«Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ άργησε αλλά τουλάχιστον ήρθε», ανέφερε το θύμα της άσεμνης, από τον καταδικασθέντα πλέον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, επίθεσης. Αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή της που δεν επιβλήθηκε έστω και συμβολική ποινή άμεσης φυλάκισης στον κατηγορούμενο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Δικαστηρίου ( συνέντευξη στον Active). Για 40 ολόκληρα χρόνια το θύμα κουβαλούσε ένα ασήκωτο βάρος και προσπαθούσε να το διαχειριστεί. Ως εκ τούτου η απόφαση του Δικαστηρίου κλείνει- όσο μπορεί τούτο να γίνει για ένα θύμα- τον κύκλο ενός τέτοιου ζητήματος.

ΤΟ Δικαστήριο δεν χαρίστηκε στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου. Τον καταδίκασε, επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την άσεμνη επίθεση σε 16χρονη μαθήτρια το 1981. Όπως συναφώς αναφέρθηκε, το Δικαστήριο έκρινε τον τέως Κιτίου με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε την εποχή που διέπραξε την άσεμνη επίθεση. Τότε το αδίκημα αυτό θεωρείτο πλημμέλημα και τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνων ή πρόστιμο μέχρι 1500 λίρες. 

ΕΙΝΑΙ σαφές ότι ο κατηγορούμενος λόγω του σχήματός του κατείχε θέση εξουσίας. «Το γεγονός πως εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που του έδινε η θέση του στην Εκκλησία, πέραν του ότι προσκρούει στις χριστιανικές διδαχές, προσδίδει στην ενέργειά του σημαντική σοβαρότητα», σημείωσε η Δικαστής, Εύη Ευθυμίου.

ΕΙΝΑΙ σημαντικό το γεγονός ότι τα Δικαστήρια ασχολήθηκαν με μια υπόθεση, που έγινε προ σαράντα χρόνων και δεν κρύφτηκαν πίσω από το χρόνο. Την εκδίκασαν και έφθασαν μέχρι τέλους. Μπορεί να υπάρχουν συζητήσεις και να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για την ποινή. Εάν θα ήταν δυο χρόνια ή κατά πόσο θα έπρεπε να μην ήταν με αναστολή και να οδηγείτο  ο καταδικασθέντας στη φυλακή. Έστω για μια μικρή περίοδο. Είναι θέμα διαφορετικών απόψεων και προσέγγισης. Το μείζον είναι η απόφαση, η καταδίκη.

ΕΙΝΑΙ σημαντικό να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, δεν εξέφρασε μεταμέλεια. Και τούτο δείχνει πολλά. Την ίδια ώρα, μετά το Δικαστήριο, ο συγκεκριμένος θα κριθεί και από την Ιερά Σύνοδο, η οποία καλείται, στη βάση της απόφασης, να προχωρήσει και η ίδια να διαχειριστεί το όλο θέμα. Εν αναμονή των εξελίξεων, πρέπει να σημειωθεί πως είναι σημαντικό ότι η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη υπόθεση κι αυτό είναι ένα μήνυμα για τις γυναίκες που δέχονται παρενόχληση. Κανείς, όποιες εξουσίες και να έχει, δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο.