Η φημολογούμενη επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων ελεγχόμενης διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, δεν άφησε αδιάφορους τους επιχειρηματίες που ασχολούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με τη διοργάνωση μονοήμερων εκδρομών ή σαφάρι, μεταφέροντας τουρίστες από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά. Οι πρώτες διαφημιστικές μπροσούρες των πιο πάνω διοργανώσεων, έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, τουλάχιστον στην Αγία Νάπα, προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα. «Τι να πούμε; Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά.
 
Οι Ε/κ επιχειρηματίες κέντρων αναψυχής και επιχειρήσεων ειδών ένδυσης και υπόδησης πασχίζουν φέτος ειδικά να επιβιώσουν, και κάποιοι άλλοι συμπατριώτες μας, σκάβουν τον λάκκο μας», ανέφερε στον «Φ» στέλεχος του τοπικού Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής. Προσθέτοντας πως μπορεί να είναι νόμιμη η διέλευση από τα οδοφράγματα, «αλλά ασφαλώς προκύπτουν θέματα αλληλεγγύης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και στήριξης της ε/κ οικονομίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση». 
 
Την ώρα που οι επιχειρηματίες που μεταφέρουν τουρισμό στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές προετοιμάζονται και αυτοί για επανεκκίνηση, ξεπέρασε ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις η χθεσινή πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των κέντρων αναψυχής στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κλάδου Βάσο Ξύδια, επί συνόλου 240 περίπου υποστατικών που λειτουργούν στα δύο τουριστικά θέρετρα, χθες ξεκίνησαν να λειτουργούν λιγότερα από δέκα. Τα υπόλοιπα, πρόσθεσε, είτε παρέμειναν κλειστά είτε συνέχισαν τις επισκευαστικές εργασίες, τις οποίες ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες. Κέντρα αναψυχής και ζωή σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, δεν νοούνται χωρίς την έλευση τουριστών. Ευελπιστούμε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά στο επόμενο διάστημα και τον Ιούλιο θα υπάρχουν τουρίστες στην Κύπρο, είπε ακόμη ο κ. Ξύδιας.