Σιγά-σιγά άρχισαν να μυρίζουν εκλογές. Ακόμα και μέσα από την περιπλοκότητά τους οι εκλογές του ερχόμενου Ιούνη έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος και ενδιαφέρον το οποίο μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί κάτω από τον όγκο των ψηφοδελτίων που εδώ και μήνες ετοιμάζονται από μία εκάστη πολιτική δύναμη. Η αναζήτηση εκατοντάδων υποψηφίων και η ονοματολογία κυριάρχησε μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον. Είναι όμως καιρός να πάμε και πέρα από τα ψηφοδέλτια. Να κοιτάξουμε λίγο και τις θέσεις εκείνων που διεκδικούν την ψήφο μας στις επερχόμενες πολλαπλές εκλογές.

Είναι λοιπό σημαντικό να αφήσουμε επιτέλους κατά μέρος τα ονόματα, γιατί στις εκλογές που έρχονται δεν θα πάμε να επιλέξουμε μόνο πρόσωπα (γνωστά ή άγνωστα). Πριν πάμε θα πρέπει να δούμε τι ο/η κάθε υποψήφιος/υποψήφια πρεσβεύει, πέραν από τον προσωπικό στόχο του να εξασφαλίσει ένα αξίωμα. Για κάποιους εκ των υποψηφίων το πιο σημαντικό σ’ αυτές τις εκλογές μπορεί να είναι η αλλαγή του προφίλ τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό όμως δεν ισχύει για την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που θα προσέλθουν στις κάλπες την 9η Ιουνίου.

Γι’ αυτό και για εμάς, τους ψηφοφόρους, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να κοιτάξουμε πίσω από τα ψηφοδέλτια για να δούμε: πρώτον, τι πρεσβεύει ένας ή μία υποψήφια και ποιες είναι οι θέσεις του, δεύτερον, εάν αυτά που λέει μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη ή είναι απλά κάποιες αόριστες εξαγγελίες που αρχίζουν προεκλογικά και τερματίζονται το βράδυ των εκλογών αφού σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές δύο γεμάτοι μήνες στη διάρκεια των οποίων υποψήφιοι και κόμματα θα ανεβάσουν στροφές προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό περισσότερες ψήφους. Στο διάστημα αυτών των δύο μηνών είναι ευκαιρία για όλους εμάς τους ψηφοφόρους να δούμε πιο προσεκτικά τις θέσεις όλων αυτών. Στις 9 Ιουνίου καλούμαστε να επιλέξουμε τους έξι Κύπριους που θα μας εκπροσωπούν για τα επόμενα πέντε χρόνια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι κατά πόσο ο/η υποψήφιος/α πιστεύουν: Α. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Β. Στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ, Γ. Εάν εκ της θέσεως τους θα εργαστούν για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ. Διότι ήδη έχουμε μπροστά μας κόμματα και υποψηφίους που διεκδικούν μια αξιώσεις θέση στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο χωρίς την ίδια ώρα να πιστεύουν πραγματικά σ’ ό,τι η ΕΕ πρεσβεύει ως οντότητα.

Άλλες χώρες, που στέλνουν δεκάδες ευρωβουλευτές, μπορεί να έχουν την πολυτέλεια να στέλνουν και κάποιες μονάδες που δεν πίστευαν ή δεν πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος όμως, με μια μικρή ομάδα μόλις 6 ευρωβουλευτών, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Δεν μπορεί να εκπροσωπείται σε ένα θεσμό όπως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από  άτομα που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι Ευρωπαϊκή Ένωση και πως λειτουργεί. Ούτε και μπορεί να στείλει κάποιους οι οποίοι απλώς θα εκδίδουν ανακοινώσεις προς ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου ακροατηρίου στο εσωτερικό και χωρίς στην πράξη να κάνουν ο,τιδήποτε για τον τόπο τους.

Είναι σημαντικό, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές να έχουμε όλοι μας στο πίσω μέρος του μυαλού μας εάν το άτομο που θα επιλέξουμε πιστεύει στον θεσμό της ΕΕ. Όπως θα πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά και τις θέσεις του κόμματος που εκπροσωπεί για να δούμε εάν όντως έχουν σχέση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Γιατί ενώπιον μας έχουμε κόμματα και υποψήφιους που ουδέποτε πίστεψαν και ούτε σήμερα πιστεύουν στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από πρωίας μέχρι νυκτός αντιστρατεύονται σε κάθε τι που η ΕΕ πρεσβεύει.

Είναι πολύ σημαντικό να μας πουν πρώτα πόσο πιστεύουν στην ΕΕ και στους θεσμούς της, να μας παρουσιάσουν τις θέσεις τους για να δούμε εάν αυτές είναι υλοποιήσιμες ή είναι απλώς συνθήματα κενά περιεχόμενου. Στις εκλογές του Ιουνίου θα πάμε να ψηφίσουμε για τα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και κατ’ επέκταση και τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες. Δεν θα πάμε να ψηφίσουμε για εθνικές εκλογές. Αυτές θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια, τον Μάη του 2026.