Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων, σε ποσοστό 58,6%, πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ -ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής που έχει παραπεμφθεί σε δίκη- καταχράστηκε την εξουσία του και παρακώλυσε την έρευνα του Κογκρέσου, θεωρούν δηλαδή ότι είναι ένοχος για τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με την αποκλειστική δημοσκόπηση “Forbes Under 30 Voters Survey” που εκπόνησε για λογαριασμό του Forbes η Zogby.

Μόνο των 32,8% των ερωτηθέντων, ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών, δεν θεωρεί τον Τραμπ ένοχο, ενώ το υπόλοιπο 8,7% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Ένα ελαφρώς μικρότερο, αλλά και πάλι πλειοψηφικό ποσοστό, θεωρεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αποπεμφθεί από την προεδρία. Ειδικότερα, σε σύνολο 1.014 ανθρώπων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 54,2% δήλωσε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αποπεμφθεί από το Οβάλ Γραφείο, κάτι που αν συμβεί θα τον κάνει τον πρώτο πρόεδρο στην Ιστορία των ΗΠΑ που θα έχει αυτή τη μοίρα. Ποσοστό 37% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την παραπάνω άποψη, πιστεύοντας ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμά του, ενώ ποσοστό 8,8% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, η πλειοψηφία των νεαρών ανεξάρτητων ψηφοφόρων (που δεν πρόσκειται σε κανένα από τα δύο κόμματα, τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς), σε ποσοστό 52,4%, δηλώνει ότι η Γερουσία θα πρέπει να αποπέμψει τον πρόεδρο από το Οβάλ Γραφείο, έναντι του 30,1% που πιστεύει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να παραμείνει στην προεδρία και ποσοστού 17,5% των ανεξαρτήτων που απάντησαν ότι δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να γίνει.

Από τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους ηλικίας 18 έως 29 ετών, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 67,9%, δήλωσε ότι ο πρόεδρος πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Πολύ υψηλότερο ωστόσο είναι το ποσοστό των νεαρών ψηφοφόρων που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό κόμμα και θεωρούν ότι ο Τραμπ πρέπει να αποπεμφθεί από το Οβάλ Γραφείο, καθώς φτάνει στο 79,5%.

Δεν “βλέπουν” δίκαιη δίκη

Εν τω μεταξύ, πολλοί ψηφοφόροι της γενιάς των “Millennials” (δηλαδή ηλικίας άνω των 24 ετών) και της γενιάς “Ζ” (έως 24 ετών) από το σύνολο του πολιτικού φάσματος είναι επιφυλακτικοί για τη ικανότητα του Κογκρέσου να διεξαγάγει μια δίκαιη δίκη για τον πρόεδρο.

Ειδικότερα, ποσοστό 61,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν είτε ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη είτε ότι δεν είναι σίγουροι για την ικανότητα του Κογκρέσου να διεξαγάγει μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία. Μόνο το 15,7% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι το σώμα θα εκπληρώσει το καθήκον του.

Η πρόθεση ψήφου

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι ότι, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το 29,6% των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων δήλωσε ότι η παραπομπή του Τραμπ σε δίκη δεν τους επηρέασε ως προς το εάν είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν τον πρόεδρο Τραμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Στην πραγματικότητα, ο αντίκτυπος της παραπομπής στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ήταν ανάλογος: το 31,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διαδικασία παραπομπής κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο να στηρίξουν τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ποσοστό 31,6% δήλωσε το αντίθετο. (Ποσοστό 7,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν είναι σίγουροι για τον αντίκτυπο που έχει επάνω τους η όλη διαδικασία).

Για τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης, η John Zogby Strategies σε συνεργασία με το Forbes επικοινώνησαν μέσω emails και μηνυμάτων με αντιπροσωπευτικό δείγμα ψηφοφόρων ηλικίας από 18 έως 29 ετών, οι οποίοι στη συνέχεια απάντησαν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε θέματα που απασχολούν περισσότερο τους νεαρούς Αμερικανούς. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 19 – 20 Ιανουαρίου, ενώ το περιθώριο σφάλματος είναι 3,1%.

Το Forbes θα συνεχίσει να διεξάγει, κάθε μήνα και μέχρι τις προεδρικές εκλογές, δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου των νεαρών ψηφοφόρων.

Της Marley Coyne

Πηγή: Forbes