Παρεμβαίνει δυναμικά στις εξελίξεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιχειρώντας από τη μια να κλείσει οριστικά ανοικτά κεφάλαια με τα οποία πολιτικοί του αντίπαλοι τον χτυπούν και από την άλλη, θέλοντας να γράψει ο ίδιος τον επίλογο της θητείας του με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φύγει από την Προεδρία αφήνοντας να αιωρούνται σύννεφα πάνω από τη θητεία του, σε σχέση με τη διαφθορά και τις σοβαρές κατηγορίες στις οποίες γίνονται αναφορά στα βιβλία του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, δημιουργώντας και συντηρώντας μία θολή περιρρέουσα ατμόσφαιρα εις βάρος τόσο του ιδίου όσο και της διακυβέρνησής του.

Η χθεσινή μέρα σηματοδοτήθηκε από δύο ουσιαστικές κινήσεις του Προέδρου. Η πρώτη η οποία είχε να κάνει με την κατάσταση στις φυλακές, ουσιαστικά ήταν μια απάντηση στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετό καιρό, τόσο για την κατάσταση στις φυλακές, όσο και σε σχέση με τη λειτουργία και την ανεξαρτησία των Θεσμών στην Κύπρο. Η δεύτερη κίνηση του Προέδρου, αφορούσε την αποστολή επιστολής στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς ζητώντας διερεύνηση των όσων καταγράφονται εναντίον του αλλά και εναντίον άλλων θεσμών στα βιβλία του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη. Η χθεσινή ενέργεια του Προέδρου δεν ξάφνιασε τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Νίκου Αναστασιάδη. Άλλωστε και στις δημόσιες τοποθετήσεις του πρόσφατα, είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να αφήσει να αιωρούνται εις βάρος του τα όσα του καταλογίζονται τόσο από τις αναφορές στα εν λόγω βιβλία, όσο και από όσους τις υιοθετούν. 

Οι κινήσεις αυτές του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν ασφαλώς τον αντίκτυπο τους και στην προεκλογική, με τον ίδιο να κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του στο προεκλογικό σκηνικό, είτε τονίζοντας τη στήριξη του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου,  είτε αναδεικνύοντας το κυβερνητικό έργο.

Στην επιστολή του προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωση του, ζητεί από την Αρχή να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φυλακές: Πρόθεση ΠτΔ να συμφιλιώσει τους θεσμούς

Αμέσως μετά το πέρας των ερευνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί την Αρχή να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της.

«Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να παραμένουν αδιάφορες  οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πώς η πρόσκληση και πρόκληση είναι να δημοσιοποιηθεί το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πυρά κατά ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα διά του κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος απάντησε στο ΑΚΕΛ αντιστρέφοντας τα πυρά και καλώντας το να διαβάσει τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το ίδιο όταν, όπως αναφέρει, ο κ. Δρουσιώτης έγραφε διάφορα σε σχέση με την ευθύνη της Ρωσίας για το Κυπριακό. «Το καλούμε επίσης να διαβάσει τι έλεγε ο κ. Μαυρογιάννης για τον συγκεκριμένο συγγραφέα σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά. Ποιο αφήγημα υιοθετούν; Αυτό του κ. Μαυρογιάννη ή αυτό του κ. Δρουσιώτη που ουσιαστικά κατατάσσει τον κ. Μαυρογιάννη στη «συμμορία»;» ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, για να προσθέσει πως «το ΑΚΕΛ να μην ξεχνά τους «αδιάφθορους πολιτικούς κρατούμενους» που έχει στις τάξεις του» και «να μην ξεχνά πως στο βίντεο του Al Jazeera δεν πρωταγωνιστεί μέλος της Κυβέρνησης, αλλά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που διέσυρε την Κύπρο παγκοσμίως».

Μαυρογιάννης: Θα σταθώ απέναντι στη διαφθορά

Με γραπτή δήλωση του απάντησε στις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα διαφθοράς γιγαντώθηκαν, οδηγώντας διεθνώς τη χώρα μας στην ανυποληψία. «Είναι αδήριτη ανάγκη όπως η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς βοηθηθεί, ώστε να επιτελέσει το καθήκον της», ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επαναλαμβάνοντας ότι με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα σταθεί απέναντι στα νοσηρά φαινόμενα που έπληξαν το όνομα και την αξιοπρέπεια της Κύπρου. 

Πιο αιχμηρή ήταν η απάντηση του ΑΚΕΛ η οποία σημειώνει ότι πολύ αργά θυμήθηκε τη διαφάνεια ο Νίκος Αναστασιάδης. «Μέχρι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο τέως σύμβουλός του στα τρία του βιβλία. Τώρα, κάτω από την πίεση της πρωτοβουλίας του Ανδρέα Μαυρογιάννη που ζήτησε από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς να διερευνήσει όλες τις μαρτυρίες και καταγγελίες του Μακάριου Δρουσιώτη, ο κ. Αναστασιάδης ζητά κι αυτός διερεύνηση».