Έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, έπειτα από την επίθεση Κροατών και Ελλήνων χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια στην Ελλάδα.

Η δολοφονία του νεαρού οπαδού της ΑΕΚ, προκάλεσε μεγάλο συγκλονισμό και στην Κύπρο και συνεχίζει ν’ αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ανάμεσα σε φιλάθλους. Οι πλείστοι διερωτώνται εάν αξίζει τον κόπο να πηγαίνουν πλέον στο γήπεδο και να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, με δεδομένο πως το θεριό του χουλιγκανισμού έχει αφεθεί να πάρει και στη χώρα μας πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Αυτό που συνέβη στις Φοινικούδες στη Λάρνακα, ένα εικοσιτετράωρο από τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, ήταν ακόμη ένα καμπανάκι κινδύνου που έπρεπε να ταρακουνήσει τις αρμόδιες Αρχές, σε μια χρονιά όπου χούλιγκαν σε όλες τις πόλεις και ειδικότερα στη Λεμεσό, έδειξαν πως είναι ικανοί για τα πάντα. Στη Λάρνακα, λοιπόν, δεκάδες κουκουλοφόροι οπαδοί της Ομόνοιας29Μ, αποφάσισαν να εκδικηθούν οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβιβ, με τους οποίους είχαν προηγούμενα που προέκυψαν από έναν επεισοδιακό αγώνα πετόσφαιρας τον περασμένο Ιανουάριο στο Ισραήλ. Γι’ αυτό, τα μεσάνυκτα της περασμένης Τετάρτης, εμφανίστηκαν με κουκούλες στις κατάμεστες Φοινικούδες και επιχείρησαν να μπουν σε μπυραρία στην οποία διασκέδαζαν φίλαθλοι της Μακάμπι, που βρίσκονταν στην Κύπρο για τον αγώνα με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Ευτυχώς, στο χώρο βρίσκονταν, μικρές πρέπει να σημειώσουμε, δυνάμεις της Αστυνομίας στη θέα των οποίων οι κουκουλοφόροι αποχώρησαν. Επειδή δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές, υπήρξε μια διάθεση υποβάθμισης της σοβαρότητας του περιστατικού. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, ωστόσο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον οποιοδήποτε να πιστέψει πως εάν δεν ήταν έστω κι αυτοί οι λίγοι αστυνομικοί στο χώρο, δεν θα είχαμε σοβαρά επεισόδια με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η Αστυνομία είχε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για το περιστατικό και δικαιούται να λέει πως η παρουσία της απέτρεψε τα χειρότερα.

Αυτό που μπορεί να της χρεωθεί, ωστόσο, είναι ότι συνεχίζει να έχει στο απυρόβλητο τους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών. Δεν έπρεπε για παράδειγμα να κάνουν φύλλο και φτερό το οίκημα του συγκεκριμένου συνδέσμου; Φυσικά αυτό δεν βαραίνει τους απλούς αστυνομικούς, που βρίσκονται σε γήπεδα και σε σημεία επεισοδίων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η ατολμία βαραίνει την ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η πολιτική προϊστάμενος του οποίου έδειξε μόλις ανέλαβε καθήκοντα, διάθεση ν’ αντιμετωπίσει το φαινόμενο, ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν δρομολογήθηκαν δραστικά μέτρα. Διότι χωρίς ριζοσπαστικά μέτρα, δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι οργανωμένοι οπαδοί ευθύνονται πολλές φορές για σοβαρά επεισόδια, με πολλούς απ’ αυτούς να μετατρέπονται σε εν δυνάμει δολοφόνους, πολύ πιθανόν επειδή βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ας μην ξεχνάμε τι έγινε έξω από το Αντώνης Παπαδόπουλος, πριν από ενάμιση χρόνο όταν χούλιγκαν έριξε μολότοφ εναντίον του 19χρονου τότε Ευριπίδη Φράγκου, που ακόμη προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκάλεσαν τα εγκαύματα στο σώμα του.

Τα επεισόδια βίας που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα, έχουν πυκνώσει επικίνδυνα. Μην περιμένετε να χαθούν κι εδώ ανθρώπινες ζωές, για να τολμήσετε να τα βάλετε, ακόμη και να κλείσετε εάν χρειαστεί, τους οργανωμένους συνδέσμους των οπαδών.