To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Κλασικές επιτυχίες του Βιβάλντι σε Πάφο και Λευκωσία
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Κλασικές επιτυχίες του Βιβάλντι σε Πάφο και Λευκωσία
  18 Νοεμβρίου 2019, 3:46 μμ  
Κοσμικές και θρησκευτικές κλασικές επιτυχίες του Αντόνιο Βιβάλντι παρουσιάζουν η Commandaria Orchestra και η μικτή χορωδία Orphean Singers Cyprus στη συναυλία υπό τον τίτλο «Viva Vivaldi! Arie | Concerti | Gloria», σε Πάφο και Λευκωσία. 
 
Υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού τους διευθυντή και αρχιμουσικού Φράνσις Γκάυ παρουσιάζονται έργα του «κόκκινου παπά» (il Prete Rosso), όπως ήταν γνωστός, λόγω του έντονου ξανθού χρώματος των μαλλιών του.
 
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει δύο λατρεμένα ενόργανα κονσέρτα για ορχήστρα εγχόρδων και δεξιοτεχνικές άριες από το ορατόριο «Ιουδίθ Θριαμβεύουσα» τις οποίες θα ερμηνεύσει η υποσχόμενη κύπρια μεσόφωνος Νικολέττα Ιερείδου. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με το περίφημο «Gloria», για σόλο γυναικείες φωνές, μικτή χορωδία και ορχήστρα. Τη μεσόφωνο Νικολέττα Ιερείδου πλαισιώνει η ταλαντούχα νεαρή υψίφωνος Βασιλική Κωνσταντή. 
  • Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 8μ.μ. www.paphosmusiclovers.com
  • Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, Λευκωσία, Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, 8μ.μ. 
    soldoutticketbox.com
Τόσο η Βασιλική Κωνσταντή από τη Λεμεσό όσο και η Νικολέττα Ιερείδου από τη Λευκωσία είναι απόφοιτες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, στον τομέα της μονωδίας με διδάσκουσα την καταξιωμένη υψίφωνο Ρόζα Πουλημένου. Συνεχίζουν τις σπουδές και την δράση τους σε μουσικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους έλαβαν μέρος σε σημαντικές λυρικές παραγωγές.
 
Ο Φράνσις Γκάυ είναι ένας δυναμικός μαέστρος και μουσικολόγος με σημαντική συναυλιακή δράση  και εκδόσεις. Το ρεπερτόριο και το ερευνητικό του πεδίο επικεντρώνεται στη δυτική και νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή και σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει διευθύνει πολυάριθμες συναυλίες στην Ευρώπη και έχει αναπτύξει συνεργασίες με σπουδαίους λυρικούς και ορχηστρικούς οργανισμούς της Ευρώπης. 
 
Η Commandaria Orchestra iδρύθηκε το 2009 από το Κυπριακό Οινομουσείο και κατά την φετινή συναυλιακή σεζόν γιορτάζει τα δεκάχρονά της. Το όνομα της ορχήστρας οφείλεται στην τοποθεσία που βρίσκεται το Κυπριακό Οινομουσείο, στο ιστορικό διοικητικό κέντρο της Μεγάλης Κουμανδαρίας (Κάστρο Κολοσσιού), το οποίο ιδρύθηκε από το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών. Κουμανδαρία ονομάζεται, επίσης, το μοναδικό στον κόσμο γλυκόπιοτο κρασί της Κύπρου. Η Ορχήστρα έχει ως στόχο τη διάδοση του λόγιου μουσικού πολιτισμού της Κύπρου. To πλούσιο ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα από τον μεσαίωνα έως τις μέρες μας. Παρουσίασε και ηχογράφησε μεγάλο αριθμό έργων σε πρώτη εκτέλεση και πολλά από αυτά τα έργα είναι αφιερωμένα στην ίδια την ορχήστρα. Καλλιτεχνικός της διευθυντής και αρχιμουσικός είναι ο μαέστρος Φράνσις Γκάυ.
 
Οι Orphean Singers Cyprus δεν είναι καθόλου άγνωστοι στο Κυπριακό κοινό. Από την ίδρυση της το 1991, η χορωδία, ουκ ολίγες φορές παρουσίασε το «Gloria» του Vivaldi. Κατά την διάρκεια των σχεδόν τριάντα χρόνων ζωής, η χορωδία παρουσίασε σπουδαία χορωδιακά έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες: Pucccini «Messa di Gloria» στη Βιέννη, Μασσαλία και Παρίσι, Karl Jenkins’s «The Peacemakers» στο πανεπιστήμιο Πατρών, «Requiem» Faure, “Gloria” Poulenc, και μόλις πρόσφατα «Requiem» Mozart στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς επίσης και πολλές άλλες εμφανίσεις. Η κάθε μια από αυτές τις παραστάσεις είχε ενθουσιώδη αποδοχή από το κοινό.
 
Πηγή: philenews
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...