Είναι από όλους παραδεκτό, ότι η υγεία είναι το Α και το Ω στην ζωή του κάθε ανθρώπου στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τον Ιπποκράτη και τον Ασκληπιάδη, τους πατέρες της Ιατρικής μέχρι και τον νεότερο ιατρό που μόλις άρχισε να ασκεί την μάχιμη ιατρική, όλοι έχουν να επιδείξουν την αγάπη τους προς την ιατρική αλλά και το ενδιαφέρον και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο τους.
Είναι εκεί να προσφέρουν το άπαν των δυνατοτήτων τους σε πολύ αντίξοες συνθήκες για να έχουν οι πολίτες, το μεγαλύτερο αγαθό που μας έχει δωρίσει ο Παντοδύναμος Θεός, την υγεία.
Άλλωστε όπως γνωρίζουμε, όλοι οι ιατροί, όλων των ειδικοτήτων, κατά την συμπλήρωση των ακαδημαϊκών τους σπουδών, ορκίζονται πίστη στον Όρκο του Ιπποκράτη ο οποίος αναφέρεται στην ηθική άσκηση της ιατρικής:
Όμνυμι Απόλλωνα ιητρόν, και Ασκληπιόν, και Υγείαν, και Πανάκειαν, και θεούς πάντας τε και πάσας, ίστορας ποιεύμενος, επιτελέα ποιήσειν κατά δύναμιν και κρίσιν εμήν όρκον τόνδε και ξυγγραφήν τήνδε.
Α δ’ αν εν θεραπείη ή ιδω, ή ακούσω, ή και άνευ θεραπηίης κατά βίον ανθρώπων, α μη χρή ποτε εκλαλέεσθαι έξω σιγήσομαι, άρρητα ηγεύμενος είναι τα τοιαύτα.
Όρκον μεν ουν μοι τόνδε επιτελέα ποιέοντι, και μη ξυγχέοντι, είη επαύρασθαι και βίου και τέχνης δοξαζομένω παρά πάσιν άνθρώποις ες τον αιεί χρόνον. παραβαίνοντι δε και επιορκούντι, ταναντία τουτέων.
Η ιατρική από τον Ιπποκράτη που ήταν ο πατέρας της κλινικής Ιατρικής και ο Ασκληπιάδης, που ήταν ο πατέρας της μοριακής Ιατρικής, έκανε τρομερά άλματα προς το καλύτερο και έχει αποδείξει ότι πλέον υπάρχει δικαίωμα του κάθε ανθρώπου όχι μόνο στην θεραπεία αλλά και στην επιλογή αυτής μέσω εναλλακτικών τρόπων που μπορεί να χορηγηθεί σε μια τέτοια θεραπεία.
Παρα ταύτα, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα, οι ιατροί σε όλο τον κόσμο, δυνατόν να υποπέσουν σε λάθη ή και σφάλματα ή και λάθη κατά την άσκηση των ιατρικών τους καθηκόντων.
Τι σημαίνει όμως ιατρική αμέλεια και ποια η διαφορά τους από το ιατρικό σφάλμα ή από το ιατρικό λάθος;
Η ιατρική αμέλεια είναι η επαγγελματική αμέλεια ιατρού κατά την άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων έναντι του ασθενούς και ορίζεται ως η αποτυχία παροχής από τον θεράποντα ιατρό του αναμενόμενου επίπεδου δεξιότητας φροντίδας και επιμέλειας προς τον ασθενή ως ο μέσος συνετός ιατρός ή κάθε ειδικευμένο επαγγελματία προς τον ασθενή του, οποίου ανέλαβε την ιατρική φροντίδα ή θεραπεία με αποτέλεσμα να προκληθεί το ζημιογόνο αποτέλεσμα στον ασθενή.
Στην υπόθεση Κυριακή Σ. Αθανασίου κ.α.ν. Κουνούνη (1997) 1 Α.Α.Δ. 614 ) έχουν μεταξύ άλλων αναφερθεί τα ακόλουθα:
Όπως έχει νομολογηθεί, το καθήκον ιατρού, όπως και κάθε ειδικευμένου επαγγελματία (πρακτήρα), προς πρόσωπο, το οποίο βασιζόμενο στη δεξιότητά του περιέρχεται υπό τη φροντίδα του, προσδιορίζεται περιεκτικά στην απόφαση Αshcroft v. Mersey Regional Health Authority [1983] 2 All E.R. 245. Συνίσταται, στη στράτευση της γνώσης και την επίδειξη της επιμέλειας που αναμένεται από πρόσωπο το οποίο κατέχει και διακηρύττει ότι κατέχει τη συγκεκριμένη δεξιότητα, καθήκον το οποίο…, προσλαμβάνει τη μορφή της δεξιότητας που αναμένεται από ιατρό της ειδικότητάς του.
To επίπεδο δεξιότητας, το οποίο αναμένεται από επαγγελματία ιατρό (medical
practitioner), τέθηκε με την ίδια σαφήνεια από τον McNair, J., στην Bolam v. Friern Hospital Management Committee [1957] 1 W.L.R. 582. Eίναι εκείνο, της συνήθους δεξιότητας την οποίαν αναμένεται να έχει πρόσωπο το οποίο επαγγέλλεται και ασκεί τη συγκεκριμένη ειδικότητα. (Βλ. μεταξύ άλλων, Sideway v. Gov. of Bethlem Royal Hospital [1985] A.C. 871, 893-894; Wilsher v. Essex A.H.A. [1987] Q.B. 730.)
To καθήκον του ιατρού, όπως και κάθε επαγγελματία, είναι να ασκήσει λογική ικανότητα, φροντίδα και επιμέλεια έναντι του ασθενούς που έχει αναλάβει την ιατρική φροντίδα και θεραπεία. Σύμφωνα με την απόφαση του Αγγλικού Δικαστηρίου Ashcroft v. Mersey Regional Health Authority [1983] All E,R, 245 όπου αναφέρθηκαν τα εξής «Το καθήκον ιατρού, όπως και κάθε ειδικευμένου επαγγελματία (…) συνίσταται, στη στράτευση της γνώσης και την επίδειξη της επιμέλειας που αναμένεται από πρόσωπο το οποίο κατέχει και διακηρύττει ότι κατέχει τη συγκεκριμένη δεξιότητα, καθήκον το οποίο, προσλαμβάνει τη μορφή της δεξιότητας που αναμένεται από ιατρό της ειδικότητας του».
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η επαγγελματική ευθύνη ιατρών στην Κύπρο, ταξινομείται στις πιο κάτω κατηγορίες:
1. Ποινική Ευθύνη (Criminal Liability – άρθρα 236(ε) και 237 του Ποινικού Κώδικα κεφ.154).
2. Ευθύνη που πηγάζει από συμβατική υποχρέωση (Contractual Liability).
3. Ευθύνη από Αστικό Αδίκημα (Tortuous liability – άρθρο 51, των Περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου, κεφ.148 ) η οποία μπορεί να συνιστάται σε:
(i) Επίθεση (Battery) ή
(ii) Αμέλεια (Negligence)
*Δικηγόρος