Ο Αντώνης Χατζηαντώνης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόσφυγας από την Κερύνεια, γράφει με αφορμή την αντικατάσταση του πολιτικού προϊσταμένου στο υπουργείο Άμυνας, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» των Αθηνών, περί εντολής –ή παράκλησης– από την ελληνική κυβέρνηση προς τον κ. Χριστοδουλίδη, να απομακρύνει τον υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γεωργάλα, από τη θέση του, είναι αληθές. Εάν όμως συνέβη αυτό, είναι κάτι πολύ λυπηρό. Διαβάζω πως ο βαθύτερος λόγος ήταν ότι ο τέως υπουργός, υπήρξε υπέρμαχος της επανεκκίνησης, ή της εφαρμογής αν θέλετε, του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, με την Ελλάδα. Και δεύτερον, ότι ήταν θερμός υποστηρικτής, στο να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακήρυξη ΑΟΖ στην περιοχή Καστελλορίζου και νοτίως της Ρόδου και να γίνει οριοθέτησή της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για το πρώτο, τι να πούμε; Σίγουρα θα ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, να ενισχυθεί το ήδη υπάρχον δόγμα, που μάλλον έμεινε στα χαρτιά. Για να αισθάνεται η Κύπρος, ότι βρίσκεται υπό την προστασία της αμυντικής ομπρέλας της μητρός Πατρίδος. Βλέπουμε τους Τούρκους να έχουν αποθρασυνθεί τελευταία, σε ανησυχητικό βαθμό. Καταπατούν ακόμη και τη νεκρά ζώνη. Βλέπουμε τι γίνεται στην Δένεια.

Ως προς το δεύτερον, δηλαδή το θέμα της ΑΟΖ, βλέπουμε ότι η Τουρκία, με το ούτω καλούμενο τουρκολυβικό μνημόνιο, προσπάθησε να βάλει εμπόδια, ή να διασπάσει την πιθανολογούμενη οριοθέτηση κυπριακής, με την ελληνική ΑΟΖ. Προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Κύριε Έλληνα πρωθυπουργέ.

Με όλο το προσήκοντα σεβασμό, θα σας παρακαλούσα να το σκεφτείτε μία ακόμη φορά. Να σκεφτείτε, δηλαδή, ότι είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδος η ενίσχυση των δεσμών με την Κύπρο. Μπορεί να είμαστε ο αδύνατος κρίκος του Ελληνισμού, είμαστε όμως, στο στόμα του λύκου. Είμαστε στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, η οποία θέλει να μας εξαφανίσει από προσώπου γης. Και είναι εντελώς τυχαίο, το ότι υπάρχουμε ακόμη ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Προωθήστε παρακαλώ, ενέργειες, μέσω του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ώστε να ματαιωθούν τα σχέδια της Τουρκίας, να αποκόψει και την Κύπρο και την Ελλάδα, από τα υποτιθέμενα κέρδη, που θα προκύψουν από την εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου. Εάν αρχίσει από την Κύπρο ο ακρωτηριασμός του Ελληνισμού, αυτό θα μετατραπεί σε μία γάγγραινα, η οποία θα προκαλέσει σήψη, εις ολόκληρο το σώμα του ελληνικού έθνους.