Φωτιές άναψαν οι καταγγελίες του προέδρου του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστα Λειβαδιώτη, στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για διάθεση ακατάλληλων κρεάτων ντόπιας παραγωγής στην αγορά.

Στις αναφορές του κ. Λειβαδιώτη αντέδρασαν έντονα οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, κατηγορώντας τον πρόεδρο τον κρεοπωλών ότι προωθεί τα συμφέροντα των εισαγόμενων κρεάτων ενόψει Πάσχα.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών ανέφερε ότι τα κρέατα που παραδίδονται στους κρεοπώλες είναι εκτός ορίων των θερμοκρασιών και εκτός ορίων των παθογόνων μικροβίων, σημειώνοντας ότι το όλο θέμα άπτεται της δημόσιας υγείας. Χαρακτήρισε άθλια την κατάσταση στα σφαγεία, σημειώνοντας ότι η ευθύνη βαραίνει το κράτος που δημιούργησε ολιγοπώλιο και μονοπώλιο στη σφαγή ζώων.

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, τα όσα κατάγγειλε ενώπιον της Βουλής μπορεί να τα τεκμηριώσει με φωτογραφικό υλικό, αλλά και έγγραφα των αναλύσεων. Παράλληλα, ανέφερε ότι παρατηρείται κακή ποιότητα σφάγιων, κάτι που διαπίστωσαν και οι κτηνίατροι που προέβησαν σε προ διμήνου επιθεώρηση.

Ο κ. Λειβαδιώτης εξήγησε ότι οι κρεοπώλες βρίσκονται σε απόγνωση αφού τα σφάγια φεύγουν από τα σφαγεία αντί με 7 βαθμούς Κελσίου που προνοεί η νομοθεσία με 17 βαθμούς. Σημείωσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλη η αλυσίδα να υπόκειται ζημιές μέχρι και τον καταναλωτή.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, αναφερόμενος στις καταγγελίες του κ. Λειβαδιώτη τον κάλεσε να καταθέσει αποδείξεις για τα όσα λέει, και παράλληλα κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να τοποθετηθούν έτσι ώστε να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος χωρίς λόγο. 

Ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, διαβεβαίωσε ότι τα όσα κατάγγειλε ο κ. Λειβαδιώτης εκφράζουν όλους τους κρεοπώλες, τα αναφέρουν συχνά στις συνελεύσεις τους, ενώ παρά το γεγονός ότι προέβησαν σε καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές, εντούτοις δεν είχαν καμία ανταπόκριση.

Ο Γιώργος Μαραθοβουνιώτης, έμπορος κρεάτων, ανέφερε ότι υπάρχει μονοπώλιο στον τομέα των σφαγείων, πρόσθεσε ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές αγελαδινού κρέατος σε βάρος του ντόπιων, και ζήτησε όπως δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν μικρά σφαγεία για να εξυπηρετούν τους εμπόρους.

Έντονη ήταν η αντίδραση εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων στις καταγγελίες Λειβαδιώτη, καλώντας τον να ανακαλέσει. Ο γ.γ. της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, κάλεσε τον κ. Λειβαδιώτη να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, ενώ από πλευράς του ο γ.γ. της ΠΕΚ, Μιχάλης Λύτρας, ανέφερε ότι βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να φοβίζουν τον κόσμο. Ο πρόεδρος του Ευρωαγροτικού, Λάμπρος Αχιλλέως, κατηγόρησε τους κρεοπώλες και τους ζωέμπορες ότι προσπαθούν να σκοτώσουν την κτηνοτροφία του τόπου για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Από πλευράς τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές, αναφέροντας πως εντοπίστηκε πρόβλημα σε μικρό αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αναλύσεις αυτές που ήταν εκτός ορίων δεν μπορούν να καθορίσουν την ασφάλεια όλων των προϊόντων. Ωστόσο, πρόσθεσαν, την όλη ευθύνη για την ποιότητα των ελέγχων έχουν οι ίδιες οι μονάδες που εφαρμόζουν συστήματα αυτοελέγχων των εγκαταστάσεων τους. Υποστήριξαν ακόμα ότι οι όποιες αδυναμίες παρατηρούνται σε επίπεδο σφαγείων οφείλονται κατά κύριο λόγο στη σοβαρή υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Σε εξουσιοδοτημένο φορέα η διενέργεια των ελέγχων

Ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι το θέμα της σοβαρής υποστελέχωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα κατά την τελευταία επιθεώρηση του τομέα ερυθρού και λευκού κρέατος της Κύπρου από τις αρμόδιες Αρχές του Καναδά, οι οποίες και εισηγήθηκαν την πρόσθετη ενίσχυση της κυβερνητικής εποπτείας, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας σχετικά με τους επίσημους ελέγχους της τροφικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, νοουμένου ότι είναι χρονοβόρα η διαδικασία για την πλήρωση επιπρόσθετων θέσεων εργασίας στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αποφασίστηκε η ανάθεση ορισμένων καθηκόντων επίσημων ελέγχων σε εξουσιοδοτημένο φορέα. Σημείωσε ότι για την αγορά υπηρεσιών απαιτείται κονδύλι ύψους €1 εκατ. και έκανε έκκληση στη Βουλή όπως εγκριθεί η πρόταση το συντομότερο του υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση των σχετικών πιστώσεων ώστε να γίνει προκήρυξη διαγωνισμού. Πρόσθεσε ότι η εποπτεία των ελέγχων θα παραμείνει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. 

Στην προσπάθεια να αρθούν τα ευρήματα των αρμοδίων Αρχών του Καναδά, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προχώρησαν σε επιθεωρήσεις των σφαγείων. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι οι  Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν αυξήσει τη συχνότητα των επιθεωρήσεών τους στα σφαγεία οπληφόρων, οι οποίες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και εστιάζουν σε συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως π.χ. απαιτήσεις υγιεινής, τους χώρους επεξεργασίας εδώδιμων σπλάχνων, τους χώρους απορριμμάτων, τους χώρους αναμονής ζώων και την αναισθητοποίηση των ζώων. Προς τον σκοπό αυτό, σημειώνεται, επέβαλαν διοικητικά πρόστιμα στα σφαγεία ερυθρού κρέατος στα οποία δεν υπήρχε συμμόρφωση. Το τελευταίο ενάμισι έτος επιβλήθηκαν στα σφαγεία 19 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους €12.330. Επίσης αριθμός εισηγήσεων για επιβολή διοικητικών προστίμων βρίσκεται σε διαδικασία επιβολής τους.

Υπό διαδικασία εκκαθάρισης το σφαγείο Κοφίνου

Σε τρίτη διαδικασία για εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του σφαγείου Κοφίνου θα προχωρήσει ο εκκαθαριστής, όπως αναφέρθηκε χθες από λειτουργό του υπουργείου Εσωτερικών. Περαιτέρω, ανέφερε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της έφεσης που άσκησε η Νομική Υπηρεσία σε σχέση με την προσφυγή που πέτυχε ιδιωτικό σφαγείο. Θεωρούμε, είπε, ότι έχει μακροχρονίσει η απόφαση του Δικαστηρίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν ευνοεί μονοπώλια στον τομέα των σφαγείων. Εκπρόσωπος του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ανέφερε ότι συνεχίζεται η αλληλογραφία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κομισιόν, η οποία από το 2015 μέχρι σήμερα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας εκκαθάρισης του σφαγείου Κοφίνου για τις παρανομίες που έλαβε στο παρελθόν.