Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να εξασφαλίσει τη διενέργεια άλλων 20.000 δειγματοληψιών για να καλύψει τις ανάγκες εργαζομένων οι οποίοι αναμένεται ότι θα επιστρέψουν στην εργασία τους την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαισιο της έναρξης της διαδικασίας της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. 

Η πρόταση του υπουργείου για εξασφάλιση υπηρεσιών από τα ιδιωτικά εργαστήρια στην τιμή των €80 και όχι στην τιμή των €110 (ύστερα και από τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας) που ήταν το πλαφόν που εξακολουθεί να ισχύει βάσει Διατάγματος, είχε ως αποτέλεσμα να ανταποκριθούν θετικά μόνο δύο από τα 10 διαθέσιμα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ τρίτο εργαστήριο το οποίο μάλιστα έδωσε χαμηλότερη τιμή, αναμένει ακόμα τη διαπίστευσή του για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα εργαστήρια, όπως πληροφορούμαστε, έδωσαν τιμές οι οποίες κυμαίνονταν από €90 – 110 οι οποίες βεβαίως δεν ικανοποίησαν το υπουργείο Υγείας.  

Τα δύο (συν ένα) εργαστήρια που έδωσαν τιμή €80 ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δεν μπορούν να καλύψουν μεγάλο αριθμό ελέγχων ημερησίως, αφού συνολικά η δυνατότητά τους δεν ξεπερνά τους 400 ελέγχους την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα και παράλληλα δεν θα υπάρχει παγκύπρια κάλυψη των εργαζομένων, καθώς τα συγκεκριμένα εργαστήρια λειτουργούν μόνο σε συγκεκριμένες πόλεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλες 2,000 εξετάσεις για κορωνοϊο επιχορηγεί το Υπ. Υγείας

Τα δεδομένα αυτά, όπως διαπιστώνεται, δεν ικανοποιούν το υπουργείο Υγείας αφού δεν θα είναι δυνατή η ταχεία εξέταση εργαζομένων, οι οποίοι βάσει των συστάσεων των επιστημόνων και των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, αναμένεται ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά στην εργασία τους από την ερχόμενη Δευτέρα. 

Για να αποφύγει μεγαλύτερες περιπέτειες, το υπουργείο Υγείας αποτάθηκε εκ νέου στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ζητώντας τις συστάσεις της καθώς στόχος του είναι να διενεργούνται τουλάχιστον 1.000 έλεγχοι την ημέρα. 

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας από πλευράς ιδιωτικών εργαστηρίων σε σχέση με τους ελέγχους για κορωνοϊό, απασχόλησε και χθες τη δημοσιότητα αφού η παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. 
Από πλευράς του Συνδέσμου των ιδιωτικών κλινικών εργαστηρίων, προβλήθηκε και χθες ο ισχυρισμός ότι ουδεμία αισχροκέρδεια υπάρχει αφού τα €110 μόλις που καλύπτουν το κόστος των ιδιωτών για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ελέγχων. 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων, ανέφερε ότι «υπάρχει παραπληροφόρηση αναφορικά με την τιμή χρέωσης εκ μέρους των κλινικών εργαστηρίων».

Για αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρει, «η τιμή των 110 ευρώ για την εξέταση καθορίστηκε από το υπουργείο Υγείας». Τα κλινικά εργαστήρια, σημειώνει, «την αποδέχτηκαν, παρά το γεγονός ότι η τιμή ήταν χαμηλότερη από αυτή που ήδη είχαν καθορίσει, χωρίς να διαπραγματευτούν, αντιλαμβανόμενα την κρισιμότητα της κατάστασης. Το κόστος των αντιδραστηρίων και των αναλωσίμων για κάθε εργαστήριο εξαρτάται κατ’ αρχάς από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και την κατασκευάστρια/προμηθεύτρια εταιρεία για κάθε εργαστήριο και κατά δεύτερο από τον όγκο εργασίας του κάθε εργαστηρίου. Ως εκ τούτου, η όποια σύγκριση του κόστους ανά εξέταση σε ένα εργαστήριο που διεκπεραιώνει π.χ. 1.000 – 2.000 εξετάσεις/ημέρα με αυτού ενός εργαστηρίου με δυνατότητα διεκπεραίωσης 50 – 200 εξετάσεις/ημέρα είναι αυθαίρετη και άκρως παραπλανητική».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι στο κόστος μιας εξέτασης στα ιδιωτικά εργαστήρια, «σε αντίθεση με αυτό σε επιχορηγούμενους από το κράτος οργανισμούς- συμπεριλαμβάνεται το λειτουργικό κόστος για όλα τα στάδια της διαδικασίας μιας εξέτασης (προαναλυτικό, αναλυτικό και μετααναλυτικό)».