To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Στέλα Φυρογένη: Θα προτιμούσα να παρατήσω το θέατρο αν...
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Στέλα Φυρογένη: Θα προτιμούσα να παρατήσω το θέατρο αν...
  19 Νοεμβρίου 2019, 10:45 πμ  
Η ηθοποιός επιλέγει να ζει σε ένα χωριό, για να ξυπνά, να ανοίγει την πόρτα και να βλέπει γύρω της τη φύση και όχι τα κακουργήματα, το τσιμέντο και τη βρομιά της πόλης.

- Τι απολαμβάνεις από τη ζωή σου στη φύση; Και μόνο αυτή η φράση είναι όλη η απόλαυση. Αυτή τη στιγμή έχω την τύχη να ζω σε ένα σπίτι που είναι μέσα στα χωράφια, στη νεκρή ζώνη και γύρω μου υπάρχει όντως η φύση. Βλέπω ότι υπάρχουν ακόμα μέλισσες στον κήπο, απολαμβάνω τα ζώα μου που είναι ήρεμα κι ευτυχισμένα και βγαίνω έξω το πρωί για να κοροϊδέψω τον εαυτό μου πως εισπνέω καθαρό αέρα. Σε όποια καιρική συνθήκη κι αν είμαστε, βλέπω τη φύση και όχι τσιμέντο, βρομιά ή κακουργήματα τύπου Πλατεία Ελευθερίας. Αντί εκμετάλλευση, φασαρία, τεχνητά πράγματα και δέντρα που έχουν κοπεί, είσαι σε ένα περιβάλλον φιλικό, για τον άνθρωπο και για όλους. 
 
- Περιέγραψέ μου μιαν όμορφη στιγμή που πέρασες στο σπίτι σου. Έχω μερικές ελιές στο χωραφάκι και η πιο ευτυχισμένη στιγμή σε σχέση με αυτό ήταν η πρώτη φορά που άρχισα να μαζεύω τις ελιές. Έχω και δύο μικροσκοπικές ροδιές, οι οποίες φέτος μας έκαναν τη χάρη και μας πρόσφεραν και ρόδια. 
 
- Πόσα κατοικίδια έχεις; Αυτή τη στιγμή μέσα στο σπίτι έχω πέντε γάτες και δύο σκυλάκια. 
 
- Φροντίζεις και τα αδέσποτα που συναντάς στο δρόμο σου; Προσπαθώ, γιατί γύρω μας γίνονται τόσα τέρατα. Για εμένα είναι ανεκτίμητο, ακόμα και τις πιο φρικτές μέρες που επιστρέφω στο σπίτι και μπορώ να χαϊδέψω τα σκυλιά και τα γατιά μου ή να βγάλω έξω φαΐ σε αδέσποτα. Είναι μια αγάπη άδολη, αδιαπραγμάτευτη και όποιος δεν έχει σχέσεις με ζώα, δεν ξέρει τι χάνει. Κι όταν λέω σχέσεις, δεν εννοώ να τα μασάει στο πιάτο του. 
 
- Πότε αποφάσισες να μη φας ξανά κρέας; Πριν από 15 χρόνια. Φλέρταρα με την ιδέα καιρό πριν, αλλά οι συνήθειες καμιά φορά μας κρατάνε πίσω. Είναι κάποια πράγματα που έχουμε τσιμεντωμένα στο κεφάλι μας και θεωρούμε πως είναι σωστά επειδή τα έκαναν οι γονείς μας και επειδή έτσι γινόταν μέχρι τώρα - αλλά δεν είναι καθόλου σωστά. Για εμένα ξεκαθάρισαν όλα τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι αγαπώ όλα τα ζώα και τη φύση και ότι δεν μπορώ να λέω ότι είμαι φιλόζωη όταν γουστάρω τα σκυλιά και τα γατιά και δεν συμπεριλαμβάνω τα γουρούνια, τις κότες, τα κατσίκια, τους λαγούς και τα ψάρια. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει σε σχέση με τη διατροφή και τη ζωή του, αλλά εγώ δεν θέλω να λαμβάνω μέρος σε αυτή τη θηριωδία.
- Πώς αναγεννήθηκε το γκρουπ Stelafi; Νομίζω ότι ήταν φυσικό επακόλουθο, γιατί έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που συστήθηκε η Louvana και από τότε που ξεκίνησε το φοβερής ποιότητας έργο της. Το βρήκα εξαιρετική ιδέα να μαζευτεί ο κόσμος που έχει συνδράμει σε όλη αυτή την ιστορία και να δείξει για άλλη μια φορά τη δουλειά του. 
 
- Ποιες οι πιο έντονες αναμνήσεις σου την περίοδο των ηχογραφήσεων; Επειδή ήμασταν και οι τρεις πολυάσχολοι, προσπαθούσαμε να βρούμε τρύπες στο πρόγραμμά μας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτό το πράγμα με αγάπη. Ήταν μια κοινή αίσθηση το ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Έφερε ο καθένας δικά του πράγματα, βρήκαμε κοινούς δρόμους και φτιάξαμε ένα κολάζ από εμπειρίες, αισθήματα που κουβαλούσαμε και από πράγματα που θέλαμε και οι τρεις μας να πούμε.
 
- Πώς νιώθεις ως τραγουδίστρια και πώς ως ηθοποιός; Αλλάζουν τα συναισθήματά σου ανάλογα με τον ρόλο; Τα συναισθήματα είναι πάντα έντονα όταν η ανάμιξή σου σε αυτό που κάνεις είναι βαθιά. Η διαφορά που υπάρχει είναι πως όταν είσαι στο θέατρο, παίζεις ένα ρόλο και καλείσαι να είσαι κάποιος άλλος, ενώ όταν βγαίνεις στη σκηνή για να τραγουδήσεις είσαι αυτός που είσαι. Πολύ πιο ξεγυμνωμένος, λοιπόν, πρέπει να είσαι σίγουρος για αυτό που κάνεις. Να είναι κάτι δικό σου που το αγαπάς και που το μοιράζεσαι με ανθρώπους που θέλεις. 
 
- Ποια είναι τα δικά σου μουσικά ακούσματα; Αγγίζουν από το ρεμπέτικο, μέχρι την τζαζ, την κλασική μουσική και τη ροκ που ήταν ο μεγάλος μου σύντροφος στα πρώτα χρόνια που άρχισα να ακούω σε βάθος μουσική. Μου αρέσουν πολλά πράγματα, αρκεί να με αγγίζουν συναισθηματικά, να λένε κάτι μέσα στην ψυχή μου. Αυτό εξ ορισμού αποκλείει τα «σκυλοπόπ», που είναι ευρέως αποδεκτά τη σημερινή εποχή. 
 
- Ποιο κομμάτι άκουσες τις περισσότερες φορές στη ζωή σου; Αν σκεφτείς ότι την εποχή της εφηβείας, έκανα υπερχρήση, νομίζω ότι ήταν το «Child in Time» των Deep Purple. Και υπάρχουν κι άλλα, όπως τον δίσκο «The Wall» των Pink Floyd και πολλά των The Doors που ήταν οι αγαπημένοι μου.
 
- Τι θα σε έκανε να παρατήσεις το θέατρο; Αν θα έπρεπε να κάνω θέατρο μόνο και μόνο για να πληρώνομαι, θα ήταν ένας ικανός λόγος που θα με έκανε να το σταματήσω. Γιατί είναι μια μεγάλη αγάπη -πέρασαν πολλά χρόνια για να το παραδεχτώ- και αν μια μέρα γινόταν κάτι και με ανάγκαζε να το κάνω απλά για να ζήσω, θα προτιμούσα να το παρατήσω. 

INFO: Η Στέλα Φυρογένη εμφανίζεται για ένα reunion με τους Λευτέρη Μουμτζή και Αντρέα Τραχωνίτη, στα πλαίσια της «Εβδομάδας Λουβάνα», για τη δέκατη επέτειο της δισκογραφικής Louvana Records. Το γκρουπ Stelafi θα ερμηνεύσει τραγούδια του «Σιδεροκόφτη» σε μια εμφάνιση στο Θέατρο Δέντρο, στις 20 Νοεμβρίου, στις 20:30. Εισιτήρια εδώ

Φιλgood, τεύχος 247.
  Συνέντευξη: Νταϊάνα Αζά      Δημήτρης Βαττής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...