Καταγγελίες εναντίον φαρμακοποιών οι οποίοι επικαλούνται ελλείψεις φαρμάκων και πωλούν στους δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας ακριβότερα φάρμακα φθάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. Μάλιστα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, «οι ίδιοι οι ασθενείς στη συνέχεια κάνουν την έρευνά τους σε άλλα φαρμακεία και διαπιστώνουν ότι τα φάρμακα που ζήτησαν δεν παρουσιάζουν ελλείψεις στην αγορά και το γεγονός προκαλεί αντιδράσεις». 
 
«Εμείς, ως ΟΣΑΚ, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πώς γίνεται αυτό, ούτε γνωρίζουμε το όφελος που μπορεί να έχει ένας φαρμακοποιός από μια τέτοια ενέργεια, ούτε λέμε ότι η τακτική αυτή ακολουθείται από λίγους ή πολλούς φαρμακοποιούς. Εμείς γνωρίζουμε τι μας λένε οι ασθενείς που επικοινωνούν μαζί μας και έχουμε ενημερώσει για τις καταγγελίες αυτές και τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο», όπως σημείωσε. 
 
Ο φαρμακοποιός, πρόσθεσε, «οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για το φθηνότερο φάρμακο και ακόμα και αν το φάρμακο αυτό παρουσιάζει έλλειψη στο δικό του φαρμακείο ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται ότι ενδεχομένως το σκεύασμα να υπάρχει σε άλλα φαρμακεία».
 
Τις καταγγελίες των ασθενών φαίνεται να απορρίπτει ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος αφού σε δηλώσεις της στον «Φ» η πρόεδρος του ΠΦΣ Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ (αναφέρεται ότι προσφάτως ο ΠΦΣ είχε την εκλογική του συνέλευση, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ακόμα καταρτιστεί σε σώμα) ανέφερε ότι «δεν βλέπω να υπάρχει κανένα κίνητρο για τον οποιονδήποτε φαρμακοποιό να προβαίνει σε τέτοιες πρακτικές διότι ο τρόπος αποζημίωσης μας δεν αλλάζει ανάλογα με την εμπορική επωνυμία ή την τιμή του σκευάσματος που δίνουμε». Ωστόσο, «εμείς λέμε, εάν υπάρχουν επώνυμες, επίσημες και συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον φαρμακοποιών, να τεθούν ενώπιον του ΠΦΣ και θα διερευνηθούν εάν κριθούν βάσιμες». 
 
Στο μεταξύ αντιδράσεις σε σχέση με τα φάρμακα καταγράφει η ομοσπονδία ασθενών και σε σχέση με τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις συνεισφορές κάποιων ακριβότερων σκευασμάτων. Οι αυξήσεις αυτές προέκυψαν ύστερα από την ένταξη νέων αντίστοιχων και φθηνότερων φαρμάκων σε κάθε κατηγορία, αλλά και λόγω κάποιων αλλαγών που έγιναν στην κατηγοριοποίηση των φαρμάκων του ΓεΣΥ.