«ΤA μάτια στο δρόμο – Το κινητό μπορεί να περιμένει» είναι το σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας για την οδική ασφάλεια.  Πρόκειται για μια εκστρατεία που είναι στοχευμένη και αφορά εν πολλοίς τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Χρήση που κάποιες φορές κρίνεται μοιραία. Και γιατί άραγε πρέπει να κρατάει κάποιος τη συσκευή του τηλεφώνου όταν οδηγά; Δεν μπορεί να περιμένει ένα τηλεφώνημα; Τόσο σημαντικό είναι ανατρέξει κανείς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την ώρα κατά την οποία οδηγά; Η ασφάλεια μας περνά από την προσοχή με την οποία οδηγούμε. Τα μάτια μας, για να δανειστούμε και το πρώτο μέρος του συνθήματος της εκστρατείας, θα πρέπει να είναι στο δρόμο. Και μόνο στο δρόμο.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη- Προκοπίου, κατά το 2023 ήδη έχουν σημειωθεί στην Κύπρο 26 θανατηφόρες συγκρούσεις, με 28 νεκρούς, ενώ 9 από αυτές είχαν ως κυριότερη αιτία την απρόσεκτη οδήγηση και την απόσπαση προσοχής. Παράλληλα, όπως συναφώς ανέφερε,  «7.331 εξώδικες καταγγελίες για κινητό τηλέφωνο έχουν εκδοθεί το 2022 και 6367 από την 1/1/2023 μέχρι σήμερα». Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δημοσίων Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, σημείωσε ότι «ένας στους δέκα οδηγούς χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση ενώ στις αστικές περιοχές, όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος οδικών συγκρούσεων και διακινήσεων πεζών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε έναν στους εννέα οδηγούς να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση».

ΕΙΝΑΙ προφανές πως τα στατιστικά, οι αριθμοί, αναδεικνύουν εν πολλοίς την επείγουσα ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες, δράσεις με βασικό στόχο να ευαισθητοποιεί το κοινό για τους κινδύνους που υπάρχουν από την αλόγιστη οδήγηση. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η απόσπαση αποτελεί ένα από τους βασικότερους λόγους πρόκλησης οδικών συγκρούσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός Δικαιοσύνης οδηγοί ενώ περιμένουν στα φώτα τροχαίας μιλούν,  στέλνουν μηνύματα, να κοιτάνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και να βγάζουν selfie!

ΟΤΑΝ βρισκόμαστε στους δρόμους, οδηγώντας, δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους. Δεν μπορεί να λειτουργούμε είτε «μηχανικά» είτε πρωτίστως απρόσεκτα. Η ενημέρωση, οι εκστρατείες αποτελούν σημαντικά εργαλεία. Δεν αρκούν μόνο οι εκστρατείες, οι μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι στόχοι. Χρειάζεται και οδική συνείδηση και το βάρος για να αποκτήσει κανείς αυτήν είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα, ο οποίος οδηγεί.

ΟΛΟΙ, όπως συναφώς αναφέρθηκε,  πρέπει να σκεφτούμε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση μπορεί να καταλήξει σε οδικές συγκρούσεις, σοβαρούς τραυματισμούς, αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο. Γι αυτό και η προσοχή στους δρόμους.