Με τα περισσότερα blockbuster να έχουν μετατεθεί για τον χειμώνα ή το 2021, έμειναν μια χούφτα τίτλοι για να βγάλουμε το ίσως πιο μίζερο και φτωχό κινηματογραφικό καλοκαίρι του αιώνα. Οι ημερομηνίες που αναγράφονται αφορούν την έξοδο της κάθε ταινίες στις ΗΠΑ και συνήθως κάπου εκεί κοντά προβάλλονται και στην Κύπρο – με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχουν ανοιχτές αίθουσες τότε.

 

Unhinged
Πριν το Tenet εγκαινιάσει τη φετινή, κουτσουρεμένη κι επίφοβη, μπλοκμπαστερική περίοδο στις 17 Ιουλίου, το Χόλιγουντ θα δοκιμάσει τα νερά της επιστροφής στις αίθουσες  με αυτό το μικρού βεληνεκούς θρίλερ που είναι η πρώτη ευρεία κυκλοφορία της νεοσύστατης Solstice Studios. Ο Russell Crowe υποδύεται τον τζαζεμένο του τίτλου που κάνει κόλαση τη ζωή μιας μόνης μητέρας (Caren Pistorius) ύστερα από μια φαινομενικά συνηθισμένη διένεξή τους σε διασταύρωση. Με tagline “He Can Happen to Anyone” ακούγεται σαν κάτι που θα σε κάνει να σκεφτείς διπλά και τριπλά πριν βριστείς με κάποιον άγνωστο οδηγό στο δρόμο.

 

The Forever Purge
Το πέμπτο (και υποτίθεται τελευταίο) μέρος του επιτυχημένου franchise που διαδραματίζεται στην Αμερική ενός όχι και τόσο μακρινού (ή απίθανου) μέλλοντος όπου για μία νύχτα το χρόνο επιτρέπονται ΟΛΑ τα εγκλήματα – κι επειδή μιλάμε για ταινίες τρόμου αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος δεν ξεχύνεται έξω για να κλέψει πορτοφόλια ή να πατήσει τη χλόη.  Υποτίθεται πως αυτή η φρικαλέα (και καθαρά Trumpική, δεν βρίσκετε;) μέθοδος ξεδώματος είχε καταργηθεί στο φινάλε του The Purge: Election Year (ένα απ’ τα καλύτερα της σειράς), όμως φαίνεται πως όχι για πολύ από τη στιγμή που έχουμε ακόμα ένα (η πλοκή του οποίου δεν έγινε ακόμα γνωστή) με πιθανή ημερομηνία εξόδου την 10η Ιουλίου.

 

Tenet
Το νέο πόνημα του Christopher Nolan, του σκηνοθέτη που του αρέσει να απαυτώνει τα μυαλά μας με σινεματικούς γρίφους όπως τα Inception και Interstellar, υποτίθεται πως θα εγκαινιάσει τη μετα-κορωνοϊού καλοκαιρινή blockbuster περίοδο στις 17 Ιουλίου, όμως μην παίρνετε και όρκο γι’ αυτό.  Από τα δύο υπεργαμάτα trailer καταλάβαμε ότι ο John David Washington (ο ταλαντούχος γιος του Denzel) είναι κάποιο είδους απρόθυμου πράκτορα που προσπαθεί να σταματήσει κάτι πολύ χειρότερο απ’ τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά επειδή βρισκόμαστε στο σύμπαν του Nolan, πάρτε και μια πτυχή της πλοκής που έχει να κάνει με την αναστροφή του χρόνου (σοβαρά όμως) κι έτοιμο το μυαλουδάκι μας να εκραγεί όπως του ψεκασμένου όταν του μιλάς για 5G. Παίζουν ακόμα ο Robert Pattinson, η Elizabeth Debicki, ο Aaron Taylor-Johnson, ο Michael Caine και ο Kenneth Branagh. Αν πρόκειται να δούμε μία μόνο ταινία στο σινεμά φέτος είναι αναμφίβολα το Tenet, επίσης η πρώτη που θα μετατεθεί για του χρόνου έτσι και ο κορωνοϊός αποφασίσει να καταχραστεί τη φιλοξενία μας.

 

Mulan
Η live action εκδοχή της animated ντισνεϊκής επιτυχίας του 1998 ήταν από τα πρώτα θύματα του κορωνοϊού καθώς είχε προγραμματιστεί να βγει στις αίθουσες του κόσμου στις 27 Μαρτίου. Πρόλαβε να κάνει μόνο την φαντασμαγορική επίσημη πρεμιέρα της στις 9 εκείνου του μήνα και αμέσως μετά η κυκλοφορία της μετατέθηκε για τις 24 Ιουλίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων εννοείται.  Σε σκηνοθεσία της Niki Caro, η νέα Mulan υιοθετεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του κινεζικού λαϊκού μύθου χωρίς χορούς και τραγούδια αλλά με μπόλικη δράση και επικές σκηνές μάχης, πράγμα ασυνήθιστο για Disney. Λόγω του ότι το έπος στοχεύει κυρίως στη γαλαντόμα ασιατική αγορά, το καστ περιλαμβάνει, εκτός από την πρωταγωνίστρια Liu Yifei και άλλους Κινέζους σούπερ σταρ όπως Donnie Yen, Tzi Ma, Jet Li και τη Gong Li ως μάγισσα που αλλάζει μορφές. Εννοείται πως στην περίπτωση της Mulan πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν και τα σινεμά της Κίνας για να κυκλοφορήσει, αλλιώς βλέπουμε την Disney να κάνει τον Κινέζο.

The SpongeBob Movie: Sponge on the Run
Ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης και ο κολλητός του Πάτρικ επιχειρούν να σώσουν τον σαλι-Γκάρι από τα χέρια του θεού Ποσειδώνα στην τρίτη κινηματογραφική περιπέτεια του δημοφιλούς υποβρύχιου ήρωα που ήταν να βγει τώρα τον Μάιο αλλά μετατέθηκε για τις 7 Αυγούστου. Και πάλι θα είναι συνδυασμός live action και 3D animation και οι δημιουργοί υπόσχονται ακόμα πιο αλλόκοτη συνύπαρξη παιδικού θεάματος και σουρεαλιστικού χιούμορ –  κάτι άλλωστε που αγαπάμε και αναμένουμε από το συγκεκριμένο καρτούν.

 

Sound of Metal
Ο  κατάξανθος Riz Ahmed υποδύεται έναν ντράμερ που βλέπει τη ζωή και την καριέρα του να καταρρέουν όταν κατά τη διάρκεια μιας τουρνέ ανακαλύπτει πως χάνει σταδιακά την ακοή του. Το φιλμ του Darius Marder δεν είναι μόνο μία αποπνικτική καταγραφή της άρνησης ενός ατόμου να αποδεχτεί την αναπηρία του (ο ήρωας αρνείται να μάθει νοηματική, είναι εχθρικός απέναντι σε ένα υποστηρικτικό γκρουπ κωφών που τον δέχεται ενώ εστιάζει μόνο στην επαναφορά στην προηγούμενη ζωή του), αλλά και ένα διεισδυτικό δράμα γύρω από τον εθισμό, την ανάρρωση και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης προσωπικών κρίσεων που κάνει εξαιρετική χρήση του ήχου προκειμένου να εμβαθύνουμε στις επώδυνες εμπειρίες του πρωταγωνιστή. Αναμένεται στις 14 Αυγούστου.

 

Wonder Woman 1984
Όπως προδίδει ο τίτλος, η σούπερ Αμαζόνα που μας εξέπληξε ευχάριστα το 2016 με το εξαιρετικό (από όλες τις απόψεις) blockbuster της Patty Jenkins, αφήνει τα χακί και τη μουντάδα των 40s για την εξτραβαγκάντ, funky, πολύχρωμη eightίλα στο ίσως πιο πολυαναμενόμενο sequel της φετινής (αλλόκοτης) χρονιάς. Η Gal Gadot πιάνει πάλι το Λάσο της Αλήθειας (ενώ κάπου αποκτά κι ένα αρκετά… 80s φτερωτό κοστούμι), βασικοί αντίπαλοι είναι ο αδίστακτος μιντιάρχης  Maxwell Lord (Pedro Pascal) και η αρχαιολόγος και πρώην φίλη Barbara Ann Minerva, περισσότερο γνωστή ως Cheetah (Kristen Wiig), ενώ επιστρέφει και η καψούρα της πρώτης ταινίας Steve Trevor που για κάποιο λόγο παραμένει φτυστός ο Chris Pine παρά το γεγονός ότι είναι κοντά στα 70 (ελπίζουμε να υπάρχει κάποια καλή εξήγηση γι’ αυτό, αλλά και να μην υπάρχει ποιος νοιάζεται, δεν γουστάρουμε Wonder Woman για την αληθοφάνεια!). Ας ελπίσουμε μόνο να προβληθεί τελικά στη νέα της ημερομηνία (21 Αυγούστου) και να μη χρειαστούμε κι εμείς ταξίδι στο χρόνο για να τη δούμε.

 

Antebellum
Ελάχιστα είναι γνωστά για την ταινία τρόμου των Gerard Bush και Christopher Renz πέρα απ’ το ότι πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Janelle Monáe στο ρόλο μιας πετυχημένης συγγραφέως που παγιδεύεται σε έναν ζωντανό εφιάλτη και πρέπει να λύσει το περίπλοκο μυστήριο προκειμένου να βγει ζωντανή. Δεν βοηθάει ιδιαίτερα το συγχυστικό trailer που ανακατεύει μέχρι και σκλάβους (ο τίτλος σημαίνει «πριν τον αμερικανικό εμφύλιο») όμως μοιάζει να ανήκει στον λεγόμενο “ποιοτικό τρόμο” που δόξασαν τίτλοι όπως τα Get Out, Us, Hereditary και The Lodge. Κι αυτή ήταν να βγει τον Απρίλιο όμως μετατέθηκε για τις 21 Αυγούστου λόγω κορωνοϊού.

 

Bill & Ted Face the Music
Σε μια επανένωση φτιαγμένη στον παράδεισο (ή «φτιαγμένη» γενικώς) ο Bill (Alex Winter) και ο Ted (Keanu Reeves) επιστρέφουν με την τρίτη εξόρμησή τους σχεδόν μια 30ετία από το  Bill & Ted’s Bogus Journey (1991). Το άπαιχτο δίδυμο έχει πλέον κολλήσει στη ρουτίνα της μέσης ηλικίας μέχρι τη μέρα που εμφανίζεται ένας επισκέπτης από το μέλλον για να τους προειδοποιήσει πως ολόκληρο το σύμπαν κινδυνεύει με αφανισμό και μόνο ένα τραγούδι που πρέπει να συνθέσουν οι ίδιοι μπορεί να το σώσει. Συμβαίνει κάθε μέρα άλλωστε. Προκειμένου λοιπόν να εκπληρώσουν την αποστολή τους οι δύο φίλοι θα πρέπει να συνεργαστούν με συγγενείς, φίλους αλλά και θρυλικούς μουσικούς (αναμείνατε διάσημα cameos). Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Dean Parisot του Galaxy Quest από ένα σενάριο των Chris Matheson & Ed Solomon που έγραψαν και τα δύο πρώτα. Μένει να δούμε αν α) το sequel όντως προβληθεί στις 21 Αυγούστου και β) πόσο relevant θα είναι οι Bill & Ted στην εποχή του TikTok.

 

The New Mutants
Η πρώτη υπερηρωϊκή ταινία τρόμου, γύρω από νεαρούς μεταλλαγμένους έγκλειστους σε μια μυστήρια κλινική που φρικάρουν από τα πειράματα που διεξάγονται πάνω τους, έτρωγε τη μία αναβολή πίσω από την άλλη πολύ πριν τον κορωνοϊό. Αρχικά ήταν να βγει τον Απρίλιο του 2018 όμως η Fox δεν έμεινε ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα και διέταξε reshootings ώστε να γίνει «πιο τρομακτική» με αποτέλεσμα να πάρει αναβολή για τις αρχές του 2019. Στη συνέχεια το studio αποφάσισε να βγάλει το X-Men: Dark Phoenix μεταθέτοντας ξανά το The New Mutants για τον Αύγουστο του ‘19, όμως τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Fox από την Disney η οποία δεν ήξερε τι να κάνει ακριβώς με το The New Mutants, ειδικά μετά τον άσχημο πάτο του Dark Phoenix τον Ιούνιο του ‘19 που ουσιαστικά έριξε ταφόπλακα στο 20ετές franchise των X-Men. Για μια στιγμή σκέφτηκαν να το ξεφορτώσουν στο Disney+ που αναμενόταν το φθινόπωρο, όμως τελικά αποφασίστηκε να του δώσουν ακόμα μία ευκαιρία στις αίθουσες τον Απρίλιο του 2020. Ε, μαντέψτε τι συνέβη. Ο κορωνοϊός επέβαλε ακόμα μία (χάσαμε το μέτρημα) αναβολή με τελική (;) ημερομηνία εξόδου την 28η Αυγούστου. Να δούμε τι άλλο θα της συμβεί προκειμένου να φάει κι άλλη αναβολή – κανένας μετεωρίτης ίσως;

 

Περιοδικό GO, τεύχος 116.