ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θέλει να καταστεί μέρος ενός συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας για τη Γάζα. «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, η Αγγλία μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως και η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει λοιπόν παρόμοια δομή στη Γάζα; Τι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα;», διερωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και διερωτάται ως να είναι φυσιολογικό όταν μια κατοχική, επεκτατική δύναμη, μια χώρα που εισβάλλει σε τρία κράτη και κατέχει εδάφη τους, θέλει την ίδια ώρα να εγγυάται την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Ερντογάν, που μιλούσε σε Τούρκους δημοσιογράφους, «μπορούμε λοιπόν να αναλάβουμε και εκεί τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας. Τα γεγονότα θα δείξουν τι μορφή θα πάρει αυτό, ο χρόνος θα δείξει. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει μια διάσταση ασφάλειας, μια πολιτική διάσταση και μαζί μια ιστορική και πολιτιστική διάσταση». Υπενθυμίζεται συναφώς, η Τουρκία, με παρότρυνση του Κιέβου, εξέφρασε την ετοιμότητα της να συμμετέχει σε ένα σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία. Το εξωφρενικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν ήξερε ο Ζελένσκι; Ούτε καν ρώτησε…

Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει πάντα θράσος. Έτσι εκφράζεται η πολιτική της. Είναι η χώρα, που μεταξύ άλλων, συνεχίζει να βομβαρδίζει τους Κούρδους, να προωθεί στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας. Αυτή, λοιπόν η χώρα θέλει να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δυνάμεως, όπου υπάρχουν συγκρούσεις, πόλεμοι, ανοικτά μέτωπα.

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, στην Κύπρο εισέβαλε παράνομα, παραμένει από το 1974 κατέχοντας τμήμα του νησιού και αρνείται να αποχωρήσει. Κι όταν συζητά στα πλαίσια διαδικασίας των διαπραγματεύσεων είτε απευθείας είτε διά των εκάστοτε εγκαθέτων της στα κατεχόμενα, επιμένει στην παρουσία εσαεί κατοχικών στρατευμάτων και του ξεπερασμένου συστήματος των εγγυήσεων. Το θεωρεί φυσιολογικό επειδή ακριβώς κάποιοι την ανέχονται. Η Τουρκία λειτουργεί στη λογική της επιβολής διά της ισχύος. Ο ισλαμοφασίστας Ερντογαν θεωρεί ότι μπορεί να παίζει με τη νοημοσύνη όλων μας. Θέλει να εγγυηθεί την Ουκρανία, τη Γάζα ενώ στην Κύπρο, που υποτίθεται έχει αυτό το ρόλο, οι εγγυήσεις περνούν μέσα από την κατοχή εδαφών. Η πρόταση του για τη Γάζα προφανώς και γίνεται ενόψει του όψιμου ενδιαφέροντος της κατοχικής δύναμης να έχει μόνιμη παρουσία στην περιοχή.