Αν σωστά έχουμε αντιληφθεί όσα λέχθηκαν από την Παρασκευή το απόγευμα που ολοκληρώθηκε η σημαντική συνάντηση του υπουργού Ενέργειας και συνεργατών του με την αντιπροσωπία της CPP μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα, μετά την επίσκεψη στο Βασιλικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, η προτεραιότητα και των δύο μερών είναι πλέον η αναβάθμιση της ποιότητας της επικοινωνίας και της συνεννόησης μεταξύ τους.

Για να διασφαλιστεί πως έστω από εδώ και μπρος η συνεργασία των δύο μερών θα στηριχθεί σε γερές και υγιείς βάσεις, πρέπει η επικοινωνία τους να γίνεται χωρίς μεσάζοντες που βαρύνονται με ευθύνες για την καταστροφική διένεξη που προηγήθηκε.

Είχαμε επισημάνει πριν από μέρες πως ο μόνος σύνδεσμος επικοινωνίας που απέμεινε με την κινεζική πλευρά ήταν ο υπουργός Ενέργειας. Και είχαμε γράψει πως ακριβώς γι’ αυτό, μόνο από τον υπουργό ήταν δυνατό να περιμένουμε κάποια θετική εξέλιξη.

Οι επαφές που επιδίωξε και είχε ο κ. Παπαναστασίου με τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο επέτρεψαν στον ίδιο να λάβει γνώση και για τα παράπονα της άλλης πλευράς. Συγκεκριμένα παράπονα. Με ονοματεπώνυμα. Μπόρεσε, παράλληλα, και ο υπουργός να αναλύσει στον πρέσβη τις συμβατικές αστοχίες της κινεζικής εταιρείας. Αυτές οι επαφές αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες. Και επέτρεψαν η συνάντηση με την αντιπροσωπία της CPP να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα κλίμα που και οι δύο πλευρές έδειξαν διάθεση να ακούσουν η μια την άλλη.

Όμως, από την ανακοίνωση της CPP την περασμένη Πέμπτη (ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση με τον κ. Παπαναστασίου) διεφάνη ξεκάθαρα πως ο εργολάβος αμφισβητεί τη συμβατότητα κάποιων απαιτήσεων της ΕΤΥΦΑ και του υπεύθυνου μηχανικού του έργου (owners engineer – Hill International) με τους όρους του συμβολαίου που υπέγραψε το 2019. Σε εκείνη την ανακοίνωση, η CPP εστίαζε στην προβλήτα στο Βασιλικό ως το βασικό πρόβλημα για την καθυστέρηση του συνολικού έργου. Και έκανε αναφορά στις απαιτήσεις της ΕΤΥΦΑ για εγκατάσταση εξοπλισμού στην προβλήτα που θα επιτρέπει την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου! Και υποστήριζε πως δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο το αρχικό συμβόλαιο.

Μεσολάβησε η συνάντηση της Παρασκευής και η ανακοίνωση της Πέμπτης δεν συζητήθηκε όσο της άξιζε. Τι ακριβώς εννοεί η CPP όταν λέει πως άλλα της ζητήσαμε μέσω του συμβολαίου, ως προς τις δυνατότητες της προβλήτας, και άλλα της ζητάμε τώρα; Πώς συνδέεται το συμβόλαιο για εισαγωγή και επαναεριοποίηση φυσικού αερίου για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής, με τις υποδομές ΚΑΙ για εξαγωγή φυσικού αερίου, για τις οποίες κάνει λόγο η CPP;

Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι ειπώθηκε στις 4-5 ώρες που κράτησε η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας με τους απεσταλμένους της κινεζικής κρατικής εταιρείας. Ούτε αν συζητήθηκαν λεπτομερώς οι θέσεις του εργολάβου για πρόσθετες αξιώσεις της ΕΤΥΦΑ και του μηχανικού έργου, που δεν προβλέπονται στο συμβόλαιο.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως από σήμερα θα συνεχιστεί όντως σε νέα βάση η επικοινωνία και η συνεργασία των δύο πλευρών. Απαιτείται ένα συνολικό ξεκαθάρισμα για τις συμβατικές υποχρεώσεις της CPP αλλά και της κυπριακής πλευράς. Είναι προς τη θετική κατεύθυνση οι πληροφορίες που υπάρχουν για πρόθεση του αρμόδιου υπουργού να μεταφέρει το κέντρο αποφάσεων για τον χειρισμό του έργου στο υπουργείο, αξιοποιώντας και πρόσθετη τεχνογνωσία, από ανθρώπους που δούλεψαν σε τέτοια μεγάλα έργα. Χωρίς να περιθωριοποιείται η διοικητική ηγεσία της ΔΕΦΑ-ΕΤΥΦΑ, η οποία παραμένει το έτερον συμβαλλόμενο μέρος.

Τώρα που επέστρεψε η CPP στο εργοτάξιο, πρέπει να βγει δουλειά. Πολλή δουλειά, σε στενά χρονικά πλαίσια. Ο εργολάβος διαβεβαίωσε πως θα ολοκληρώσει το έργο. Προφανώς έχει διαβεβαιώσει και η κυβερνητική πλευρά πως εγκαταλείπονται οι όποιες σκέψεις για plan b.

Αυτό που επείγει είναι οι καλές εξηγήσεις, έστω και τώρα. Με ανθρώπους που καταλαβαίνονται μεταξύ τους.