Ο ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ έχει αποθρασυνθεί. Η προ ημερών απόπειρα φόνου εναντίον προσώπου, που μετέφερε εκείνη την ώρα και τα ανήλικα παιδιά του με το αυτοκίνητο συνιστά μια ενέργεια, που έθεσε σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους. Πέραν από τα παιδιά, προφανώς και θα μπορούσαν να κτυπηθούν και διερχόμενοι. Ήταν απόγευμα και η απόπειρα έγινε σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο της πρωτεύουσας. Σε μια περιοχή, που πεζή και με οχήματα, πηγαινο- έρχονται πολλοί άνθρωποι.

ΤΗΝ ίδια ώρα, τις ημέρες αυτές σημειώθηκαν κι άλλα περιστατικά, όπως μεταξύ άλλων, ο εμπρησμός αυτοκινήτου λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας στην Πάφο ( δεν είναι η πρώτη φορά)  αλλά και η ρίψη πυροβολισμών εναντίον φρουρού ασφαλείας στο Γέρι.

ΟΛΑ αυτά, επειδή έγιναν πολλά επεισόδια μέσα σε λίγα 24ωρα, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα πιο έντονο αίσθημα ανασφάλειας. Κυρίως γιατί είναι πλέον πιο συχνά τα φαινόμενα αυτά ενώ διαπράττονται σε διάφορες ώρες της ημέρας. Ακόμη και σε ώρες αιχμής, όπου πολλοί άνθρωποι διακινούνται στους δρόμους. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η εγκληματικότητα έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Πλέον δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου που παρακολουθούμε. Βιώνουμε  εγκληματικότητα που παρακολουθούσαμε στο παρελθόν μόνο σε ταινίες τρόμου. Υπάρχουν νέα δεδομένα στην κοινωνία, τα οποία καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση άλλων μορφών δράσης και αντίδρασης έναντι των φαινομένων αυτών.

ΟΠΩΣ ανέφερε ο καθηγητής νομικής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Φ» «σε κράτη χωρίς αποτελεσματικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, τη δικαιοσύνη ασκεί ο υπόκοσμος ή τα κυκλώματα παραδικαστικών δραστηριοτήτων. Χωρίς δικαιοσύνη αποτελεσματική, γρήγορη και σε ψηλή υπόληψη, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος του, κίνητρο για επενδύσεις ή δυνατότητα να θέσει κανείς προσωπικούς στόχους για το μέλλον του με ασφάλεια…» Κι αυτό δεν μπορούμε να το υποβαθμίσουμε.

ΕΧΟΥΝ προφανώς αλλάξει τα κοινωνικά δεδομένα και ως εκ τούτου και οι συμπεριφορές.  Η αντιμετώπιση εγκληματικότητας είναι υπόθεση όλων μας. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά.

ΜΙΑ κοινωνία ανθρωποκεντρική, της αλληλεγγύης, μπορεί να περιορίσει και το έγκλημα. Δεν χρειάζονται γνώσεις ειδικών και μελέτες για να επιβεβαιωθεί τούτο. Η εμπειρία το επιβεβαιώνει. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα. Την ίδια ώρα, το βάρος πέφτει εκ των πραγμάτων στις διωκτικές αρχές. Είναι δική τους ευθύνη και από αυτούς αναμένουμε αποτελέσματα.