ΜΙΑ πολύ σοβαρή εξέλιξη έχει σημειωθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υιοθετήθηκε η Έκθεση της Εισηγήτριας, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιοτης Ευρώπης. Πρόκειται για μια εξέλιξη, που μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και για την περίπτωση της Κύπρου.

ΓΙ΄ αυτό και η κυπριακή αντιπροσωπεία αντέδρασε, κινήθηκε αποτρεπτικά και καταψήφισε, όπως επιβαλλόταν την Έκθεση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό κανονικά θα έπρεπε να επιβάλλει και το συμφέρον της Ελλάδος.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και πρόκειται για μια εξέλιξη, που αναμένεται να την βρούμε μπροστά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με το ψευδοκράτος. Ήδη η τουρκική πλευρά, όπως αναμενόταν άλλωστε, σπεύδει να αξιοποιήσει την εξέλιξη αυτή προς όφελος της αποσχιστικής οντότητας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στην ΚΣΣΕ. Το ίδιο και οι εκπρόσωποι του Κοσσόβου.

ΑΝ και πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις, ωστόσο, είναι σαφές πως υπάρχουν πολλοί… καλοθελητές, που θα θέλουν να αξιοποιήσουν την εξέλιξη αυτή και για την περίπτωση του κατοχικού καθεστώτος.

ΕΙΝΑΙ γι αυτό που είναι ανησυχητική η απόφαση, που έχει ληφθεί. Είναι γι αυτό που μας έχει ενοχλήσει η στάση της πλειοψηφίας της ελλαδικής αντιπροσωπείας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος η ελλαδική πλευρά να στηρίξει το αίτημα του Κοσσόβου.

ΕΙΔΙΚΑ όταν η αρχική πρόταση έθετε μια σειρά από προϋποθέσεις και όρους πριν προχωρήσει η διαδικασία ένταξης ως μέλος στον Οργανισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΕΝ σπεύδουμε να γίνουμε μάντεις κακών. Δεν σπεύδουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Να γνωρίζουμε τα δεδομένα και να κινούμαστε προληπτικά και αποτρεπτικά.

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης ότι η εξέλιξη αυτή θα αξιοποιηθεί από την τουρκική πλευρά, η οποία θα επικαλείται την περίπτωση του Κοσσόβου ως  προηγούμενο. Θα χρησιμοποιεί την περίπτωση αυτή ως προηγούμενο για την αποσχιστική οντότητα, το κατοχικό καθεστώς, στην Κύπρο. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο η  Άγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Κινείται σε διάφορα επίπεδα και πιέζει κράτη και Οργανισμούς.

ΓΙ αυτό και αυτή η εξέλιξη προφανώς και θα αξιοποιηθεί από την κατοχική Τουρκία για να την διευκολύνει στους δικούς της σχεδιασμούς.