To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Γιάννης Δ. Μπάρτζης: Το Βυζάντιο μας αφορά όλους
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Γιάννης Δ. Μπάρτζης: Το Βυζάντιο μας αφορά όλους
  12 Μαρτίου 2020, 10:30 πμ  
«Η άλωση της Πόλης ανήκει στα σημαντικότερα ιστορικά τραύματα της ιστορίας μας και συγκινεί τους δημιουργούς τέχνης».
 
- Πώς θα συστήνατε το νέο σας βιβλίο «Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων» σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας; Θα του έλεγα ότι έχει μια καλή ευκαιρία, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, να απολαύσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο ξεχωρίζουν: Η επιμελημένη, εκφραστική και πανέμορφη ελληνική γλώσσα, ο συναρπασμός από τα τραγικά γεγονότα της πτώσης του Βυζαντίου, η τρυφερή ερωτική ιστορία ενός ανολοκλήρωτου νεανικού έρωτα και η εσωτερική πάλη ενός Τούρκου πρίγκιπα που αναγκάστηκε να πολεμήσει εναντίον των δικών του υπερασπιζόμενος την ελευθερία της Κωνσταντινούπολης. Ταυτόχρονα, θα γνωρίσει έναν συγγραφέα, που αξίζει να αναζητήσει και να διαβάσει κι άλλα έργα του. 
 
- Γιατί επιλέξατε το Βυζάντιο ως φόντο της ιστορίας σας; Το Βυζάντιο μας αφορά όλους ως Ρωμιούς, ως Έλληνες, γιατί αποτελεί μια από τις πιο βαθιές και πιο σημαίνουσες καταγωγικές εθνικές μας ρίζες. Η άλωση της Πόλης ανήκει στα σημαντικότερα ιστορικά τραύματα της ιστορίας μας και συγκινεί τόσο τους δημιουργούς τέχνης (ποιητές, συγγραφείς, μουσικούς, εικαστικούς...) όσο και τους αναγνώστες. 

- Ποιος είναι ο ήρωάς σας, ο Ορχάν και ποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τον αναγνώστη αυτή η ιστορία; Ο Ορχάν είναι ιστορικό πρόσωπο και όχι δημιούργημα της συγγραφικής φαντασίας. Ήταν Τούρκος πρίγκιπας, συγγενής του Πορθητή Μωάμεθ με δικαιώματα στο θρόνο των Οσμανιδών. Η περίπτωσή του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί κατά την πολιορκία της Πόλης ο Ορχάν βρισκόταν στο παλάτι των Παλαιολόγων ως φίλος-όμηρος και δεσμώτης ταυτόχρονα. Οι σουλτάνοι πλήρωναν τους Βυζαντινούς βασιλείς να τον κρατούν «φιλοξενούμενό» τους, αλλά να μην του επιτρέπουν να φύγει προς τα μέρη τα τουρκικά. Κατά την άλωση πολέμησε στα τείχη εναντίον των δικών του ως φίλος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Το τέλος του υπήρξε τραγικό... Ένας Τούρκος ευγενής να πολεμά μαζί με τους Ρωμιούς για να μην κατακτηθεί η Πόλη... προξενεί μεγάλη περιέργεια και πηγαίο ενδιαφέρον στους Έλληνες αναγνώστες. 

- ∆είτε τον εαυτό σας ως φάντασµα. Σε ποιου συγγραφέα την πλάτη θα θέλατε να έχετε σκύψει για να δείτε πώς δουλεύει; Δεν έχω σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο. Το να δω πώς έγραφε καθένας μεγάλος συγγραφέας ή ποιητής... δε θα προσέφερε τίποτε στη δική μου γραφή. Τους συγγραφείς και τους ποιητές τους απολαμβάνω μέσα από τις ήδη γραμμένες σελίδες τους. Θα μοιραστώ όμως μαζί σας μιαν εμπειρία από την πρώτη μου γνωριμία με τη συγγραφέα Έλλη Αλεξίου, όταν σε επίσκεψή μου στο διαμέρισμά της, το 1973, την είδα να γράφει στηρίζοντας τα χαρτιά της πάνω σε μια πινακίδα, την οποία είχε κρεμασμένη με κορδελάκι -σαν ποδιά- μπροστά της. Έτσι έγραφε χωρίς να σκύβει...

- Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και συστήνετε ανεπιφύλακτα; Δε με τιμά ιδιαίτερα που το ομολογώ, αλλά λίγο πριν τα εβδομήντα μου αξιώθηκα να διαβάσω πλήρη την «Ιλιάδα» του Ομήρου σε κατά λέξη μετάφραση. Έπρεπε να το είχα κάνει πολλά χρόνια πριν... Ευτυχώς την Οδύσσεια την είχα διαβάσει αμέσως μετά τη στρατιωτική μου θητεία. Συστήνω, λοιπόν, στους φίλους αναγνώστες, να σπεύσουν να διαβάσουν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια σε οποιαδήποτε έκδοση, σε κατά λέξη μετάφραση και ακόμα καλύτερα με παράλληλη θέαση του «άγιου πρωτότυπου», όπως έλεγε ο Δάσκαλός μου Δημήτρης Λιαντίνης.

Γιάννης Δ. Μπάρτζης, «Ορχάν- Στην αυλή των Παλαιολόγων», Εκδόσεις Καστανιώτη, Ιστορικό μυθιστόρημα, σελ. 432 € 16,00

 
Φιλελεύθερα, 5/2/2020.
  Συνέντευξη: Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...