφεύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου σε ρόλο διαπραγματευτή

Ο υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει και τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε σχέση με τη θέση για την πολιτική ισότητα, για να διερωτηθεί εάν είναι ο κ. Τσαβούσογλου που διαπραγματεύεται για τα θέματα των εσωτερικών πτυχών. «Αν είναι έτσι, να συνομιλήσουμε απευθείας με την Τουρκία. Όλα αυτά που λέει ο κ. Τσαβούσογλου είναι για να κρύψει τι πραγματικά θέλει, δηλαδή τις άλλες μορφές λύσης, καθώς και το ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν από το Κραν Μοντανά», δήλωσε. Επεσήμανε ακόμα ότι το ζήτημα της πολιτικής ισότητας υπάρχει ξεκάθαρα στη ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπου υπάρχει διαφορετική προσέγγιση θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.