Αξίζει να επισκεφθείς τη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, το οποίο θυμίζει σε πολλά τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, με τον ιταλικό αμπελώνα και πολύ καλό φαΐ. 
 
Να επισκεφθείς το Παλέρμο, μια πόλη σύγχρονη, ζωντανή, γεμάτη ιδιαίτερα εστιατόρια δίπλα σε σημαντικά αξιοθέατα, μπαράκια, παλάτια και μπαρόκ εκκλησίες.
Απόλαυσε σικελιανό κρασί και πιες στα ακόλουθα wine bars: στο enoteca Buttice, συνοδεύοντας το κρασί σου με σνακ, όπως το panelle και tuma, τηγανητό τοπικό παραδοσιακό τυρί στο γουστόζικο enoteca Buonivini. Στο enoteca Picone, από το 1989, θα βρεις εξαιρετική ποικιλία κρασιών, όπου αν είσαι τυχερός θα γνωρίσεις και το κύριο Picone, το γηραιότερο.
 

 

Πήγαινε νωρίς το βράδυ στο Ferramenta, ένα εξαιρετικό wine bar, ιδιαίτερα αγαπητό στους ντόπιους, με φανταστικό φαγητό και εξαιρετική κάβα κρασιών.
Αξίζει να πιείς ποιοτικό κρασί από την περιοχή του ηφαιστείου Αίτνα. Χάρηκα όταν ανακάλυψα ότι κάποιες σικελιανές ετικέτες τις βρίσκεις στο Phiale wines στη Λεμεσό.

Να φας παραδοσιακή, λαχταριστή πίτσα sfincione (σφιντσόνε) με παχιά, αφράτη ζύμη, από τον δρόμο.
Μην παραλείψεις να φας αραντσίνι, τη σπεσιαλιτέ του νησιού. Πρόκειται για παναρισμένες κροκέτες ρυζιού με διάφορες γεμίσεις.
 
Να φας στο Osteria Mangia e Bevi. Εξαιρετικός, γουστόζικος  εσωτερικός χώρος ενώ η εξωτερική αυλή στο μπροστινό μέρος προσφέρεται για να απολαύσεις το γεύμα σου.  Επέλεξε bucatine, ένα είδος πάστας με σαρδέλες.
Να επισκεφθείς τη γραφική λαχαναγορά Mercado del Capo και τη μικρή συνοικιακή αγορά Ballaro.
Απόλαυσε cannoli, τη νόστιμη γλυκιά φλογέρα με κρέμα από τυρί ρικότα στο bar Marocco.
Να επισκεφθείς τον καθεδρικό ναό του Παλέρμου.
Να πας στο theatro Massimo, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και αφέσου να σε ξεναγήσουν στο χώρο με οργανωμένο tour.
 

Σεργιάνισε στη Piazza Indipendenza.  Κάνε μια στάση στο Palace de Normanni, το οποίο χτίστηκε από Άραβες και χάζεψε στον πρώτο όροφο το διάσημο palatine chapel.
Πήγαινε στο Riso Museum.
Να φας μεσημεριανό, εννοείται ζυμαρικά, στην Osteria Ballaro.
Πιες καφέ και οπωσδήποτε να φας cannoli στο café Antico.
Πάρε το λεωφορείο, 20 λεπτά διαδρομή και πήγαινε για μπάνιο στο Mondello, ένα όμορφο ψαροχώρι.
Να πας στο Quattro Canti και συγκεκριμένα στη piazza Pretoria με το σιντριβάνι (the square of shame) και την εκκλησία αραβονορμανδικής αρχιτεκτονικής, τη La Martorana.
Να φας βραδινό στο γκουρμέ Gagini Social Restaurant.

Περπάτησε τη Via Magueda και περιηγήσου στα στενά δρομάκια της.
Σεργιάνισε το βράδυ στη μαρίνα la Gala.
Πήγαινε στο Cefalu, την πανέμορφη, παραθαλάσσια πόλη που έχει διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα με το τρένο. Περπάτησε τη corso Ruggero και χάζεψε στα στενά σοκάκια τα μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια. Δοκίμασε την εξαιρετική πάστα (είτε alle Norma ή alle Sarde) για μεσημεριανό στο στενόμακρο, γουστόζικο Gafludi.  Περπάτησε τη Vittorio Emanuelle, παράλληλα με τη θάλασσα.
Επίσης εξαιρετικό είναι το Enoteca Le Petit Tonneau στη Via Vittorio Emanuelle. Πρόκειται για ένα χαριτωμένο ντελικατέσεν με 3-4 τραπεζάκια και μικρό μπαλκονάκι με θέα τη θάλασσα.

Να πας στην Taormina, την πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Σικελίας, για την οποία ο Hemingway είπε ότι η «Taormina is so pretty, it hurts to look”. Κουκλίστικη, όμως πολύ τουριστική και πολύ ακριβή. Παρόλα αυτά αξίζει να διανυχτερεύσεις. Περπάτησε στο ιστορικό κέντρο για να φας στην Osteria Villa Zuccaro.  Να προγευματίσεις στο Bam Bar, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές, με γρανίτα καφέ και φρέσκια κρέμα και brioche.  Το λάτρεψα! Να επισκεφθείς το εντυπωσιακό και φημισμένο για την ακουστική του αρχαίο θέατρο, το οποίο διασώζεται σε εξαιρετική κατάσταση. Περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο Corso Umberto, με πλήθος καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και ζαχαροπλαστεία και τις πολλές πλατείες και θαύμασε τον Πύργο του Ρολογιού. Πάρε το τελεφερίκ για την παραλία Mazzaro. Να φας στο Tischi Toschi, ένα μικρούτσικο φαγάδικο. Πιες κρασάκι στο μικροσκοπικό αλλά υπέροχο wine bar Al Grappolo d’ Uva.

 
Περιοδικό Go, τεύχος 80.